Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δείτε τα 10+1 φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα; (τιμές)

Ελλάδα 12:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε τα 10+1 φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα; (τιμές)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δείτε τα 10+1 φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα; (τιμές)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Με την ηλεκτροκίνηση να επελαύνει, η λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές διευρύνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δείτε, λοιπόν, ποια είναι αυτή τη στιγμή τα 10 φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς.

Advertisement
Advertisement

 

Όσους πολέμιους και αν αριθμεί, η ηλεκτροκίνηση σύντομα θα αναδειχθεί στην κυρίαρχη αυτοκινητική πραγματικότητα. Πώς, αλλιώς εξηγείται η τάση των κατασκευαστών να διευρύνουν ακατάπαυστα την γκάμα τους με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ταυτόχρονα να αποσύρονται από την εξέλιξη θερμικών κινητήρων;

Μοναδική εκκρεμότητα προτού ηγεμονεύσουν είναι η επέκταση του δικτύου υποδομών φόρτισης, αλλά και η άμβλυνση του τιμολογιακού χάσματος που τα χωρίζει με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα, diesel και βενζίνης. Προτού, ωστόσο, ισοσκελιστούν οι τιμές, παρέχεται σημαντική διευκόλυνση στους καταναλωτές μέσω της κρατικής επιδότησης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος βρίσκεται προ των πυλών, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να υπολογίζουμε ακόμη καλύτερη τιμή αγοράς σε σχέση με αυτές του τιμοκαταλόγου.

Advertisement
Advertisement

Σημειώστε δε και την απόσβεση που γίνεται στη τιμή λόγο της μεγάλης διαφοράς του κόστους του οικιακού ή βιομηχανικού (σε εταιρείες) ρεύματος, σε σχέση με την πολύ υψηλότερη της βενζίνης, του πετρελαίου, αλλά και του υγραερίου και φυσικού αερίου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόσο -πραγματικά- κοστίζει η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;

Ακολουθούν τα δέκα (10+1) πιο φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προσφέρονται στην Ελλάδα:

 

1. Citroen Ami

Τιμή: 9.500 ευρώ

Advertisement

Το Citroen Ami είναι ένα από αυτά τα οχήματα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και premium gadget. Αυτό αντικατοπτρίζεται και από την ευκολία της χρήσης του. Ο ηλεκτροκινητήρας εξασφαλίζει αθόρυβη και χωρίς ρύπους μετακίνηση. Η φόρτισή του είναι απλοποιημένη, καθώς σε μόλις τρεις ώρες μέσω μιας κανονικής/οικιακής πρίζας 220V επανακτά την πλήρη αυτονομία του. H τιμή εκκίνησης ανέρχεται στις 9.500 ευρώ (με το πρόγραμμα της κρατικής επιδότησης Β΄ Κύκλου Δράσης “Κινούμαι Ηλεκτρικά” 6.500 ευρώ και 5.500 ευρώ για τους κάτω των 29 ετών).

Advertisement

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

2. VW e-up!

Τιμή: 25.350 ευρώ

Το μηδενικών εκπομπών ρύπων αυτοκίνητο πόλης της VW ενσωματώνει ένα ηλεκτρικό μοτέρ 83 ίππων και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 32,3 kWh, η οποία του επιτρέπει να διανύσει με μια φόρτιση έως και 260 χλμ. Πολύ καλό βαθμό παίρνει και στον τομέα της πρακτικότητας, χάρη στη γενναιόδωρη –για αυτοκίνητο πόλης- καμπίνα του, που μπορεί να φιλοξενήσει χωρίς πολλούς συμβιβασμούς έως και 4 επιβάτες. Χαμόγελα χαρίζει και η χωρητικότητα του πορτπαγκάζ που φτάνει τα 250 λτ.

Advertisement

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

 

3. smart EQ fortwo coupe (facelift)

Τιμή: 25.990 ευρώ

Το smart EQ fortwo κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 82 PS και 160 Nm ροπής. Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 17,6 kWh που παρέχει έως και 159 χλμ. αυτονομίας. Τα ίδια μηχανικά μέρη ενσωματώνουν και τα «αδερφάκια» του, smart fortwo cabrio και forfour, που με την κρατική επιδότηση κοστίζουν 29.650 και 26.700 ευρώ αντίστοιχα.

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

4. Opel Corsa-e

Τιμή: 32.500 ευρώ

Το κινητήριο σύνολο του e-208 χρησιμοποιείται και από τον Γερμανό… ξάδερφό του, το Opel Corsa-e. Επομένως απολαμβάνει την ίδια ισχύ (136 PS) και αντίστοιχη αυτονομία, 340 χλμ. Ο οδηγός του Corsa-e καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 3 set up παραμετροποίησης των επιδόσεων, Eco, Normal & Sport, ενώ μπορεί να εντείνει την ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση μέσω της επιλογής “B”.

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

5. Fiat 500e

Τιμή: 32.550 ευρώ

Το φινετσάτο Fiat 500e δεν είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό της αγοράς, είναι όμως ίσως το κομψότερο και προσφέρεται σε δύο εκδόσεις μπαταριών, ενεργειακής χωρητικότητας 23,8 kWh και 42 kWh. Στην πρώτη περίπτωση η αυτονομία φτάνει τα 180 χλμ., ενώ στη δεύτερη τα χιλιόμετρα που μπορούν να διανυθούν με μια φόρτιση είναι σχεδόν διπλάσια (321 χλμ.). Η έκδοση με τη μικρή μπαταρία ενσωματώνει έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 95 PS, όταν το ηλεκτρικό μοτέρ που πλαισιώνει τη μεγαλύτερη παράγει 118 PS. Παράλληλα, προσφέρεται σε έκδοση cabrio  αλλά και στην 3+1, για ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα.

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Διαβάστε επίσης: Τα πιο φθηνά αυτοκίνητα στην Ελλάδα

6. Peugeot e-208

Τιμή: 33.500 ευρώ

Χάρη στη μοντέρνα εμφάνιση, το premium εσωτερικό και τις hi-tech τεχνολογίες, το e-208 φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. Τροφοδοτείται ένα μοτέρ απόδοσης 136 PS, πλαισιωμένο από μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 50 kWh που προσφέρει έως και 340 χλμ. αυτονομίας.

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

7. Mini Cooper SE

Τιμή: 33.960 ευρώ

Σε ηλεκτρικούς ρυθμούς κινείται και η MINI, η οποία εμπλούτισε την γκάμα του MINI Cooper με την ηλεκτρική έκδοση “SE”. Το 3θυρο μοντέλο «φορά» έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 184 PS/270 Nm ροπής, που του επιτρέπει να ολοκληρώσει το «σπριντ» 0-100 χλμ./ώρα σε 7,3 δλ. Η ενεργεία αποθηκεύεται σε μια μπαταρία χωρητικότητας 32,6 kWh που του χαρίζει μέγιστη αυτονομία 234 χλμ.

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

8. Nissan Leaf

Τιμή: 33.980 ευρώ

Από τη λίστα θα ήταν αδύνατο να απουσιάζει το Nissan Leaf, ένας από τους «πατριάρχες» της 100% ηλεκτρικής κινητικότητας. Διατίθεται με μπαταρία χωρητικότητας 40 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία 389 χλμ. (εντός πόλης) και συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα 150 PS. Όσοι αναζητούν ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα με μια φόρτιση (528 χλμ.), καλούνται να επιλέξουν την έκδοση με την μπαταρία των 62kWh και το μοτέρ των 217 PS.

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

9. Opel Mokka-e

Τιμή: 34.600 ευρώ

Την 10αδα με τα φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς ολοκληρώνει το νεοπαγές Mokka-e, ένα μικρό SUV με super-cool εμφάνιση, προηγμένο τεχνολογικό υπόβαθρο και ποιοτική οδική συμπεριφορά. Συστάσεις για το κινητήριο σύνολο δεν χρειάζονται, δεδομένου ότι είναι ίδιο με τα υπόλοιπα αδελφικά μοντέλα της λίστας (e-C4 C-Cross, Corsa-e και e-208). Προτιμούμε να αποθεώσουμε την εμφάνισή του, με τη μοντέρνα μαύρη γυαλιστερή μάσκα, τα λεπτά φώτα σε σχήμα “L” και την εντυπωσιακή διχρωμία του αμαξώματος.

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

 

10. Citroen E-C4 C-Cross

Τιμή: 34.650 ευρώ

Το νέο Ε-C4 C-Cross έχει φτάσει στην ελληνική αγορά, διακρινόμενο για την coupe σιλουέτα του, την ικανοποιητική απόσταση από το έδαφος και τον δυναμισμό του. Συνδυάζει αθόρυβες και άνετες μετακινήσεις, την ίδια ώρα που η ποιότητα κύλισης παραπέμπει σε premium κατασκευές. Ενσωματώνει το ίδιο κινητήριο σύνολο με τα Corsa-e και e-208, ήτοι έναν ηλεκτροκινητήρα 136 PS και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 50 kWh.

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

10+1. VW ID.3

Τιμή: 35.300 ευρώ

Το VW ID.3 συνιστά την αιχμή του δόρατος της μάρκας στην ηλεκτρική της… επίθεση, μιας και αποτελεί το πρώτο αυτοκινήτου που βασίζεται στη νέα αρθρωτή πλατφόρμα ΜΕΒ. Διατίθεται σε τρεις εκδόσεις μπαταριών, χωρητικότητας 45, 58 και 77 kWh, με αυτονομία 352, 426 και 549 χλχμ. αντίστοιχα. Η βασική –ως προς την μπαταρία- έκδοση ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα 150 PS που κινεί τους πίσω τροχούς. Η έκδοση με την μπαταρία των 58 kWh συνδυάζεται με μοτέρ ισχύος 145 ή 204 PS, ενώ στην περίπτωση της «77άρας» μπαταρίας, τα 204 άλογα είναι μονόδρομος. Οι τιμές για τις εκδόσεις με τις μεγαλύτερες μπαταρίες ξεκινούν (μαζί με το οικολογικό bonus) από τα 39.100 ευρώ (58 kWh, 145 PS) και 44.100 ευρώ (77 kWh).

Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Διαβάστε επίσης: Τα πιο γρήγορα… προσιτά ηλεκτρικά

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλα τα 4×4 με τιμή κάτω από 25.000 ευρώ
Πότε θα προσπεράσουν τα ηλεκτρικά μοντέλα τα συμβατικά;
Τα φτηνά ηλεκτρικά είναι η νέα τάση