Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Προστασία Περιβάλλοντος: Κάθε «κίνηση» μετράει

Ελλάδα 12:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αφιέρωμα Προστασία Περιβάλλοντος: Κάθε «κίνηση» μετράει

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Προστασία Περιβάλλοντος: Κάθε «κίνηση» μετράει

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δεν αποτελεί πλέον μυστικό, το γεγονός ότι ο πλανήτης μας εκπέμπει εδώ και αρκετά χρόνια SOS.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η χρήση των οχημάτων μας, έχουν συντελέσει στο να διερευνώνται λύσεις σχετικά με την μείωση των εκπομπών CO2 στο περιβάλλον.

Στο πέρασμα των ετών η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, μέσω του downsizing και της υβριδικής τεχνολογίας έμοιαζε να αποτελεί λύση, όμως και πάλι τα βήματα που γίνονται είναι πολύ μικρά σε σχέση με το συνολικό πρόβλημα. Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και φωνάζει «βοήθεια» εδώ και τώρα, με τις ενδείξεις σχετικά με το λιώσιμο των πάγων και την υπερθέρμανση χρόνο με το χρόνο, να είναι άκρως ανησυχητικές. Οι αυστηρές νόρμες σχετικά με τα ρυπογόνα οχήματα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο απαιτούν πολλά χρόνια μέχρι τα αποτελέσματα να γίνουν αισθητά.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατη ερεύνα, έφερε στο φως έναν παράγοντα που μέχρι στιγμής δεν είχε απασχολήσει σοβαρά κανέναν. Κακώς βέβαια, γιατί το μποτιλιάρισμα αποδείχθηκε κομβικό στις μεγαλουπόλεις για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Πέραν φυσικά του άγχους που προκαλεί σε όλους μας, τον εκνευρισμό και τη στέρηση του πολύτιμου χρόνου, η διαφορά στην εκπομπή CO2 είναι χαώδης, ενός οχήματος σε κατάσταση «πρώτη-νεκρά» σε σχέση με ένα όχημα που θα φθάσει στον προορισμό του χωρίς συνεχείς στάσεις.

Η ευθύνη βαραίνει όλους, και πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη ευαισθησία τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, όπως πράττουν μεγάλες εταιρείες βάζοντας ένα σημαντικό λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα και η παραμικρή προσφορά έχει μεγάλη αξία για την αυριανή ημέρα, ειδικά αν αφορά μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα σωρό επιβαρυντικούς για τη Γη παράγοντες.

Advertisement

Η άμεση λύση λοιπόν, θα μπορούσε να έχει δύο σκέλη. Αρχικά τη μικροκινητικότητα, δηλαδή τα μικρά οχήματα πόλης που εκπέμπουν ελάχιστα (ή και καθόλου εφόσον είναι αμιγώς ηλεκτρικά), δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο οδόστρωμα (δεν προκαλούν μποτιλιάρισμα) και έπειτα την πρωτοποριακή ιδέα μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας. Η ιδέα της ήταν να ελαχιστοποιήσει ή ακόμα και να μηδενίζει το χρόνο που τα εμπλεκόμενα οχήματα μπλοκάρουν την κυκλοφορία, έπειτα από ένα τρακάρισμα.

Ένα ολιγόλεπτο τηλεφώνημα αρκεί για να λυθεί το ζήτημα, που όλους μας έχει απασχολήσει κατά καιρούς και να συνεχίσουμε άμεσα το δρομολόγιο μας. Με αυτό τον τρόπο η κυκλοφορία συνεχίζεται αστραπιαία και το περιβάλλον που τόσο υποφέρει έχει έναν πονοκέφαλο λιγότερο, γλιτώνοντας έναν ακόμη παράγοντα που το επιβαρύνει. Φανταστείτε λοιπόν μία πόλη που κατακλύζεται από πολύ μικρά οικολογικά micro cars, και αστραπιαίο συντονισμό κάθε φορά που συμβαίνει ένα τρακάρισμα. Η ροή δεν θα σταματά ποτέ, οι άνθρωποι θα σπαταλούν ελάχιστο χρόνο στο δρόμο και φυσικά το περιβάλλον θα είναι πιο καθαρό.

Advertisement

Όλα αυτά μονάχα με την εφαρμογή έξυπνων ιδεών και διάθεση από κάποιες εταιρίες, που δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια, αλλά σκέπτονται λύσεις ρεαλιστικές, άμεσες και αποτελεσματικές. Το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και του κυκλοφοριακού, ταλανίζει τους πάντες και η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να ακούσει κάθε είδους πρόταση και πρωτοπορία που αφορά στη σωτηρία και τη μακροημέρευση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βόμβα! Απαγόρευση πώλησης ΙΧ βενζίνης και diesel και στην Ελλάδα!
Ελλάδα: Το επόμενο βήμα μετά τη βόμβα της απαγόρευσης βενζίνης, diesel
Ευρώπη: Πλήρης απαγόρευση των κινητήρων βενζίνης και diesel

Advertisement