Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ουγγαρίας: Η Ferrari μπροστά στο στεγνό (+video)

Ελλάδα 17:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ουγγαρίας: Η Ferrari μπροστά στο στεγνό (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ουγγαρίας: Η Ferrari μπροστά στο στεγνό (+video)

FORMULA 1

Μία Ferrari βρέθηκε στην κορυφή και των δύο περιόδων ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής για το ουγγρικό GP. Η F1-75 μοιάζει να είναι φτιαγμένη για το Hungaroring, ενώ εξαιρετική ήταν και η McLaren από την αρχή της ημέρας. Αντιθέτως, η Red Bull μοιάζει να προβληματίζεται, εάν η βροχή δεν αλλάξει τα δεδομένα.

Advertisement
Advertisement

Με βάση την εικόνα των μονοθέσιων στους δώδεκα προηγούμενους αγώνες της σεζόν, η Ferrari ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί πηγαίνοντας στην Ουγγαρία. Σε ένα σιρκουί του οποίου η χάραξη αποτελείται από μια πληθώρα στροφών μέσης και χαμηλής ταχύτητας η F1-75 βρέθηκε στο στοιχείο της. Τόσο ο Leclerc όσο και ο Sainz ήταν ταχύτατοι από τα πρώτα λεπτά του FP1.

Ο Verstappen κρατιόταν, αρχικά, σε μία ανεκτή απόσταση από τις Ferrari κατά την πρώτη περίοδο. Όσο, όμως, περνούσε η ώρα, τόσο οι οδηγοί της Ferrari απομακρύνονταν από τον Ολλανδό. Και όχι μόνο σε ρυθμό qualifying όπου ο Leclerc έφτασε να έχει μία διαφορά τριών δεκάτων από τον Verstappen στο τέλος της ημέρας.

Advertisement
Advertisement

Στα long runs του FP2 η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Βλέπετε, ο βασικός περιοριστικός παράγοντας στην πίστα της Ουγγαρίας είναι η θερμική καταπόνηση των πίσω ελαστικών. Οι συνεχείς επιταχύνσεις από χαμηλές ταχύτητες κατά τη διάρκεια του γύρου σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ατμόσφαιρας και οδοστρώματος μεταφέρουν την πίεση στον πίσω άξονα. Κατά συνέπεια η καλύτερη διαχείριση των εμπρός ελαστικών από την RB18 καθίσταται άνευ σημασίας.

Advertisement

Ο μέσος χρόνος του Sainz με τα medium -της γόμας που θα προτιμηθεί στον αγώνα δηλαδή- ήταν 8 δέκατα ταχύτερος από εκείνον του Verstappen. Ακόμη πιο πίσω ήταν ο Perez ο οποίος ταλαιπωρείται και από αλλεργία. Σίγουρα, στην Red Bull πειραματίζονταν με αρκετές αλλαγές στο set-up το απόγευμα. Όμως, ακόμη κι έτσι, η ευκολία με την οποία η F1-75 κατέβαζε τα χρονόμετρα ήταν αποκαλυπτική του ποια ομάδα έχει το πλεονέκτημα.

Ισχυρή Mclaren

Advertisement

Με την Ferrari, λοιπόν, ξεκάθαρα πρώτη και την Red Bull να προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα η Mclaren κατάφερε να έχει μία εξαιρετική πρώτη ημέρα στην Ουγγαρία. Η καλή διαχείριση των πίσω ελαστικών είναι ένα από τα γνωρίσματα της MCL36. Επιπλέον, το βρετανικό μονοθέσιο ήταν από την αρχή εξαιρετικά ισορροπημένο δίνοντας αυτοπεποίθηση στους οδηγούς του. Οι εξαιρετικοί χρόνοι του Ricciardo το αποδεικνύουν.

Η δεύτερη θέση του Norris στο FP2 ήταν εντυπωσιακή. Όμως, ο Lando έσπευσε αμέσως να χαμηλώσει τον πήχη: “Πιστεύω ότι έχουμε ανοίξει περισσότερο την PU μας σε σχέση με τους υπόλοιπους. Δεν περιμένω να είμαστε τόσο ψηλά αύριο“. Ακόμη κι έτσι να είναι, όμως, η εικόνα των δύο πορτοκαλί αυτοκινήτων στην πίστα δεν ψεύδεται. Εξαιρετική ευστάθεια στη φάση του φρεναρίσματος και πολύ εύκολη αλλαγή κατεύθυνσης στον βασανιστικό δεύτερο τομέα.

Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από την W13 της Mercedes. Οι Russell και Hamilton έπειτα από μία πολύ δυνατή εμφάνιση στο Paul Ricard φάνηκαν και πάλι να παλεύουν με τα μονοθέσια τους σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο. Ο Russell, μάλιστα, είχε και δύο στιγμές στις οποίες μπλόκαραν οι τροχοί του πίσω άξονα κατά το φρενάρισμα. Δείγμα ενός αυτοκινήτου το οποίο είναι αρκετά απρόβλεπτο.

Από την άλλη, πολύ καλή Παρασκευή είχαν τόσο η Alpine όσο και η Aston Martin. Η γαλλική ομάδα τα πάει μέχρι στιγμής αρκετά καλά σε ένα σιρκουί το οποίο θεωρητικά δεν την βολεύει. Όσο για την Aston Martin, η εντυπωσιακή της νέα πίσω πτέρυγα φάνηκε να λειτουργεί περίφημα στην Ουγγαρία. Το μεγάλο stint του Vettel με τα medium ήταν εφάμιλλο με εκείνα των Red Bull. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι AMR22 θα παλέψουν για το podium. Είναι, όμως, μία ένδειξη πως ένας διπλός τερματισμός στην δεκάδα δεν πρέπει να θεωρηθεί απίθανος.

Υπό την αίρεση της βροχής

Ασφαλώς, όλα τα παραπάνω θα έχουν νόημα εφόσον κατατακτήριες και αγώνας διεξαχθούν στο στεγνό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετεωρολογικές προβλέψεις, όμως, αναμένεται βροχή τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές ανακατατάξεις.

Οπωσδήποτε, ένα μονοθέσιο που είναι καλά ισορροπημένο στο στεγνό θα είναι και στο βρεγμένο. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι ομάδες είχαν αυτήν την προτεραιότητα χθες. Ίσως στην τρίτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών -και εφόσον αυτή διεξαχθεί σε στεγνό οδόστρωμα- θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν περισσότερη απόδοση από τα μονοθέσια τους.

Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία και σε ποιο χρονικό σημείο θα έρθει η βροχή σήμερα ή αύριο. Εάν βρέξει πριν τις κατατακτήριες, λόγου χάρη, τότε ο βαθμός δυσκολίας για τις ομάδες μειώνεται. Σε περίπτωση, όμως, που η βροχή έρθει κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, τότε η στρατηγική και η ικανότητα αυτοσχεδιασμού από το pitwall θα έρθουν στο προσκήνιο. Πιθανότατα, αυτό να είναι και το μόνο σενάριο στο οποίο η Red Bull θα μπορούσε να προβληματίσει σοβαρά την Ferrari αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Hamilton: Το αντίο του στον Vettel-Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες
F1 GP Ουγγαρίας: Ο Sainz στην κορυφή του FP1
F1 GP Ουγγαρίας: Ο Leclerc πρώτος στο FP2