Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έξοδος Πάσχα: Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ασφαλές ταξίδι – Live η κίνηση

Ελλάδα 5:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έξοδος Πάσχα: Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ασφαλές ταξίδι – Live η κίνηση

ΝΕΑ

Έξοδος Πάσχα: Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ασφαλές ταξίδι – Live η κίνηση

ΝΕΑ

Ένα πλήρης οδηγός, για την προετοιμασία και την ασφαλή μετάβαση και επιστροφή, στον τόπο των ολιγοήμερων διακοπών.

Advertisement
Advertisement

Έφτασε η πολυαναμενόμενη στιγμή που θα εκδράμουμε από την πόλη για τον τόπο καταγωγής μας ή για κάποιο τουριστικό θέρετρο για να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα.

 Βεβαίως, δεν είμαστε οι μοναδικοί, καθώς το ίδιο θα κάνουν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι οδηγοί. Πολλούς από αυτούς θα τους συναντήσουμε στον δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας, όπου κι αν είναι αυτός. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μπορεί να συναντήσουμε κατά τη διαδρομή μας.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΔΩ

Advertisement
Advertisement

Η Τροχαία, θα λάβει τα σχετικά μέτρα για να διευκολύνει όσο το δυνατόν την «έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα» στους βασικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, όμως το ουσιαστικότερο στοιχείο αφορά στον ίδιο τον οδηγό. Στο τι θα πράξει και πώς θα συμπεριφερθεί αυτός, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Βασικοί και απαράβατοι κανόνες

Πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας, εννοείται (και όχι υποτίθεται) ότι έχουμε ελέγξει την κατάσταση του αυτοκινήτου μας, τόσο μηχανολογικά όσο και σε ό,τι αφορά στα υγρά του, στην πίεση και την κατάσταση των ελαστικών και στη σωστή λειτουργία των επιμέρους συστημάτων του που ενημερώνουν τους υπόλοιπους οδηγούς (π.χ. υαλοκαθαριστήρες, φώτα, φλας, φώτα στοπ, κ.λπ.).

Advertisement

Ο οδηγός θα πρέπει να φροντίσει να φορτώσει το όχημα με τρόπο ο οποίος δεν θα εμποδίζει την ορατότητά του προς τα πίσω ή και προς το πλάι. Είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των αποσκευών μας θα είναι αυξημένος σε σχέση άλλες φορές, τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή (στη δεύτερη περίπτωση, συχνά, είναι ακόμα περισσότερες).

Η τοποθέτησή τους στο πορτμπαγκάζ πρέπει να γίνεται ορθολογικά, με τις βαρύτερες εξ’ αυτών στη βάση και των ελαφρύτερων ή εύθραυστών προς την κορυφή.

Advertisement

Ο εξοπλισμός

Προληπτικά (και αχρείαστα), τοποθετούμε τον πυροσβεστήρα, το προειδοποιητικό τρίγωνο και τον γρύλλο για την αλλαγή ελαστικού σε σημείο που να είναι πάντα άμεσα προσβάσιμα και όχι θαμμένα κάτω από τις αποσκευές.

Εάν οι αποσκευές μας είναι πολλές και δεν χωρούν μόνο στο πορτμπαγκάζ επιλέγουμε και μια μπαγκαζιέρα οροφής. Επίσης, εάν μεταφέρουμε αντικείμενα με μεγάλο μήκος, φροντίζουμε να το κάνουμε με ασφάλεια για τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Advertisement

Δεν φορτώνουμε το αυτοκίνητό μας στο πίσω μέρος του μέχρι την οροφή του καθώς δεν θα μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει πίσω μας, ενώ εμποδίζουμε την ορατότητα προς τα εμπρός όσων ακολουθούν.

Επίσης, τηρούμε το όριο φόρτωσης που προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματός μας. Η υπέρβαση του ορίου επηρεάζει την οδική συμπεριφορά τού οχήματός και υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί ατύχημα.

Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια

Ο οδηγός φροντίζει να φορούν όλοι οι επιβάτες τις ζώνες ασφαλείας κατά το ταξίδι και τα μικρά παιδιά να μεταφέρονται πάντα στο παιδικό κάθισμα. Σε περίπτωση μεταφοράς και κάποιου κατοικίδιου ζώου, αυτό πρέπει να γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ο οδηγός χρειάζεται να ξεκινήσει το ταξίδι όσο νωρίτερα γίνεται για να αποφύγει τον κυκλοφοριακό φόρτο. Εάν δεν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την κίνηση που θα συναντήσει και να παραμένει ήρεμος.

Εννοείται ότι δεν πίνει πριν ξεκινήσει και δεν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, παρά μόνο όταν είναι ανάγκη και μόνο με τη χρήση ακουστικών handsfree ή της ανοιχτής ακρόασης. Εννοείται ότι αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ και τηρεί κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τέλος, ενημερώνεται για τον καιρό, που θα επικρατεί στη διαδρομή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και των ημερών του Πάσχα.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΔΩ