Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ουγγαρίας: Ο Russell κάνει την έκπληξη με την pole!

Ελλάδα 15:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ουγγαρίας: Ο Russell κάνει την έκπληξη με την pole!

FORMULA 1

F1 GP Ουγγαρίας: Ο Russell κάνει την έκπληξη με την pole!

FORMULA 1

Αυτό σίγουρα ελάχιστοι το περίμεναν. Ο George Russell κατάφερε να κλέψει την pole με μία φανταστική τελευταία προσπάθεια στο Q3 της Ουγγαρίας. Ο ρυθμός των Mercedes ήταν εκπληκτικός και ο νεαρός Βρετανός κατέκτησε την πρώτη pole της καριέρας του μπροστά από τις δύο Ferrari!

Advertisement
Advertisement

Οι δύο Ferrari ήταν γρήγορες αλλά όχι όπως την Παρασκευή. Ο Sainz, μάλιστα, ήταν ο ταχύτερος από τους δύο οδηγούς της Scuderia. Θα μπορούσε να έχει κατακτήσει την pole αλλά στην τελευταία του προσπάθεια έκανε λάθη στον τρίτο τομέα και αυτό του κόστισε.

Ακόμη χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα για τον Verstappen. Ο πρωταθλητής έκανε λάθος στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3, ενώ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την δεύτερη. Το πρόβλημα που αντιμετώπισε με την PU τον περιόρισε στην 10η θέση για τον αυριανό αγώνα. Εάν, φυσικά, δεν χρειαστεί να αλλάξει μηχανικά μέρη για τον αυριανό αγώνα.

Q1: Επιστροφή στο στεγνό

Advertisement
Advertisement

Η πίστα είχε στεγνώσει πλήρως μέχρι την έναρξη της πρώτης περιόδου των κατατακτήριων. Βέβαια, οι συνθήκες που συνάντησαν οι οδηγοί στην πίστα ήταν αρκετά διαφορετικές σε σχέση με εκείνες της Παρασκευής. Μόλις 21 βαθμοί Κελσίου στην ατμόσφαιρα και 26 στο οδόστρωμα. Επιπλέον, η βροχή είχε ξεπλύνει το στρωμένο στην πίστα ελαστικό. Κατά συνέπεια η εξέλιξη της πρόσφυσης θα ήταν πολύ μεγάλη και όλοι οι οδηγοί βγήκαν από νωρίς στην πίστα.

Οι δύο Red Bull βρέθηκαν αρχικά στις δύο πρώτες θέσεις με τον Verstappen ταχύτερο. Λίγο αργότερα ο Norris θα έμπαινε ανάμεσά τους διατηρώντας την εξαιρετική χθεσινή του φόρμα. Οι Leclerc και Sainz βγήκαν τελευταίοι στην πίστα. Στον δεύτερο γρήγορο γύρο τους οι δύο Ferrari θα ανέβαιναν στις θέσεις 2 (Sainz) και 3 (Leclerc). Αρκετά πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με χθες ήταν και οι δύο Mercedes.

Advertisement

Όπως συμβαίνει συνήθως, το τελευταίο πεντάλεπτο του Q1 αφορούσε κυρίως στους οδηγούς που πάλευαν να ξεφύγουν από την ζώνη αποκλεισμού. Με δεδομένη την ταχύτατη εξέλιξη της πίστας κανείς μέχρι και την 10 θέση δεν ήταν απολύτως ασφαλής. Τελικά εκτός συνέχειας έμειναν οι Tsunoda, Albon, Vettel, Gasly και Latifi. Ο τελευταίος χρόνος του Gasly διαγράφηκε για παράβαση των ορίων της πίστας στην στροφή 5, ενώ στον Latifi κόστισε το λάθος του στην τελευταία στροφή. Οι Mercedes των Hamilton-Russell τελείωσαν στο 1-2.

Q2: Ο Perez εκτός!

Advertisement

Ο Verstappen ήταν και πάλι αμέσως ταχύτατος στην πρώτη του προσπάθεια με τον Alonso 2 δέκατα πίσω του στην δεύτερη θέση. Τρίτος ήταν ο Norris και τέταρτος ο Ricciardo. Οι Ferrari και οι Mercedes βγήκαν αρχικά με χρησιμοποιημένα soft και αυτό τις έφερε αρκετά πίσω στην κατάταξη.

Με τις πρώτες τους προσπάθειες με φρέσκια γόμα οι Ferrari και Mercedes θα ανέβαιναν στην κατάταξη. Ο Verstappen, όμως, θα διατηρούταν στην πρωτοπορία για 65 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Leclerc. Με τρία λεπτά να απομένουν και λίγες ψιχάλες να πέφτουν στον τρίτο τομέα οι Ocon, Bottas, Stroll και οι δύο Haas βρίσκονταν στην ζώνη αποκλεισμού.

Advertisement

Οι Ricciardo, Perez και Zhou χρειάζονταν επίσης από έναν γρήγορο γύρο για να διασφαλίσουν την συμμετοχή τους στο Q3. Τελικά οι Bottas και Ocon θα τα κατάφερναν με τις τελευταίες τους προσπάθειες. Η μεγάλη έκπληξη, όμως, άκουγε στο όνομα Sergio Perez. Ο Μεξικανός δεν κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του συναντώντας κίνηση στον πρώτο τομέα. Η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει ιδιαίτερα την στρατηγική της Red Bull για τον αυριανό αγώνα. Επίσης, εκτός συνέχειας έμειναν οι Zhou, Magnussen, Stroll και Schumacher.

Q3: Πρώτη pole για Russell!

Στον πρώτο γύρο προσπαθειών ο Sainz σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, μισό δευτερόλεπτο ταχύτερο από εκείνον του Russell που βρέθηκε δεύτερος. Οι Mercedes επιβεβαίωσαν την άνοδό τους και με τον Hamilton στην τέταρτη θέση. Από την άλλη τόσο ο Leclerc όσο και ο Verstappen έκαναν λάθη στις πρώτες τους προσπάθειες και αυτό τους έφερε μόλις στις θέσεις 3 και 7. Πέμπτος ήταν ο εντυπωσιακός Alonso.

Ο Sainz ξεκίνησε την τελευταία του προσπάθεια έχοντας εξασφαλίσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Αντιθέτως, η κατάσταση φάνηκε να χειροτερεύει για τον Verstappen ο οποίος ενημέρωνε την ομάδα ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με την PU. Ο Leclerc βελτίωσε τον χρόνο του αλλά όχι αρκετά ώστε να υποσκελίσει τον Sainz.

Ο Ισπανός ήταν, μάλιστα, ακόμη ταχύτερος στον πρώτο τομέα. Βελτίωσε κι εκείνος τον χρόνο του παρά τα λάθη που έκανε στα δύο τελευταία του sectors. Όλα έδειχνα ότι η pole θα πήγαινε σε εκείνον. Όμως, ο George Russell δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο οδηγός της Mercedes κατάφερε την τελευταία στιγμή να αποσπάσει τα μέγιστα από την W13, συνθέτοντας έναν καταπληκτικό γύρο.

Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη pole της καριέρας του Russell και πρώτη φετινή της Mercedes. Ένα αποτέλεσμα το οποίο σίγουρα ελάχιστοι περίμεναν σήμερα. Πίσω από τις Ferrari των Sainz και Leclerc θα ξεκινήσει ο Norris. Πέμπτος, ο Ocon ο οποίος κατάφερε κι εκείνος στην τελευταία του προσπάθεια να υποσκελίσει τον Alonso. Η πρώτη δεκάδα συμπληρώθηκε από τους Hamilton, Bottas, Ricciardo και Verstappen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Hamilton: Το αντίο του στον Vettel-Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες
F1 GP Ουγγαρίας: Η Ferrari μπροστά στο στεγνό (+video)
F1 GP Ουγγαρίας: Ο Latifi το FP3 σε μικτές συνθήκες!