Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Stellantis παρουσίασε 12 ηλεκτρικά βαν με τη μια

Ελλάδα 13:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Stellantis παρουσίασε 12 ηλεκτρικά βαν με τη μια

ΝΕΑ

Η Stellantis παρουσίασε 12 ηλεκτρικά βαν με τη μια

ΝΕΑ

O Όμιλος Stellantis δίνει μεγάλη έμφαση στην ηλεκτροκίνηση, αυτό είναι γνωστό πλέον. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν αφορά μόνο στα επιβατικά μοντέλα του αλλά και στα επαγγελματικά.

Advertisement
Advertisement

Έπειτα από την εφαρμογή του στρατηγικού επιχειρηματικού προγράμματος «Dare Forward 2030», το οποίο ο Όμιλος Stellantis παρουσίασε το 2022, τα στελέχη του ανακοίνωσαν την αντίστοιχη προσπάθειά τους για τον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων που διαθέτει.

Το ονόμασαν «Pro One» και αφορά σε μια στρατηγική σε παγκόσμιο επίπεδο για τα επαγγελματικά μοντέλα που έχει ήδη ή που πρόκειται να παρουσιάσουν στο μέλλον κάποιες από τις εταιρείες οι οποίες τον συνιστούν.

Το πρόγραμμα «Pro One» έχει πέντε βασικούς άξονες στους οποίους συνίσταται: Το προϊόν καθαυτό (δηλαδή το όχημα), τη μηδενική εκπομπή ρύπων, την εμπειρία πελάτη, τη δυνατότητα παροχής πολλών εκδοχών των οχημάτων που να ικανοποιούν πραγματικά τις ανάγκες του επαγγελματία και τη διασυνδεσιμότητα.

Advertisement
Advertisement

Αυτά τα πέντε στοιχεία αποτελούν την «Προσέγγιση 360 μοιρών», όπως την ονομάζουν οι άνθρωποι της Stellantis και κατά κύριο λόγο, αφορούν στις Peugeot, Citroen, Fiat, Opel (και Vauxhall, στο Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά και τη RAM, την αμερικανική εταιρεία παραγωγής pickup και βαν.

Η προσπάθεια αφορά στον εξηλεκτρισμό και την ηλεκτροκίνηση των επαγγελματικών μοντέλων των εταιρειών, όπως και τη γενικότερη κινητικότητα που συνδέεται με αυτά.

Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα επαγγελματικά οχήματα του Ομίλου Stellantis συνεισφέρουν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτόν, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των καθαρών κερδών του, συνολικά.

Advertisement

Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία νέων επαγγελματικών βαν και pickup μοντέλων τα οποία θα έχουν μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, θα είναι διαρκώς διασυνδεδεμένα, θα προσφέρουν μεγάλη ευκολία στο έργο του οδηγού και του επαγγελματία, θα βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας και μετακίνησης και θα βελτιστοποιούν τον χρόνο μεταφοράς και παράδοσης των προϊόντων.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, σκοπός του προγράμματος «Pro One» είναι να διπλασιαστούν τα καθαρά κέρδη του τμήματος επαγγελματικών οχημάτων της Stellantis ως το 2030 συγκριτικά με αυτά του 2021.

Από την επόμενη χρονιά, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία νέων αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων τα οποία θα διαθέτουν μπαταρίες «δεύτερης γενιάς» (sic), οι οποίες θα προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία και θα μπορούν να φορτίζουν ταχύτερα.

Advertisement

Επίσης, θα ενταθεί η προσπάθεια να δημιουργηθούν επαγγελματικά οχήματα με κυψέλες καυσίμου, τα οποία θα έχουν αυτονομία μεταξύ 400 και 500 χλμ., αναλόγως της κατηγορίας στην οποία ανήκουν.

Επίσης, θα προωθηθεί η κινητικότητα με μικρών διαστάσεων ηλεκτροκίνητα οχήματα για τις ανάγκες μεταφοράς εντός πόλης (π.χ. όπως το Citroen Ami Cargo).

Η επιχειρηματική στρατηγική «Pro One» αφορά και στη λεγόμενη Κυκλική Οικονομία που θέλει να εφαρμόσει ο Όμιλος Stellantis. Για τον λόγο αυτό θα συνεργαστεί καλύτερα προς αυτόν τον σκοπό με τους 400 προμηθευτές και συνεργάτες του παγκοσμίως.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα του Ομίλου θα διαθέτουν το σύστημα «ePTO»e-Power Take Off») το οποίο είναι 400 Volt και επιτρέπει την παροχή ενέργειας από τους συσσωρευτές του οχήματος για τη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων του. Έτσι, απλοποιείται η διαδικασία παραγωγής και δεν αυξάνεται το βάρος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Stellantis: Πόσο θα μειώσει το βάρος των μπαταριών;
Κριτική από τη Stellantis στα σύγχρονα αυτοκίνητα
Το αγχολυτικό σχέδιο της Stellantis