Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

Ελλάδα 7:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μ. Βρετανίας: Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

FORMULA 1

Σε έναν συγκλονιστικό αγώνα, ο Carlos Sainz κατάφερε να μετατρέψει την πρώτη pole της καριέρας του στην πρώτη νίκη της καριέρας του. Ο Ισπανός εκμεταλλεύτηκε τις συνεχείς ανατροπές του αγώνα για να πάρει την πρώτη του καρό σημαία. Δεύτερος ο Perez και τρίτος ο Hamilton.

Advertisement
Advertisement

Ο αγώνας φαινόταν από την αρχή να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια του Carlos. Ο ρυθμός του ήταν καλός αλλά όχι ανώτερος εκείνου των Verstappen-Leclerc. Όμως, φαίνεται ότι ήταν γραφτό για τον Sainz να κερδίσει το πρώτο του Grand Prix σήμερα. Ο Perez κατάφερε, επίσης, παρά τα προβλήματά του να πάρει μία εξαιρετική δεύτερη θέση.

Από την άλλη, εξαιρετικά απογοητευμένος πρέπει να είναι ο Charles Leclerc με το σημερινό αποτέλεσμα. Μετά τα προβλήματα του Verstappen, ο Μονεγάσκος ήταν εμφανώς ο ταχύτερος οδηγός στην πίστα. Όμως, λίγο η ατολμία της Ferrari να εφαρμόσει γρήγορα team orders λίγο το safety car προς το τέλος του αγώνα τον έριξαν στην τέταρτη θέση πίσω από τον πολύ ανταγωνιστικό σήμερα Hamilton.

Σοκαριστική πρώτη εκκίνηση

Advertisement
Advertisement

Η πλειοψηφία των οδηγών παρατάχθηκε με την medium γόμα στο grid. Όχι, όμως, ο Verstappen ο οποίος -όπως και οι δύο Williams– επέλεξαν τα soft, ενώ ο Russell τα hard, στοχεύοντας στο ένα pit-stop. Οι εκκινήσεις όσων επέλεξαν τα soft ήταν εξαιρετικές. Ο Verstappen πήρε αμέσως την πρωτοπορία, ενώ τόσο ο Albon όσο και ο Latifi κέρδισαν θέσεις. Εξαιρετικά είχε ξεκινήσει και ο Hamilton ο οποίος κατάφερε να βρεθεί τρίτος μετά τη δεύτερη στροφή.

Όμως πιο πίσω είχαν ανοίξει οι… πύλες της κολάσεως. Οι Russell και Zhou στρίμωξαν ανάμεσά τους τον Gasly. Ο Γάλλος είχε επαφή με τον Russell ο οποίος κάνοντας τετ-α-κε χτύπησε και τον Zhou στα αριστερά του. Η Alfa Romeo αναποδογύρισε με πολλά χιλιόμετρα με το roll-bar να εξαφανίζεται! Σε εκείνο το σημείο, πραγματικά, μόνο το Halo έσωσε τον Zhou. Η Alfa Romeo συνέχισε την τρελή της πορεία πάνω από τα προστατευτικά ελαστικά και προσγειώθηκε στον φράχτη που βρίσκεται πριν τις κερκίδες.

Advertisement

Πιο πίσω οι Vettel, Albon, Tsunoda και Ocon είχαν επίσης επαφές. Όπως ήταν φυσικό ο αγώνας διακόπηκε αμέσως για αρκετή ώρα. Τα αυτοκίνητα επέστρεψαν στα pits ενώ η επανεκκίνηση θα γινόταν με τις αρχικές θέσεις του grid καθώς δεν είχε συμπληρωθεί γύρος πριν την διακοπή. Λόγω των συγκρούσεων της εκκίνησης οι Zhou, Russell και Albon θα εγκατέλειπαν.

Επανεκκίνηση

Για την επανεκκίνηση ο Verstappen αποφάσισε και εκείνος να φορέσει τα medium, όπως και οι υπόλοιποι πρωτοπόροι. Όμως και πάλι η εκκίνησή του ήταν καλύτερη από του Sainz. Αυτήν την φορά, όμως, ο Ισπανός κινήθηκε αμυντικά από νωρίς εκτοπίζοντας τον Verstappen προς τον τοίχο της κυρίως ευθείας.

Advertisement

Η κίνηση αυτή κράτησε μπροστά τον Carlos στην πρώτη στροφή, την στιγμή που ο Perez προσπερνούσε τον Leclerc. Καθώς τα αυτοκίνητα προσέγγιζαν το loop ο Sainz ήταν μπροστά με τις δύο Red Bull πίσω του και τον Leclerc να βουτάει στην εσωτερική του Perez για να επανακτήσει την τρίτη θέση. Θα τα κατάφερνε, τραυματίζοντας, όμως, τόσο την δική του εμπρός πτέρυγα όσο και του Μεξικανού. Πιο πίσω ο Norris θα περνούσε κι εκείνος τον Hamilton ο οποίος είχε φρενάρει για να αποφύγει την επαφή.

Ο Perez θα έμπαινε στα pits στον έκτο γύρο να αλλάξει πτέρυγα. Στον ίδιο γύρο θα περνούσε κι ο Hamilton τον Norris με σχετική ευκολία. Στον δέκατο γύρο η σειρά ήταν Sainz, Verstappen, Leclerc, Hamilton, Norris, Alonso, Gasly, Tsunoda, Ocon και Latifi.

Ο Verstappen περνάει μπροστά, για λίγο

Καθώς, όμως οι πρωτοπόροι περνούσαν από το σύμπλεγμα πριν την Hangar straight ο Sainz έκανε λάθος. Έχασε την είσοδο της Becketts και βγήκε εκτός παραχωρώντας την πρωτοπορία στον Verstappen! Ωστόσο, η χαρά του Ολλανδού δεν θα κρατούσε για πολύ. Δύο γύρους μετά θα ενημέρωνε την ομάδα ότι είχε μάλλον κάποιο κλατάρισμα. Μπήκε αμέσως για αλλαγή ελαστικών αλλά το πρόβλημα παρέμενε.

Τελικά, το πρόβλημα θα ήταν στο πίσω μέρος του πατώματος, κάτι που είχε συμβεί και στο FP2. Στην Red Bull δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για αυτό. Ο Verstappen θα έπρεπε να βγάλει τον αγώνα με μειονέκτημα κάθετης δύναμης.

Ταυτόχρονα και στην junior team της Red Bull τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Ο Tsunoda επιχείρησε να περάσει τον Gasly στην στροφή 3. Ο Γάλλος του άφησε χώρο αλλά ο Tsunoda έκανε λάθος, μπλοκάροντας τα πίσω φρένα και χτυπώντας τον teammate του. Οι δύο Alpha Tauri θα έπεφταν πίσω από τον Perez στις θέσεις 14 και 16.

Team orders στην Ferrari

Οι δύο Ferrari είχαν μείνει στο 1-2 με τον Sainz πρώτο. Όμως, ο Leclerc παρά την τραυματισμένη εμπρός πτέρυγα ήταν ταχύτερος. Παράλληλα, εξαιρετικός ήταν και ο ρυθμός του Hamilton στην τρίτη θέση ο οποίος έκανε τον έναν ταχύτερο γύρο μετά τον άλλον. Ο Sainz καθυστερούσε τον Leclerc και ο Hamilton πλησίαζε όλο και περισσότερο.

Στο team radio ο Μονεγάσκος ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να τον αλλάξουν θέσεις με τον Sainz. Όμως η Ferrari δίστασε να κάνει κάτι τέτοιο άμεσα. Έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών γύρων η ομάδα τελικά θα φώναζε τον Ισπανό στα pits ώστε να απελευθερώσει τον Leclerc. Ήταν μία έμμεση επιβολή team orders από την Ferrari. Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, τα ελαστικά του Leclerc είχαν φθαρεί επικίνδυνα.

Έως τότε, βέβαια ο Hamilton είχε πλησιάσει στα 2,5 δευτερόλεπτα και βρισκόταν για τα καλά στο παιχνίδι της νίκης. Η Mercedes είχε εξαιρετικό ρυθμό και η διαφορά του Hamilton από τον Leclerc έπεφτε αργά αλλά σταθερά. Ταυτόχρονα, ο Sainz με τα hard δεν είχε καταφέρει ακόμη να βρεθεί στον ρυθμό των δύο πρώτων. Καθώς φτάναμε στο μέσο του αγώνα η σειρά ήταν Leclerc, Hamilton, Sainz, Norris, Alonso, Perez, Vettel, Verstappen, Latifi και Ocon.

Ο Hamilton στην πρωτοπορία

Στον 26ο γύρο, ο Leclerc θα έμπαινε για την δική του αλλαγή σε hard. Ο Μονεγάσκος βγήκε πίσω από τον Sainz ενώ ο Hamilton πήρε την πρωτοπορία. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα για τον Verstappen συνεχίζονταν με τον Ολλανδό να μην έχει πρόσφυση ούτε στον εμπρός άξονα.

Ο Leclerc ήταν και πάλι ο ταχύτερος από τους δύο οδηγούς της Ferrari. Ο Μονεγάσκος σημείωνε συνεχώς ταχύτερους γύρους και στον 29ο γύρο ρώτησε την ομάδα: “Θα παλέψουμε;”. Η Ferrari και πάλι αρνήθηκε να δώσει άμεσα εντολή στον Sainz δίνοντας του έναν γύρο ακόμη ώστε να πιάσει τον χρονικό στόχο.

Η εντολή θα ερχόταν -επιτέλους- στον 31ο γύρο αλλά με τις δύο Ferrari να έχουν χάσει ήδη πολύ χρόνο σε σχέση με τον Hamilton. Ο Βρετανός θα περνούσε τελικά στα hard στον 34ο γύρο βγαίνοντας πίσω από τις Ferrari. Το pit-stop της Mercedes δεν ήταν ιδανικό κρατώντας 4,3 δευτερόλεπτα.

Με 15 γύρους να απομένουν ο Leclerc ήταν πρώτος 3 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Sainz ο οποίος με την σειρά του ήταν επίσης 3 μπροστά από τον Hamilton. Ο Hamilton είχε πιο φρέσκα ελαστικά από τις δύο Ferrari και άρχισε να κλείνει την διαφορά από τον Sainz.

Safety Car και συγκλονιστικό φινάλε

Στον 39ο γύρο ο Ocon θα πάρκαρε την Alpine του στην εσωτερική της παλιάς ευθείας των pits. Αυτό προκάλεσε αυτοκίνητο ασφαλείας με πολλούς οδηγούς να αλλάζουν ελαστικά. Ο Hamilton ήταν ανάμεσα σε αυτούς περνώντας στα soft. Η Ferrari αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική για τα δύο αυτοκίνητά της. Ο Leclerc έμεινε έξω με τα hard, ενώ ο Sainz άλλαξε σε soft.

Η απόφαση αυτή κατέστρεψε, ουσιαστικά, τον αγώνα του Leclerc. Με κρύα hard δεν είχε καμία τύχη απέναντι στα μονοθέσια πίσω του, όλα με soft. Με την επανεκκίνηση στον 43ο γύρο ο Sainz πέρασε γρήγορα τον Leclerc ενώ και ο Perez κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση από τον Hamilton.

Στον 45ο γύρο το DRS ενεργοποιήθηκε και αυτό μας έδωσε ένα συγκλονιστικό φινάλε. Ο Sainz αύξανε συνεχώς τη διαφορά του αλλά πίσω του οι Perez, Leclerc και Hamilton επιδόθηκαν σε μία μεγάλη μάχη από το Club μέχρι και την Brooklands αλλάζοντας πολλές φορές θέσεις μεταξύ τους. Τελικά ο Perez θα κατάφερνε να βρεθεί δεύτερος  με τον Leclerc να μάχεται να κρατήσει τον Hamilton πίσω του.

Με πέντε γύρους να απομένουν η πίεση του Hamilton στον Leclerc ήταν ασφυκτική. Ο Βρετανός κατάφερε να περάσει στο Luffield αλλά ο Leclerc θα απαντούσε στην Copse. Τελικά ο Hamilton θα έπαιρνε την τρίτη θέση στην Stowe. Πλέον, ο Charles έπρεπε να αμυνθεί από τους Alonso και Norris πίσω του.

Τελικά, ο Sainz θα έπαιρνε πρώτος την καρό σημαία έπειτα από έναν αγώνα του οποίου το αποτέλεσμα παρέμενε αβέβαιο μέχρι το τέλος. Ο Verstappen τερμάτισε έβδομος μπροστά από τον Mick Schumacher ο οποίος πήρε τους πρώτους βαθμούς της καριέρας του στο Silverstone.


Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 181
2 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 147
3 Charles Leclerc FERRARI 138
4 Carlos Sainz FERRARI 127
5 George Russell MERCEDES 111
6 Lewis Hamilton MERCEDES 93
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 58
8 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 46
9 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 39
10 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 28

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 328
2 FERRARI 265
3 MERCEDES 204
4 MCLAREN MERCEDES 73
5 ALPINE RENAULT 67
6 ALFA ROMEO FERRARI 51
7 ALPHATAURI RBPT 27
8 HAAS FERRARI 20
9 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 18
10 WILLIAMS MERCEDES 3

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ricciardo: Συμμετέχει ως παραγωγός σε νέα σειρά για την F1!
F1 GP Μ. Βρετανίας: Ο Sainz παίρνει την pole υπό βροχή!
F1 GP Μ. Βρετανίας: Η τύχη χαμογελά στον Carlos (+video)