Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θα σώσουν την πανάκριβη Έκθεση της Γενεύης οι Κινέζοι;

Ελλάδα 18:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα σώσουν την πανάκριβη Έκθεση της Γενεύης οι Κινέζοι;

ΝΕΑ

Θα σώσουν την πανάκριβη Έκθεση της Γενεύης οι Κινέζοι;

ΝΕΑ

Η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης επιστρέφει ως διοργάνωση στην ελβετική πόλη το 2024 έπειτα από τέσσερα χρόνια παύσης της εκεί, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Όμως, τίποτα δεν προμηνύει την προηγούμενη αίγλη της.

Advertisement
Advertisement

Η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης (γνωστή και ως Σαλόνι Αυτοκινήτου) είναι μία από τις ιστορικότερες και ίσως η σημαντικότερη διοργάνωση του κλάδου στην Ευρώπη.

Η τελευταία φορά που διοργανώθηκε στην ελβετική πόλη ήταν το 2019, καθώς τα επόμενα τρία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των απαγορεύσεων συνωστισμού για τον νέο κορωνοϊό. Εφέτος, 2023, η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ (από τις 5-14 Οκτωβρίου), διατηρώντας απλώς την ονομασία της.

Εκθέσεις αυτοκινήτων: Το τέλος η μία νέα αρχή;

Για την επόμενη χρονιά, ο διοργανωτής της αποφάσισε να επιστρέψει η έκθεση στον φυσικό χώρο της, στις εγκαταστάσεις της Palexpo που υπάρχουν στη Γενεύη.

Advertisement
Advertisement

Η ανακοίνωση αποτελεί μια ιστορική καταγραφή η οποία μάλλον δεν συγκινεί τα ανώτατα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το 2024 συμπληρώνεται ένας αιώνας από την πρώτη διοργάνωσή της, το 1924. η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου την επόμενη χρονιά.

Advertisement

Συνεπώς, πρόκειται για μια σημαντική επέτειο και θα πρέπει να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Όμως, τη συγκεκριμένη άποψη δεν συμμερίζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες έχουν αρνηθεί να συμμετέχουν σε αυτή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην αυτοκινητική ιστοσελίδα Automobilwoche, οι γερμανικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα παραστούν. Δηλαδή, ο Όμιλος Volkswagen (Audi, Skoda, Skoda, Seat, Cupra), η BMW και Mercedes-Benz.

Advertisement

Το ίδιο έχει δημοσιοποιήσει ότι θα πράξει και ο Όμιλος Stellantis (Alfa Romeo, Citroën, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot).

Απούσες θα είναι τόσο η Ferrari όσο και οι ιαπωνικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι Nissan, Mitsubishi και Subaru. Η Toyota και η Honda δεν έχουν ανακοινώσει τι θα πράξουν προς το παρόν.

Advertisement

Σε άλλο δημοσίευμα του βρετανικού Autocar αναγράφεται ότι και οι Νοτιοκορεάτες, δηλαδή ο Όμιλος Hyundai, δεν θα λάβουν μέρος στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η ιστορική έκθεση βαίνει προς μια ουσιαστική αποτυχία ως προς το περιεχόμενο των οχημάτων που θα υπάρχουν σε αυτή, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει και την προσέλευση του κοινού.

Με δεδομένες τις «ηχηρές απουσίες» από μεριάς των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών οι διοργανωτές της έκθεσης αναμένουν να καλύψουν το κενό τους με τις κινεζικές εταιρείες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε αυτή.

Όπως ανακοινώθηκε, οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε συνομιλίες με 20 αυτοκινητοβιομηχανίες της ασιατικής χώρας και αναμένουν να συμφωνήσουν με τουλάχιστον 13 από αυτές, ώστε να γεμίσουν με τα μοντέλα τους τα περίπτερα του εκθεσιακού χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εκθέσεις αυτοκινήτων: Το τέλος η μία νέα αρχή;
Τι κρύβει ο Δούρειος Ίππος της Leapmotor;
Η απόλυτη ντρίπλα των Κινέζων για να κυριαρχήσουν