Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Corsa-e (Fast Charging)

Ελλάδα 7:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Opel Corsa-e (Fast Charging)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Corsa-e (Fast Charging)

ΔΟΚΙΜΕΣ

To Opel Corsa-e είναι η ηλεκτρική έκδοση του δημοφιλούς μικρού μοντέλου της φίρμας, το οποίο προσφέρεται και με δυνατότητα γρηγορότερης φόρτισης.

Advertisement
Advertisement

Όλοι γνωρίζουμε το νέο Corsa, αλλά και την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, που λάνσαρε η γερμανική φίρμα λίγο μετά από το συμβατικό μοντέλο. Ωστόσο, ποια είναι η διαφορά του συγκεκριμένου Corsa-e με αυτό που είχατε διαβάσει πριν από πέντε μήνες εδώ;

Για να ξεχωρίσουμε το Corsa-e που έχουμε στα χέρια μας σε σχέση με την «απλή» έκδοση, «βαφτίσαμε» το μοντέλο… «Fast Charging», θέλοντας να τονίσουμε τη διαφορετικότητα που έχει: τη δυνατότητα -δηλαδή- γρηγορότερης φόρτισης.

Θα εξηγήσουμε όμως παρακάτω πώς είναι εφικτό στο νέο Corsa-e.

Advertisement
Advertisement

Διακριτική, αλλά δυναμική σχεδίαση

Το νέο Opel Corsa-e υιοθετεί αυτούσια τις γραμμές του συμβατικού μοντέλου, χωρίς να προσθέσει καμία απολύτως ιδιαίτερη πινελιά λόγω του «πράσινου» χαρακτήρα του. Το ηλεκτροκίνητο Corsa κρατάει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της φίρμας και τις μοντέρνες γραμμές, τοποθετώντας τόσο στη μεσαία κολώνα του αμαξώματος όσο και στην 5η πόρτα το αρχίγραμμα e, προφανώς από το electric.

Advertisement

Στο εσωτερικό, ο οδηγός συναντάει μία μινιμαλιστική διάταξη, που αποτελείται από μία ψηφιακή οθόνη πίσω από το τιμόνι και μία κεντρική οθόνη αφής στην κονσόλα. Η καμπίνα ευρύχωρη και ο χώρος αποσκευών βρίσκεται στα 267 λίτρα, μιας και η μπαταρία των 50 kWh «κόβει» τα 42 λίτρα σε σχέση με το Corsa.

Πόσο μακριά… φτάνει;

Advertisement

Η εταιρεία υπόσχεται αυτονομία κίνησης με μια φόρτιση 337 χιλιομέτρων, με βάση το νέο αυστηρό πρωτόκολλο WLTP. Το Corsa-e, το οποίο εφοδιάζεται με τον ηλεκτροκινητήρα των 136 ίππων, απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό την παραπάνω θεωρητική αυτονομία (ενδεχομένως με προσεκτική οδήγηση να ξεπεράσει τα 300 χιλιόμετρα), καλύπτοντας έτσι άνετα τις εβδομαδιαίες μετακινήσεις με μια φόρτιση και χωρίς ιδιαίτερο άγχος.

Η “διαφορετικότητα” του συγκεκριμένου Opel Corsa-e

Μιλώντας για φόρτιση, το Corsa-e «Fast Charging», μπορεί να δεχτεί φορτίο έως και 11 kW, χάρη στο αναβαθμισμένο κύκλωμα φόρτισης, που εξοπλίζεται και είναι μία προαιρετική επιλογή του υποψήφιου αγοραστή. Συνεπώς, η φόρτιση είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με την «απλή» έκδοση που δέχεται έως 7,2 kW, όταν συνδεθεί με wallbox / φορτιστή έως και 22 kW. Τόσο αυτό το κύκλωμα όσο και ο φορτιστής Onboard 11 kW (τριφασικός), προσφέρεται με ένα επιπλέον κόστος των 900 ευρώ, χωρίς όμως να αλλάξει καθόλου το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου ή ο όγκος που καταλαμβάνει η μπαταρία.

Advertisement

Σύμφωνα με την εταιρεία, η φόρτιση μπορεί να επιτευχθεί σε ποσοστό 80% σε διάστημα 30 λεπτά. Ωστόσο αυτό πρόκειται μόνο στην περίπτωση που συνδεθεί σε δίκτυο ταχυφόρτισης. Για όλα τα άλλα δίκτυα (από 22 kWh και κάτω) τα στοιχεία της μπαταρίας του Corsa-e «Fast Charging» φτάνουν από το 0% στο 100% σε μόλις 4,5 ώρες, δηλαδή 2,5 λιγότερες από την έκδοση με τη δυνατότητα φόρτισης 7,2 kWh.

Αθόρυβο και ευχάριστο

Εκτός από τη γρηγορότερη φόρτιση, το αυτοκίνητο δοκιμής δεν αλλάζει καθόλου σε επιδόσεις και συμπεριφορά στον δρόμο. Το βάρος των 1.455 κιλών οδήγησαν τους μηχανικούς της Opel να τοποθετήσουν πιο σφιχτές αναρτήσεις από την συμβατική έκδοση, με αποτέλεσμα το κέντρο βάρος να έχει μειωθεί κατά 57 mm. Αυτό προσφέρει μια σταθερότητα τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και στον επαρχιακό δρόμο, ενώ η… θέση του βρίσκεται εντός αστικού κύκλου. Οι compact διαστάσεις του μοντέλου και η αθόρυβη λειτουργία καθιστούν το Corsa-e ιδανικό αυτοκίνητο για την πόλη και με την κυβερνητική επιδότηση, η απόκτησή του είναι ακόμα πιο εφικτή.

Περί τιμής

Αναλυτικότερα, η τιμή καταλόγου του Corsa-e ξεκινάει από τα 32.230 ευρώ, ενώ με την επιδότηση του προγράμματος «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» μειώνεται στα 27.032 ευρώ. Αυτή τιμή μπορεί να κατέβει ακόμα 1.000 ευρώ, εφόσον έχετε κάποιο παλιότερο αυτοκίνητο για απόσυρση.

Συνεπώς, επιλέγοντας το Corsa-e της δοκιμής, το οποίο δέχεται φόρτιση έως 11 kWh και εξοπλίζεται με τον ειδικό onboard φορτιστή, η τελική τιμή φτάνει τα 26.932 ευρώ. Παράλληλα, η τοποθέτηση ενός wallbox, όχι μόνο θα σας μειώσει τον χρόνο φόρτισης, αλλά θα προστατεύει τόσο το αυτοκίνητο όσο και το δίκτυο ρεύματος του σπιτιού. Η Opel συνεργάζεται με τη ολλανδική εταιρεία EVBox και προσφέρει τα wallbox (7,2 kW) με τιμή μόλις 670 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Tεχνικά χαρακτηριστικά Οpel Corsa-e
Ισχύς: 136 ίπποι
Ροπή: 260 Nm
Χωρητικότητα μπαταρίας: 50 kWh
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 1 σχέσεως
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,1 sec
Τελική ταχύτητα: 150 km/h
Μεικτή κατανάλωση (kWh/100 km): 17
Αυτονομία με μια φόρτιση: Έως 330 (εργοστασιακή τιμή WLTP)
Εκπομπές CO2: 0 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 0,0 €
Βάρος: 1.445 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.060/1.765/1.435 mm
Μεταξόνιο: 2.538 mm
Χώρος αποσκευών: 267 lt
Τιμή: 26.932 € (Αυτοκίνητο δοκιμής + κρατική επιδότηση + απόσυρση)