Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Τέλος ο Giovinazzi, η Alfa Romeo επενδύει στον Κινέζο Zhou

Ελλάδα 14:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τέλος ο Giovinazzi, η Alfa Romeo επενδύει στον Κινέζο Zhou

FORMULA 1

Τέλος ο Giovinazzi, η Alfa Romeo επενδύει στον Κινέζο Zhou

FORMULA 1

Η έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώθηκε και η Alfa Romeo Racing ORLEN θα πάρει στην επόμενη σεζόν της Formula 1 με εντελώς διαφορετικό δίδυμο.

Advertisement
Advertisement

Εκτός από την αποχώρηση του Kimi Raikkonen από την ενεργό δράση, θα έχουμε και την αποχώρηση του Antonio Giovinazzi από την ομάδα, μετά από τρεις σεζόν συνεργασίας ως επίσημος οδηγός.

Στη θέση του θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 του 2022 ο Guanyu Zhou. Ο νεαρός Κινέζος έχει κατακτήσει σειρά νικών στην F2 και θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην κορυφαία μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον πρώτο αγώνα της επόμενης σαιζόν στο Μπαχρέιν.

Αποτελώντας τον πρώτο οδηγό της Formula 1 με καταγωγή από την Κίνα, ο Zhou έχει κατακτήσει σημαντικές επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα της αγωνιστικής του πορείας κι όχι τυχαία, στα 22 του έχει ήδη πετύχει πολλά. Το 2015 τερμάτισε δεύτερος στον Ιταλικό θεσμό F.4 Championship Powered by Abarth (εκεί όπου φέτος αγωνίστηκε κι ένας Έλληνας, ο Τζώρτζης Μαρκογιάννης), ενώ στη συνέχεια κατέκτησε σειρά νικών στην F3 και την F2. Το 2021 είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον οδηγό στην F2, αφού με δύο αγώνες πριν την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος βρίσκεται στη δεύτερη θέση και αποτελεί έναν από τους κύριους διεκδικητές του τίτλου.

Advertisement
Advertisement

Όσο για την F1, ο 22χρονος που ήταν μέλος της Ακαδημίας της Ferrari την περίοδο 2014-2018, από το 2019 ήταν στην Ακαδημία της Renault και είχε ρόλο οδηγού εξέλιξης. Πέρυσι προήχθη σε δοκιμαστή και οδήγησε στις δοκιμές του Άμπου Ντάμπι στο τέλος της σεζόν αλλά και φέτος, στο FP1 της Αυστρίας, με τα χρώματα της Alpine.

Από εδώ και πέρα, ο Zhou ενώνει τις δυνάμεις του με τον Valtteri Bottas, συνδυάζοντας εμπειρία και νεανικό ενθουσιασμό, ενόψει μίας σεζόν όπου το άθλημα αλλάζει ριζικά και όλες οι ομάδες κάνουν μια νέα αρχή.

Advertisement

raikkonen-Emilia-Romagna20-b1000x600

«Από μικρή ηλικία ονειρευόμουν να φτάσω όσο το δυνατόν ψηλότερα σε αυτό το άθλημα. Είμαι πολύ παθιασμένος με αυτό και τώρα το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είναι προνόμιο για εμένα να ξεκινώ την καριέρα μου στη Formula 1 με μια τόσο θρυλική ομάδα, μέσω της οποίας αναδείχθηκαν πολλά ταλέντα στο σπορ στο παρελθόν. Νιώθω έτοιμος για την πρόκληση που θα αντιμετωπίσω στην κορυφαία μορφή του μηχανικού αθλητισμού, δίπλα σε έναν έμπειρο και ταλαντούχο οδηγό, όπως είναι ο Valtteri Bottas. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Alfa Romeo Racing ORLEN για αυτή την ευκαιρία. Ο στόχος για την επόμενη χρονιά είναι να μάθω όσα περισσότερα γίνεται στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Το να είμαι ο πρώτος Κινέζος οδηγός στη Formula 1 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της χώρας μου στους αγώνες αυτοκινήτου. Γνωρίζω πως υπάρχουν πολλές προσδοκίες από τη συμμετοχή μου και θα χρησιμοποιήσω αυτό το γεγονός ως κίνητρο για να γίνω καλύτερος και να πετύχω περισσότερες επιτυχίες», είπε ο Zhou.

Advertisement

Από την πλευρά της Alfa Romeo Racing, ο επικεφαλής της, Frédéric Vasseur, σχολίασε: «Είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος οδηγός, όπως έχουν δείξει και τα αποτελέσματα του στην F2, και ανυπομονούμε το ταλέντο του να εξελιχθεί περαιτέρω στην Formula 1. Είμαστε περήφανοι για το οδηγικό δίδυμο του 2022 και είμαστε σίγουροι ότι ο Zhou θα έχει μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία με τον Valtteri. Επίσης ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε του Κινέζους φιλάθλους. Η Alfa Romeo Racing ORLEN αντιπροσωπεύει το πνεύμα της Formula 1 και θα κάνουμε ότι καλύτερο ώστε να αυξήσουμε τη δημοφιλία του σπορ στην Κίνα».

O Vasseur δεν αποκάλυψε το όνομα του εκλεκτού

Όπως είναι σαφές, η τελευταία πρόταση ουσιαστικά τα… έλεγε όλα. Δίχως να αμφισβητεί κανείς το ταλέντο του αξιόμαχου Zhou, η καταγωγή του τον βοήθησε να προσπεράσει στη λίστα υποψηφίων τον Oscar Piastri – τον οδηγό που είναι μπροστά του στη βαθμολογία της F2.

Πράγμα που είναι σαφές και στα λόγια του CEO της Alfa Romeo, Jean Philippe Imparato: «Η Alfa Romeo είναι πολύ χαρούμενη που καλωσορίζει στην οικογένεια της τον Guanyu Zhou, τον πρώτο Κινέζο οδηγό στην ιστορία της Formula 1. Η απόφαση λήφθηκε σε απόλυτη συμφωνία με την ομάδα της Alfa Romeo Racing ORLEN και είναι το αποτέλεσμα μιας ξεκάθαρης στρατηγικής: η Alfa Romeo να αποτελέσει μια παγκόσμια premium μάρκα. O Guanyu Zhou αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τη δυναμική της F1 σε παγκόσμιο επίπεδο και να εισέλθουμε με ξεχωριστό τρόπο στην Κινεζική αγορά, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της Alfa Romeo. Η ένταξη του Zhou στην ομάδα αντανακλά τη δύναμη μιας μάρκας, η οποία εμπνέει δυνατά συναισθήματα σε όλο τον κόσμο».

Advertisement

kimi-monza19-a1000x600

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
GP Βραζιλίας: Νίκη πρωταθλητισμού από τον Hamilton
Ολοκληρώθηκαν οι Τελικοί του F1 in Schools Ελλάδος 2021
Νέο F1 Vlog για το «Mexican Standoff» (video)