Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιός κερδίζει από τη συμφωνία Stellantis-Leapmotor;

Ελλάδα 4:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιός κερδίζει από τη συμφωνία Stellantis-Leapmotor;

ΝΕΑ

Ποιός κερδίζει από τη συμφωνία Stellantis-Leapmotor;

ΝΕΑ

Η συνεργασία του ομίλου Stellantis με την κινεζική Leapmotor ήταν μια εξέλιξη που εξέπληξε πολλούς. Όμως, πιθανότατα πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση.

Advertisement
Advertisement

Η Leapmotor είναι μια ιδιωτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε από τον Τζιανγκμάνγκ Ζου το 2015 στην Κίνα, με σκοπό να εξελίσσει και να κατασκευάζει σύγχρονα και τεχνολογικά προηγμένα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, κυρίως για την εγχώρια αγορά.

Στην έκτοτε επιχειρηματική πορεία της τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελαν τα ανώτατα στελέχη της. Σταδιακά, προσπάθησε να δημιουργήσει μια υποτυπώδη γκάμα μοντέλων, όμως οι πωλήσεις τους ήταν μικρότερες απ’ ό,τι αναμενόταν.

Στο Όμιλο Stellantis προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην Κίνα. Παλιότερα, τόσο ο Όμιλος PSA όσο και αυτός της FCA είχαν κάνει προσπάθειες συνεργασίας με άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, χωρίς να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, επίσης.

Leapmotor C01.

Advertisement
Advertisement

Όμως, τώρα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Από τη συμφωνία μεταξύ του Ομίλου Stellantis και της Leapmotor φαίνεται ότι θα προκύψουν πολλά θετικά στοιχεία και για τις δύο εταιρείες.

Η Stellantis, η οποία έχει υπό τη σκέπη της 16 εταιρείες, συνολικά, θα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κινεζική εταιρεία η οποία με αυτόν τον τρόπο θα βρει τα χρήματα που χρειάζεται για συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσει νέα μοντέλα της.

Με αυτό το ποσό, η Stellantis σκοπεύει να αποκτήσει το 20% της Leapmotor καθώς και δύο θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Ενδεχομένως στο μέλλον να την εξαγοράσει, εάν κρίνουν ότι είναι προς το συμφέρον όλων.

Advertisement

Επιπλέον, ο Όμιλος Stellantis θα μπορεί να διαθέτει τα μοντέλα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, μέσω του υπάρχοντος δικτύου αντιπροσώπων του. Αυτό θα γίνεται μέσω της Leapmotor International, μιας καινούργιας εταιρείας η οποία θα δημιουργηθεί επί σκοπώ.

Σε αυτή, το 51% θα το κατέχει η Stellantis και το υπόλοιπο 49% οι Κινέζοι. Τα μοντέλα της Leapmotor αναμένεται να είναι οικονομικά προσιτότερα από τα αντίστοιχα των λοιπών εταιρειών, συνεπώς (ο Όμιλος) θα έχει ακόμα ένα εμπορικό μονοπάτι και μια δίοδο εισροής κερδών.

Leapmotor T03.

Advertisement

Επίσης, από τη σύμπραξη, η Stellantis θα έχει πρόσβαση και στην καινούργια πλατφόρμα «Leap 3.0» που έχει δημιουργήσει η κινεζική εταιρεία για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της. Αυτή είναι σύγχρονη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε οχήματα που διαθέτουν μόνο μπαταρίες, όσο και σε αυτά που συνδυάζουν αυτές με κινητήρα range extender.

Κατά συνέπεια, ο Όμιλος γλυτώνει τον χρόνο και τα έξοδα για τη δημιουργία μιας αντίστοιχης νέας πλατφόρμας. Τέλος, με αυτή τη συμφωνία, η Leapmotor εξασφαλίζει την επιχειρηματική ύπαρξή, κάτι που δεν ήταν σίγουρο πριν την υπογραφή αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Stellantis συμμαχεί με Κινέζους!
Η Stellantis παρουσίασε 12 ηλεκτρικά βαν με τη μια
Η Lancia Gamma στα χνάρια της σειράς 4 της BMW

Advertisement