Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: MINI Cooper SE

Ελλάδα 0:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: MINI Cooper SE

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: MINI Cooper SE

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η ειδική έκδοση του ηλεκτρικού MINI Cooper με την Multitone οροφή, τις ιδιαίτερες εξωτερικές λεπτομέρειες και την αναβαθμισμένη αισθητικά και τεχνολογικά παρουσία βρίσκεται στα χέρια μας και τη δοκιμάζουμε.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα η ΜΙΝΙ αποκάλυψε την ανανεωμένη εκδοχή του premium compact μοντέλου της, το οποίο χαρακτηρίζεται από νέες αισθητικές παρεμβάσεις, αναβαθμισμένο εσωτερικό και υψηλής ποιότητας εξοπλισμό. Όλα τα παραπάνω και επιπλέον πακέτα άνεσης, εξατομίκευσης και συνδεσιμότητας έρχονται αυτούσια και στην πλήρως ηλεκτρική βερσιόν του, στο νέο MINI Cooper SE.

Οφείλουμε να αναφέρουμε στον τίτλο ότι πρόκειται για το ηλεκτρικό ΜΙΝΙ, ωστόσο -στην προκειμένη περίπτωση- αφορά παράλληλα και μια ειδική έκδοση που έχουμε στα χέρια μας, η οποία φέρει αρκετά αισθητικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται κανείς να ξεχωρίσει ότι πρόκειται για το αμιγώς ηλεκτρικό ΜΙΝΙ.

Advertisement
Advertisement

Το νέο MINI Electric Collection δανείζεται τα νέα οπτικά χαρακτηριστικά του ανανεωμένου μοντέλου, καθώς και αρκετές προαιρετικές επιλογές, οι οποίες αναβαθμίζουν το σύνολο του αυτοκινήτου. Η μινιμαλιστική σχεδιαστική γλώσσα κάνει την εμφάνισή της, αναδεικνύοντας τους νέους προβολείς και την -ελαφρά στρογγυλεμένη- εξαγωνική μάσκα.

Η τελευταία είναι “κλειστή” μιας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ψύξη, λόγω της φιλοσοφίας τους αυτοκινήτου, αλλά αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η Multitone Roof, μια τεχνοτροπία που πρώτη φορά βλέπουμε. Με τη βοήθεια μιας νέας τεχνικής βαφής, τα εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη έχει δημιουργήσει μία εντυπωσιακή χρωματική διαβάθμιση από το San Marino Blue μέχρι το Pearly Aqua και το Jet Black, που αναπτύσσεται από τα πλαίσιο του παρμπρίζ μέχρι το πίσω τμήμα.

Advertisement

Το “δικό” μας ΜΙΝΙ Cooper SE είναι βαμμένο στο Island Blue metallic, απόχρωση που προσφέρεται για πρώτη φορά σε MINI Cooper SE και υπάρχει στην λίστα εξοπλισμού των edition models, όπως και το Rooftop Grey. Το σύνολο πατάει επάνω στις γνώριμες -για την ηλεκτρική εκδοχή- 17 ιντσών ζάντες αλουμινίου, οι οποίες έχουν τρία ανοίγματα, θυμίζοντας πρίζα.

Εντός καμπίνας, η πολυτέλεια σε υποδέχεται με “ανοιχτές αγκάλες”. Σπορ καθίσματα Light Grey σε συνδυασμό υφάσματος/δερματίνης, νέας σχεδίασης επιφάνειες εσωτερικού με φινίρισμα MINI Yours Aluminium και ανθρακί επένδυση οροφής. Πίσω από το πολυλειτουργικό τιμόνι (τα χειριστήρια είναι διαφορετικά σε σχέση με το συμβατικό MINI), υπάρχει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων που προσφέρει πλήρη πληροφόρηση και με ματ επιφάνεια, που θυμίζει smartphone.

Advertisement

Έντονες αλλαγές σε σχέση με το “απλό” ΜΙΝΙ δεν εντοπίζεται μέχρι που πατηθεί ο διακόπτης ενεργοποίησης του ηλεκτρικού μοντέλου. To ηχητικό καλωσόρισμα είναι και αυτό που θα ενημερώνει τον οδηγό ότι: “Είμαι έτοιμο, μπορείς να ξεκινήσεις!”

Η κίνηση προέρχεται από μια απλή διάταξη ηλεκτρικού μοντέλου με έναν ηλεκτροκινητήρα 184 ίππων και 270 Nm ροπής. Φυσικά, η μπαταρία είναι αυτή που θα δώσει το ανάλογο φορτίο για να λειτουργήσει το αυτοκίνητο και αυτή έχει χωρητικότητα 32,6 kWh (28,9 kWh η net), επιτρέποντας μια αυτονομία στα 203-234 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον κύκλο WLTP. Όπως όλα τα ηλεκτρικά, έτσι και το ΜΙΝΙ προκαλεί έκπληξη με την επιτάχυνση του, μιας και φτάνει τα 100 km/h από στάση σε 7,3 δλ. με απόλυτη… ησυχία. Η μέση κατανάλωση ρεύματος σύμφωνα με το εργοστάσιο είναι 15,2 kWh ανά 100 χιλιόμετρα, αλλά στην πράξη η τιμή αυτή είναι υψηλότερη, εφόσον βέβαια δεν είσαι ιδιαίτερα ευγενικός με το δεξί πεντάλ.

Advertisement

Οδηγικά, παρά την διαφορετική του φιλοσοφία, η kartοειδής αίσθηση παραμένει. Μάλιστα, αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο μιας και η μπαταρία είναι τοποθετημένη χαμηλά και η κατανομή του βάρους σε κάθε άξονα βρίσκεται σε αναλογία 50:50. Επομένως, είναι αδύνατο να μην κρατάει την απολαυστική οδηγική συμπεριφορά, που τόσο έχουμε αγαπήσει από τα υπόλοιπα Cooper που κυκλοφορούν. Τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας ακολουθούν κάθε τρελή επιθυμία του οδηγού, επεμβαίνοντας με πολύ “τακτ”… σαν να μην υπάρχουν. Μπορεί να σας κάνουν να… υπερεκτιμήσετε ακόμα για τις ικανότητές σας!

Το μεγάλο ερώτημα της “εποχής” είναι φυσικά η αυτονομία! Το άγχος δεν θα το αποφεύγετε κάθε φορά που παρόλο που η μπαταρία βρίσκεται στο 100% η ένδειξη της αυτονομίας είναι 150 χιλιόμετρα. Εφόσον, επιλεχτεί το πρόγραμμα οδήγησης Green+ ίσως κερδίσετε 20 χιλιόμετρα επιπλέον, αλλά και πάλι! Εάν όμως ξεκινήσετε την πορείας σας, τότε θα αντιληφθείτε ότι αυτή η τιμή είναι απλώς εικονική και θα μπορείτε να ανακτήσετε ενέργεια εύκολα (ειδικά εντός αστικού φόντου).

Για ακόμα καλύτερη ανάκτηση ενέργειας, υπάρχει και ο ανάλογος διακόπτης για να ρυθμίσετε την ανάκτηση πέδησης από τον ηλεκτροκινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, το ΜΙΝΙ Cooper SE οδηγείτε με ένα μόνο πεντάλ και θα επιστρέφεται σημαντικό φορτίο στην μπαταρία. Το τελευταίο χρειάζεται αρχικά εξοικείωση, αλλά αξίζει μιας και ακολουθούν πολλά οφέλη. Η μικρής χωρητικότητα μπαταρία συνεπάγεται και γρήγορη φόρτιση. Ενδεικτικά, εάν συνδεθεί με ταχυφορτιστή (50 kWh) μπορεί να φτάσει από 0 στα 80% σε μόλις 35 λεπτά. Από την άλλη, σε οικιακή πρίζα χρειάζεται 12 ώρες.

Νέα πακέτα εξοπλισμού με συστήματα άνεσης, συνδεσιμότητας και υποστήριξης οδηγού διατίθεται προαιρετικά για την ειδική έκδοση MINI Cooper SE. Θερμαινόμενο τιμόνι προσφέρεται για πρώτη φορά αναβαθμίζοντας το επίπεδο άνεσης στις χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, ενώ ο βασικός εξοπλισμός του MINI Cooper SE περιλαμβάνει το πακέτο Connected Navigation. Το πακέτο Connected Navigation Plus περιέχει Head-Up Display, ασύρματη φόρτιση τηλεφώνου  (Wireless Charging), Concierge Service και λειτουργίες MINI Connected XL.

Αναμφίβολα, η αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου προσφέρει αρκετές επιλογές σε αυτή την τιμή, αλλά η ΜΙΝΙ χαρίζει απλόχερα χαμόγελα και χαρά στον οδηγό της. Είναι αδύνατο να καθίσει κανείς μέσα σε ένα ΜΙΝΙ και να μην αισθανθεί ευχάριστα, οικεία, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι ηλεκτρικό! Η ησυχία και η ηρεμία που παρέχει σε κάθε μέτρο, σε κάθε διαδρομή, είναι αυτό που ψάχνει κανείς μέσα στην “τρέλα” της εποχής!

Όλα τα παραπάνω, εναρμονίζονται πλήρως με την πολυτέλεια που μας έχει συνηθίσει η ΜΙΝΙ, γι’αυτό και η τιμή είναι ιδιαίτερα αλμυρή. Με τα 33.960 ευρώ, ένας γνήσιος petrolhead θα διάλεγε το MINI John Cooper Works έναντι της ηλεκτρικής “φιλοσοφίας”. Αλλά τελικά, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα από το μέλλον της αυτοκίνησης και το εκρηκτικό “καρτ”;

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Mini Cooper SE
Ηλεκτροκινητήρας: 135 kW/184 PS
Ροπή: 270 Nm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: 1 σχέση
Επιτάχυνση 0-100km/h: 7,3 sec
Τελική ταχύτητα: 150 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 15,2 kWh/100 km (WLTP)/ 17,9 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή/ δοκιμής: Έως 234 km / 150 – 160 km
Εκπομπές CO2: 0 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.850 x 1.727 x 1.432 mm
Μεταξόνιο: 2.495 mm
Βάρος: 1.440 kg
Χώρος αποσκευών: 211 lt
Τιμή: Από €33.960

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
7 λόγοι για να αποκτήσεις το ΝΕΟ ΜΙΝΙ
Νέα πακέτα και εκδόσεις εξοπλισμού του ΝΕΟΥ ΜΙΝΙ
Το ανανεωμένο ΜΙΝΙ σου φτιάχνει τη διάθεση