Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC: Ανασκόπηση της σεζόν του 2023 (+video)

Ελλάδα 15:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

WRC: Ανασκόπηση της σεζόν του 2023 (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

WRC: Ανασκόπηση της σεζόν του 2023 (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Η 51η έκδοση του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλλυ ολοκληρώθηκε και βρήκε θριαμβευτές -όπως και πέρσι- τους Ροβάνπερα και Toyota. Φέτος, όμως, ο ανταγωνισμός ήταν λίγο πιο έντονος.

Advertisement
Advertisement

Αυτό είναι αλήθεια τόσο για τον Φιλανδό όσο και για την ομάδα του. Ο Κάλε μπορεί να εξασφάλισε τον τίτλο με έναν αγώνα να απομένει στο πρόγραμμα.

Ωστόσο η φετινή του επικράτηση ήταν κατά τι δυσκολότερη σε σχέση με την περσινή. Ο κύριος ανταγωνιστής του Φιλανδού ήταν ο ομόσταβλός του στην Toyota, Έλφιν Έβανς. Ο Ουαλλός είχε την καλύτερη μέχρι στιγμής σεζόν του στο WRC. Δυστυχώς για εκείνον, όμως, σε όλες σχεδόν τις κρίσιμες στιγμές υστέρησε έστω και για λίγο του Ροβάνπερα.

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον υπήρξαν αρκετοί αγώνες στους οποίους ο Κάλε δεν είχε τον πρώτο λόγο. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Κάλε φέτος ήταν η σταθερότητά του και οι συνεχείς τερματισμοί του σε υψηλές θέσεις. Αυτό ήταν ουσιαστικά που του έδωσε το καίριο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις κορυφαίοι οδηγοί της Toyota (Ροβάνπερα, Έβανς και Οζιέ) πήραν από τρεις νίκες έκαστος. Από δύο νίκες κατέκτησαν οι Νεβίλ και Τάνακ. Οι δύο τελευταίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν περισσότερες επιτυχίες. Ωστόσο ένα μείγμα ατυχιών και αναξιοπιστίας τους στέρησε την ευκαιρία για κάτι τέτοιο.

Advertisement

Από την άλλη η Toyota Gazoo WRT ήταν για ακόμη μία φορά κυρίαρχη με το Yaris ανεξαρτήτως επιφάνειας. Βέβαια ήταν αισθητή η άνοδος των Hyundai και Ford σε σχέση με πέρσι. Εντούτοις οι δύο ανταγωνίστριες της Toyota πρέπει να ρυθμίσουν αρκετές λεπτομέρειες ενόψει του 2024 εάν θέλουν να προβληματίσουν σοβαρά την ιαπωνική εταιρεία.

Κρεγκ Μπριν

Το πρώτο τρίτο του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε στην Κροατία με τον Έβανς να κατακτά την πρώτη του φετινή νίκη. Είχαν προηγηθεί δύο θρίαμβοι του Οζιέ σε Μόντε Κάρλο και Μεξικό, ενώ το Ράλλυ Σουηδίας είχε πάει στον Τάνακ.

Advertisement

Στο σημείο εκείνο οι Οζιέ, Έβανς και Ροβάνπερα βρίσκονταν στο 1-2-3 της βαθμολογίας, με τον Φιλανδό να έπεται, μάλιστα, κατά έναν βαθμό των δύο πρώτων. Ο Κάλε δεν είχε κάνει ακόμη νίκη, όμως είχε τρεις τέταρτες και μία δεύτερη θέση.

Advertisement

Αναμφίβολα το ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος επισκιάστηκε από τον τραγικό χαμό του Κρεγκ Μπριν. Ο Ιρλανδός εργοστασιακός οδηγός της Hyundai έχασε την ζωή του σε ατύχημα κατά τις δοκιμές προετοιμασίας για τον αγώνα της Κροατίας.

Ο Μπριν υπήρξε εξαιρετικά άτυχος (η πρόσκρουση δεν έγινε με πολλά χιλιόμετρα αλλά ένας ξύλινος στύλος διαπέρασε το τζάμι του i20 τραυματίζοντάς τον θανάσιμα) και η απώλειά του σκόρπισε θλίψη στον κόσμο του WRC αλλά και του μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικότερα.

Ο Ροβάνπερα παίρνει κεφάλι

Κατά το δεύτερο τρίτο του πρωταθλήματος ο Κάλε Ροβάνπερα κατέκτησε δύο νίκες σε Πορτογαλία και Εσθονία οι οποίες τον έβαλαν σε θέση ισχύος στη μάχη του πρωταθλήματος. Μετά την Εσθονία, μάλιστα, ο Φιλανδός απολάμβανε ένα υγιέστατο προβάδισμα 55 βαθμών επί του Έβανς στην βαθμολογία.

Ωστόσο το λάθος του Κάλε στον αγώνα της πατρίδας του έβαλε και πάλι τον Έλφιν στο παιχνίδι του τίτλου. Ο Ουαλλός κατέκτησε τον συγκεκριμένο αγώνα και πλησίασε στους 25 βαθμούς τον ομόσταβλό του πριν την καλοκαιρινή διακοπή.

Στα αξιοσημείωτα της δεύτερη περιόδου του πρωταθλήματος ήταν η νίκη του Οζιέ στο Σαφάρι. Στον αγώνα αυτόν ο Νεβίλ αποκλείστηκε, μάλιστα, λόγω του ότι λάμβανε παράτυπα πληροφορίες για την κατάσταση των ειδικών διαδρομών.

Ο Βέλγος είχε κερδίσει στην Σαρδηνία, έναν αγώνα πριν, και έδειχνε ικανός να προβληματίσει αρκετά τα Toyota. Όσο για τον Τάνακ, ο Εσθονός θα αντιμετώπιζε ποικίλα προβλήματα αξιοπιστίας με τον Puma. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να επιστρέψει στην Hyundai για το 2024.

Το χρίσμα στο Ακρόπολις

Κάπως έτσι φτάσαμε στον εθνικό μας αγώνα, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023, το οποίο διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Ο αγώνας ήταν δραματικός με τους Νεβίλ και Οζιέ να παλεύουν για τη νίκη μέχρι και το απόγευμα της τρίτης ημέρας.

Οι δύο οδηγοί, όμως, βγήκαν εκτός μάχης από ατυχίες και αυτό προβίβασε τον Ροβάνπερα στην πρωτοπορία με μία ημέρα να απομένει. Ο Έβανς ήταν δεύτερος αλλά δεν μπόρεσε να προβληματίσει τον ομόσταβλό του και έτσι η μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά άνοιξε στους 33 βαθμούς.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 υπήρξε καθοριστικό για την τελική έκβαση του πρωταθλήματος. Από το σημείο εκείνο και μετά ο Ροβάνπερα είχε τον απόλυτο έλεγχο ενώ ο Έβανς έπρεπε να κάνει μία τεράστια υπέρβαση στους τρεις αγώνες που απέμεναν.

Σε Χιλή και Κεντρική Ευρώπη κέρδισαν οι Τάνακ και Νεβίλ αντίστοιχα με τον Έβανς να μην μπορεί να κλείσει την διαφορά του από τον Ροβάνπερα. Έτσι, στο Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης ο Ροβάνπερα κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα της καριέρας του. Έναν αγώνα πριν η Toyota είχε εξασφαλίσει και εκείνη μαθηματικά τον τίτλο. Η σεζόν έκλεισε με την νίκη του Έβανς στην Ιαπωνία.

Τι να περιμένουμε το 2024

Μας χωρίζει ένας μήνας ακριβώς από την έναρξη της νέας σεζόν του WRC. Αναμένουμε το 2024 με μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως για δύο λόγους. Από τη μία η Hyundai θα προσπαθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω και να παλέψει επί ίσοις όροις με την Toyota μέχρι τέλους.

Σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι κρίσιμος ο ρόλος του Τάνακ ο οποίος επιστρέφει έπειτα από ένα έτος… διαλείμματος με την M-sport Ford. Ο επικεφαλής της Hyundai, Σιρίλ Αμπιτεμπούλ φιλοδοξεί να φέρει τα πρωτεία στην ομάδα του και μένει να φανεί εάν το i20 θα μπορέσει να κρατήσει επαφή με το Yaris σε όλες τις επιφάνειες.

Ο δεύτερος λόγος που περιμένουμε εντονότερο ανταγωνισμό του χρόνου, είναι η απόφαση του Ροβάνπερα για μερική συμμετοχή. Ο Φιλανδός θα αγωνιστεί μόνο σε επιλεγμένο αριθμό Ράλλυ, θέλοντας να αποσυμπιεστεί από τους ρυθμούς του συνεχούς ανταγωνισμού.

Αναμφίβολα αυτό θα έχει επιπτώσεις στην πορεία της Toyota η οποία θα έχει του χρόνου ως αιχμή του δόρατός της τον Έβανς. Ο Ουαλλός έχει την χρυσή ευκαιρία για το πρώτο του πρωτάθλημα το 2024. Θα την αρπάξει ή κάποιος άλλος (ο Τάνακ ίσως ; ) θα έχει διαφορετική άποψη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ράλλυ Ιαπωνίας: Ο Έβανς κλείνει με νίκη τη σεζόν (+video)
Ράλλυ Χιλής: Ο Τάνακ νικητής, η Toyota πρωταθλήτρια! (+video)
Ροβάνπερα: Γιατί θα κάνω διάλειμμα το 2024