Live Κίνηση
Περισσότερα
ACROPOLIS 2023

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Θεϊκή παρέμβαση (+video)

Ελλάδα 12:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Θεϊκή παρέμβαση (+video)

ACROPOLIS 2023

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Θεϊκή παρέμβαση (+video)

ACROPOLIS 2023

Οι Θεοί του Ακρόπολις έδειξαν την εύνοιά τους αρχικά στους Νεβίλ και Οζιέ. Όμως την τρίτη ημέρα του αγώνα, σαν σε αρχαία τραγωδία, έδειξαν στους δύο οδηγούς το πιο σκληρό τους πρόσωπο.

Advertisement
Advertisement

Φυσικά δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει αυτό. Εξάλλου ο εθνικός μας αγώνας είναι διάσημος για δύο χαρακτηριστικά του. Τις τεχνικές του ειδικές που απαιτούν τα μέγιστα από τους οδηγούς αλλά και την σκληρή του φύση που μπορεί να λήξει απρόσμενα τον αγώνα οποιουδήποτε πληρώματος.

Ο Τιερί Νεβίλ γνωρίζει σχετικά. Έχοντας οδηγήσει ταχύτατα αλλά και έξυπνα, ο Βέλγος της Hyundai κρατούσε σφιχτά την πρωτοπορία του αγώνα λίγο πριν το τέλος των ειδικών του Σαββάτου. Φυσικά δεν είχε ακόμη τη νίκη στο τσεπάκι καθώς υπήρχε και ένας κύριος ονόματι… Οζιέ που δεν τον άφηνε να ξεφύγει πολύ.

Advertisement
Advertisement

Αρκούσε μία μικρή λακκούβα στο δεύτερο πέρασμα της Παύλιανης για να εκμηδενίσει τις ελπίδες του Βέλγου για την δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στην Ελλάδα. Μία νίκη η οποία θα κρατούσε ζωντανές και τις ελπίδες του για το φετινό πρωτάθλημα.

Όλα έδειχναν να δουλεύουν για τον Οζιέ. Ο ζωντανός θρύλος του WRC είχε περάσει πρώτος και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ελέγχει την διαφορά του από τον δεύτερο Ροβανπέρα. Σίγουρα κάτι εύκολο για έναν οδηγό της κλάσης του. Επιπλέον η Toyota δεν θα έδινε team orders για χάρη του Κάλε. Και ο Φιλανδός, έχοντας και ένα πρωτάθλημα να σκεφτεί, δεν θα ρίσκαρε πάρα πολύ για να κερδίσει τον Οζιέ.

Advertisement

Και όμως το δράμα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 δεν είχε τελειώσει. Στο Ελευθεροχώρι 2 η πίσω αριστερά ανάρτηση στο Toyota του Σεμπαστιέν κατέρρευσε. Μάλλον λόγω κάποιου άτσαλου περάσματος πάνω από κάποια φυτεμένη πέτρα. Και κάπως έτσι τα όνειρά του για τη νίκη στο Ακρόπολις λάμβαναν οριστικά τέλος.

Ο αγαπημένος των Θεών

Advertisement

Έτσι, ο αγαπημένος των Θεών του Ακρόπολις για το 2023, Κάλε Ροβανπέρα πήρε και την πρωτοπορία του αγώνα. Ασφαλώς και ο Φιλανδός υπήρξε τυχερός. Εντούτοις θα ήταν άδικο να χαρακτηρίσουμε την τελική του επικράτηση ως προϊόν αποκλειστικά της τύχης.

Εξάλλου ο πρωταθλητής ήταν συνεχώς αρκετά κοντά στους δύο πρωτοπόρους του αγώνα από την αρχή. Και αυτό παρά το ότι κατά την δεύτερη ημέρα έπρεπε να ξεκινάει πρώτος, καθαρίζοντας τον δρόμο για όσους ακολουθούσαν. Άλλωστε ο Κάλε κέρδισε πάνω από τις μισές (οκτώ) ειδικές στο φετινό Ακρόπολις.

Advertisement

Ακόμη και πριν τις ατυχίες των Νεβίλ-Οζιέ, ο Ροβανπέρα είχε κερδίσει περισσότερες ειδικές από εκείνους. Και όταν το Σάββατο η σειρά εκκίνησης άλλαξε, ο πρωταθλητής μείωνε συνεχώς τη διαφορά του από την κορυφή. Θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και χωρίς τις εγκαταλείψεις των ανταγωνιστών του; Δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά.

Δύο πράγματα είναι, πάντως, βέβαια. Θα τους προβλημάτιζε μέχρι το τέλος και θα ήταν ο ταχύτερος στην Power Stage. Η επίδοσή του στο δεύτερο πέρασμα της Γραμμένης ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Με τη νίκη στο τσεπάκι, θα μπορούσε άνετα να πάει πιο συντηρητικά για να μην διακινδυνεύσει μία έξοδο. Εντούτοις εκείνος -όντας ένας πραγματικός racer- τα έδωσε όλα, χαρίζοντάς μας το highlight του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023.

Η μάχη του πρωταθλήματος

Το αποτέλεσμα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 ήταν κρίσιμο, όμως, και για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Έπειτα από την εγκατάλειψη του Νεβίλ, όλα δείχνουν ότι θα παρακολουθήσουμε μία κούρσα για δύο άλογα μέχρι το τέλος. Αυτά δεν είναι άλλα από τους δύο οδηγούς της Toyota, Ροβανπέρα και Έβανς.

Είναι προφανές ότι ο περσινός πρωταθλητής έχει το πάνω χέρι. Όχι μόνο επειδή τον χωρίζουν, μετά την Ελλάδα, 33 βαθμοί από τον δεύτερο Έβανς. Είναι ο τρόπος με τον οποίον οδηγεί, κυρίως, που τον χρίζει φαβορί και για τον φετινό τίτλο.

Με την εξαίρεση του λάθους του στη Φιλανδία, ο Ροβανπέρα είναι ο πιο σταθερός από τους δύο οδηγούς μέχρι στιγμής. Ο Έβανς μπορεί να έχει μία πολύ καλή σεζόν ως τώρα. Εντούτοις στις πιο κρίσιμες στιγμές, δεν κατάφερε να κερδίσει πειστικά τον teammate του.

Φυσικά, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αρκεί μία ακόμη εγκατάλειψη του Ροβανπέρα ώστε ο Έβανς να αποκτήσει momentum στην μάχη του φετινού τίτλου. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι «υπό κανονικές συνθήκες» ο Ροβανπέρα δύσκολα θα χάσει και το φετινό πρωτάθλημα. Στον Φιλανδό αρκούν τρεις δεύτερες θέσεις στα τρία επόμενα Ράλλυ και μία δεύτερη θέση σε Power Stage ώστε να μην τον απασχολούν τα αποτελέσματα του teammate του.

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών θα πρέπει να θεωρούμε, μάλλον, θέμα χρόνου την στέψη της Toyota. Αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και στη Χιλή, εάν τα Hyundai έχουν άσχημο αγώνα. Πιο πιθανό, όμως, φαντάζει το σενάριο της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τους Ιάπωνες στο Ράλλυ της Κεντρικής Ευρώπης, στο τέλος Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Καταστροφή για Νεβίλ!
Και πρόταση… γάμου στο Ακρόπολις! (+video)
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Η Power Stage στον Ροβανπέρα(+video)