Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αρνί, τσουρέκι, αυγά: Το ελληνικό Πάσχα φέρνει την ηλεκτροκίνηση!

Ελλάδα 19:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αρνί, τσουρέκι, αυγά: Το ελληνικό Πάσχα φέρνει την ηλεκτροκίνηση!

ΝΕΑ

Αρνί, τσουρέκι, αυγά: Το ελληνικό Πάσχα φέρνει την ηλεκτροκίνηση!

ΝΕΑ

Οι λάτρεις της τσίκνας, της σούβλας και της λαμπριάτικης… πετσούλας επιβαρύνουν με εκπομπές CO2 τον πλανήτη και μας οδηγούν στην ηλεκτροκίνηση. Ή αλλιώς, αν θέλετε γκάζια κόψτε το κρέας.

Advertisement
Advertisement

Αν και ο τίτλος του κειμένου παραπέμπει σε πρόσφατη διαφήμιση με πρωταγωνιστή τον εγχώριο “Πλανητάρχη” και το τσίκνισμα του Γαλαξία, η αλήθεια είναι ότι ο σεμνός vegan που βρίσκεται πίσω στην Γη, συμβάλλει τα μέγιστα στην σωτηρία του πλανήτη.

Μπορεί λοιπόν όλοι να κατηγορούν τα αυτοκίνητα για τις εκπομπές CO2 όμως υπάρχουν πολλές ακόμα δραστηριότητες που είναι εξίσου ή περισσότερο επιβλαβείς.

Ακόμα δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, όμως η κατανάλωση κρέατος, και δη του βοδινού, είναι ίσως η πιο επιβλαβής συνήθεια που επιδρά καταλυτικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα αρκετοί υποστηρίζουν ότι το βοδινό κρέας είναι κάτι αντίστοιχο με τον λιγνίτη σε ότι αφορά τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

Η κατανάλωση κρέατος έχει διπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από την δεκαετία του 1960, από τα 23,1 κιλά στις αρχές εκείνης της δεκαετίας, στα πάνω από τα 43 κιλά σήμερα. Προφανώς οι πιο πλούσιες χώρες καταναλώνουν περισσότερο κρέας από τις φτωχές, περίπου 69,5 κιλά ανά κάτοικο ετησίως όταν οι φτωχές χώρες είναι στα 27,6 κιλά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 14,5% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο αποδίδονται στην κτηνοτροφία, μια βιομηχανία που εκπέμπει όχι μόνο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αλλά και μεθάνιο (CH4) και οξείδιο του αζώτου (N2O) — δύο αέρια που θεωρούνται ότι παίζουν παρόμοιο ρόλο με το CO2 στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Αν και το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου δεν παραμένουν στην ατμόσφαιρα όσο το CO2, το αντίστοιχο δυναμικό θέρμανσης του κλίματος είναι περίπου 25 φορές και 300 φορές υψηλότερο από αυτό του διοξειδίου του άνθρακα.

Advertisement

Οι περισσότερες εκπομπές στην κτηνοτροφία προέρχονται από την παραγωγή ζωοτροφών (58%) και απελευθερώνονται κατά τις πεπτικές διαδικασίες των ζώων (31%), καθώς τα μηρυκαστικά όπως βοοειδή, πρόβατα και κατσίκες παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου.

Advertisement

Η επεξεργασία και η μεταφορά αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (7%), καθώς και η αποθήκευση κοπριάς (4%). Περίπου το 87% των εκπομπών μεθανίου και οξειδίου του αζώτου στην κτηνοτροφία αποδίδονται στην κτηνοτροφία λόγω του τεράστιου αριθμού των ζώων.

Αυτά τα στοιχεία αφορούν τη συνολική κτηνοτροφία, πράγμα που σημαίνει ότι καλύπτουν επίσης τομείς όπως η γαλακτοκομία, η παραγωγή τυριού, ζελατίνης και μαλλιού. Ένα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών μεθανίου, για παράδειγμα, συνδέεται με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι περίπου το 15% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου προέρχονται από την κτηνοτροφία. Πρόκειται για ποσοστό που είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνες που παράγονται από τον τομέα των μεταφορών.

Advertisement

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι σαφώς λιγότερο επιβαρυντικά, καθώς αντιπροσωπεύουν μόλις το 29% των αερίων του θερμοκηπίου από το σύνολο της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων.

Η σύγκριση με το 57% των εκπομπών της συγκεκριμένης βιομηχανίας που προέρχεται μόνο από την εκτροφή ζώων είναι καταλυτική.

Μάλιστα, το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη βιομηχανία τροφίμων λέγεται ότι προέρχεται μόνο από την παραγωγή βοείου κρέατος. Ακολουθεί η καλλιέργεια ρυζιού, η οποία παράγει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από την παραγωγή χοιρινού, πουλερικών, αρνιού, προβάτου και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων δίνει στην δημοσιότητα και τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο ανάλογα με την τροφή. Και ως μέτρο σύγκρισης χρησιμοποιεί 1 κιλό από διάφορα τρόφιμα.

Στην κορυφή της πιο “μολυσματικής” τροφής είναι το βοδινό κρέας, για το οποίο η παραγωγή ενός κιλού συνεισφέρει με 99,48 μονάδες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τα ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό που συνδέεται με την παραγωγή αρνιού και προβάτου που φθάνουν στα 39,72 μονάδες CO2.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος και πουλερικών εμφανίζει χαμηλότερα ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα, σε 12,31 και 9,87 μονάδες ανά κιλό κρέατος, αντίστοιχα. Και οι δύο εκπέμπουν επίσης λιγότερες εκπομπές από την παραγωγή τυριού (23,88 μονάδες) και την ιχθυοκαλλιέργεια (13,63 μονάδες).

Οι περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι χαμηλότερες από εκείνες που συνδέονται με τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το ρύζι για παράδειγμα έχει ως αποτέλεσμα 4,45 μονάδες διοξειδίου του άνθρακα, λιγότερες από τις μισές εκπομπές που απελευθερώνονται κατά την παραγωγή ενός κιλού πουλερικών.

Από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η βιομηχανία κρέατος, και όχι μόνο οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω των εκπομπών CO2 και άλλων βλαβερών αερίων. Αυτό που χρειάζεται είναι να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος, έτσι ώστε να επέλθει μία ισορροπία.

Με απλά λόγια, κόψτε το κρέας και όχι τα γκάζια. Μπορεί να μας λείψει η τσίκνα και ο “Πλανητάρχης” να αναγκαστεί να ταξιδέψει στο φεγγάρι. Όμως ακόμα και αν δεν σώσουμε το περιβάλλον, τουλάχιστον θα έχουμε κάνει κάτι σοβαρό για την υγεία μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Toyota δίνει τέλος στους ιούς και τα βακτήρια
Επίσημο: Περιβαλλοντικό χαράτσι 1.000 ευρώ στα παλιά ΙΧ
Αφιέρωμα Προστασία Περιβάλλοντος: Κάθε «κίνηση» μετράει