Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα νέα μοντέλα που θα δούμε στη Γενεύη!

Ελλάδα 12:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα νέα μοντέλα που θα δούμε στη Γενεύη!

ΝΕΑ

Τα νέα μοντέλα που θα δούμε στη Γενεύη!

ΝΕΑ

Από 1905, η έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση του κλάδου και το μεγαλύτερο γεγονός για τις εταιρείες που θέλουν να δείξουν τα καινούργια μοντέλα τους, αλλά και αυτά που θα παρουσιάσουν στο μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης (ή το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, αν θέλετε) είναι η σημαντικότερη του κλάδου στην Ευρώπη.

Η διοργάνωσή της ξεκίνησε στην «αυγή» της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γηραιά Ήπειρο, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη αυτής και απέκτησε πολύ μεγάλη αίγλη, παγκοσμίως.

Οι εταιρείες προτιμούσαν να επιδείξουν σε αυτή τα νέα μοντέλα τους ή τα πρωτότυπά τους αντί άλλων διεθνών αντίστοιχων εκθέσεων στη Γαλλία, στην Ιταλία ή στη Γερμανία.

Advertisement
Advertisement

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η αιτία να διακοπεί η πραγματοποίησή της. Επανήλθε το 1947 για να σταματήσει και πάλι το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοΐού. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε ξανά το 2023, αλλά αυτή τη φορά στο Κατάρ.

Advertisement

 

Ας δούμε κάποιες από τις βασικότερες Παρουσίες στην εφετινή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Advertisement

 

BYD Auto

Η κινεζική εταιρεία, η οποία έχει αρχίσει να αντιπροσωπεύεται και στη χώρα μας πλέον, αναμένεται να εμφανίσει επίσημα το Seal U, την SUV εκδοχή του ομώνυμου αμιγώς ηλεκτρικού τετράθυρου μοντέλου της.

Advertisement

Αυτό, διαθέτει μπαταρίες ενεργειακής χωρητικότητας 87 kWh οι οποίες δίνουν μέση θεωρητική αυτονομία μεγαλύτερη από 500 χλμ. (κατά «WLTP») με μια φόρτιση, όπως ανακοινώνει η BYD.

Εκτός από αυτό, η κινεζική εταιρεία θα παρουσιάσει μοντέλα και των δύο θυγατρικών εταιρειών της, της YangWang και της Denza.

Η YangWang θα παρουσιάσει το θηριώδες αμιγώς ηλεκτροκίνητο U8, το SUV το οποίο έχει ιδιαίτερη αισθητική και διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε τροχό, καθώς και έναν δίλιτρο βενζινοκινητήρα ο οποίος έχει τον ρόλο γεννήτριας («range extender») και δεν συνδέεται με τους τροχούς.

Όπως ανακοινώνει η εταιρεία η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς των ηλεκτροκινητήρων φτάνει τους 1.196 ίππους(!) και η μέγιστη συνδυαζόμενη ροπή τα 1.280 Nm.

Σε ό,τι αφορά στην Denza, θα παρουσιάσει δύο μοντέλα της, τα D7 και D9. Πρόκειται για οχήματα που εντάσσονται στην πολυτελή κατηγορία.

Το D9 διατίθεται τόσο με σύστημα Plug-in Hybrid το οποίο αποδίδει μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 407 ίππους όσο και σε αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή. Η τελευταία είναι είτε δικίνητη (με 312 ίππους) είτε τετρακίνητη (μέγιστης συνδυαζόμενης ισχύος 374 ίππων), σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η εταιρεία.

Dacia

Μία από τις λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες που θα παραβρίσκονται στη Γενεύη θα είναι η Dacia. H ρουμανική εταιρεία θα παρουσιάσει την γκάμα των μοντέλων της, μεταξύ των οποίων και το επανασχεδιασμένο αμιγώς ηλεκτρικό Spring Electric (φωτογραφία).

Φυσικά, το ενδιαφέρον των επισκεπτών και του Τύπου θα εστιαστεί στο καινούργιο Duster. Η Dacia δεν έχει ανακοινώσει εάν θα έχει στο περίπτερό της και κάποιο πρωτότυπο του Bigster, του νέου SUV μοντέλου της το οποίο θα παρουσιαστεί εντός του 2025.

Isuzu

Η ιαπωνική εταιρεία θα εκπροσωπηθεί στην εφετινή έκθεση από τον τοπικό αντιπρόσωπό της ο οποίος δεν λείπει από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Δεν αναμένεται κάτι νέο από αυτή.

Συνεπώς, στο περίπτερό της θα υπάρχουν τόσο το D-Max όσο και τα υπόλοιπα επαγγελματικά μοντέλα της τα οποία διατίθεται στην Ελβετία.

Kimera Automobili

Η Kimera Automobili έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης και ότι σκοπεύει να παρουσιάσει την Evo38, μια ισχυρότερη έκδοση της Evo037 που δημιούργησαν οι άνθρωποι της εταιρείας βασιζόμενοι στη θρυλική Lancia 037.

H Evo38 θα έχει σύστημα τετρακίνησης για τη μετάδοση της ροπής του κινητήρα σε όλους τους τροχούς του αυτοκινήτου και η απόδοσή του θα είναι μεγαλύτερη, συγκριτικά. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το νέο μοντέλο, κάτι που αναμένεται να γίνει όταν παρουσιαστεί επίσημα.

Lucid Motors

H αμερικανική εταιρεία, η οποία είναι ο τυπικότερος ανταγωνιστής της Tesla, έχει βάλει στόχο να αρχίσει να εκπροσωπείται στην Ευρώπη ευρύτερα απ’ ό,τι τώρα. Το Lucid Air, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο sedan μοντέλο της, είναι ο απευθείας εμπορικός αντίπαλος του Model S.

Οι συγκριτικές αξιολογήσεις των δύο οχημάτων προκρίνουν το Lucid Air το οποίο διακρίνεται μεταξύ τους τόσο για τις επιδόσεις του όσο και για την ποιότητα κατασκευής του.

Όπως ανακοινώνει η εταιρεία, το μοντέλο διατίθεται σε διάφορες εκδοχές αναφορικά με την μέγιστή ισχύ των ηλεκτροκινητήρων του, από 436 ίππους έως 1.251 ίππους, αντίστοιχα.

Εκτός από το τετράθυρο μοντέλο, η εταιρεία αναμένεται να πραγματοποιήσει και την ευρωπαϊκή παρουσίαση του Gravity. Πρόκειται για το αμιγώς ηλεκτρικό SUV της το οποίο είναι επταθέσιο και έχει μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 800 ίππους.

Microlino

To retro nouveau αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Microlino θα δώσει το παρών και αυτό στην Έκθεση. Θυμίζουμε ότι παρουσιάστηκε σε αυτή το 2016, ως πρωτότυπο.

Η εμφάνισή του είναι χαρακτηριστική και ιδιότυπη και το ξεχωρίζει έναντι των οχημάτων της κατηγορίας. Το ιταλικό στυλ του και ο ηλεκτροκινητήρας του των 17 ίππων το κάνει να είναι μια καλή επιλογή για όποιον θέλει ένα διθέσιο όχημα που να συνδυάζει ικανοποιητικά στοιχεία εξοπλισμού και τη διασύνδεση με το παρελθόν των λεγόμενων «bubble cars».

MG Motor

H βρετανική εταιρεία, με την κινεζική οικονομική υποστήριξη, πρόκειται να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της καινούργιας γενιάς του MG 3. Πρόκειται για ένα supermini μοντέλο το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 ως μετονομασία του πάλαι ποτέ Rover Streetwise, της (τότε) crossover έκδοσης του Rover 25.

Στη Γενεύη θα γίνει η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του Cyberster, του νέου αμιγώς ηλεκτρικού roadster μοντέλου της. Εκτός αυτών, η MG Motor θα έχει και τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας της.

Renault

Ο σημαντικότερος από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς κατασκευαστές στην Έκθεση της Γενεύης. Η Renault θα είναι παρούσα σε αυτή, αναβαθμίζοντας τη διοργάνωση και προσδίδοντάς της το σχετικό κύρος.

Η γαλλική εταιρεία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου αμιγώς ηλεκτροκίνητου Renault 5 E-Tech, ένα μοντέλο το οποίο έχει προκαλέσει αίσθηση ήδη από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δημιουργία του.

Το καινούργιο όχημα έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αισθητική του πρωτότυπου αλλά και τη μορφή του πρώτου, το οποίο εμφανίστηκε στο αυτοκινητικό προσκήνιο το 1972

Το newsauto.gr θα καλύψει in situ την έκθεση και θα σας ενημερώνει άμεσα και έγκυρα για ό,τι διαδραματιστεί σε αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θα σώσουν την πανάκριβη Έκθεση της Γενεύης οι Κινέζοι;
Το νέο Renault Austral ακόμη πιο ελκυστικό
Όλα τα μοντέλα της BYD – Πόσο κοστίζουν