Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Toyota έφτιαξε κινητήρα που καθαρίζει την ατμόσφαιρα!

Ελλάδα 13:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Toyota έφτιαξε κινητήρα που καθαρίζει την ατμόσφαιρα!

ΝΕΑ

Η Toyota έφτιαξε κινητήρα που καθαρίζει την ατμόσφαιρα!

ΝΕΑ

Η ιαπωνική εταιρεία θέλει τα μελλοντικά της μοντέλα όχι μόνο να μην εκπέμπουν CO2 αλλά αντίθετα να το συλλέγουν από το περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

Η Toyota έχει ξεκινήσει μια καινοτόμο προσπάθεια για τη διάσωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, εισάγοντας μια πρωτοποριακή τεχνολογία ικανή να δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

H νέα αυτή προσέγγιση αφορά ένα σύστημα φίλτρου που δοκιμάστηκε στον κινητήρα καύσης υδρογόνου που εμφανίζεται στο πρωτότυπο GR Corolla.

Αυτός ο πρωτοποριακός μηχανισμός φίλτρου λειτουργεί παγιδεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται σε ένα υγρό χρησιμοποιώντας την θερμότητα του κινητήρα, και όλα αυτά χωρίς την ανάγκη χρήσης επιπλέον ενέργειας.

Advertisement
Advertisement

Παρά την πολλά υποσχόμενη αυτή ανακάλυψη, η ευρεία υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας παραμένει μια μακρινή προοπτική, καθώς οι εκπομπές από τον κινητήρα είναι πολύ περισσότερες από την ποσότητα CO2 που συλλέγει το φίλτρο.

Σε δοκιμές στο αγωνιστικό αυτοκίνητο GR Corolla, το φίλτρο κατάφερε να αποσπάσει μόνο περίπου 20 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα σε 20 γύρους, ποσότητα που θεωρείται σχετικά ασήμαντη σε σχέση με μια μέση τιμή περίπου 150 γρ/χλμ που εκπέμπει ένα όχημα με θερμικό κινητήρα.

Πάντως και αυτή η προσπάθεια επιβεβαιώνει την απόφαση της Toyota να επιμείνει στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, παρά την γενικότερη τάση που οδηγεί στα ηλεκτρικά.

Advertisement

Ενώ αναγνωρίζει τη σημασία των ηλεκτρικών, η Toyota οραματίζεται μια ευρύτερη πορεία προς την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει τη συνεχή παρουσία βενζινοκινητήρων, υβριδικών οχημάτων και οχημάτων με κυψέλες καυσίμου.

Επιπλέον, η Toyota και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες διερευνούν τους κινητήρες καύσης υδρογόνου, οι οποίοι προσφέρουν σχεδόν ουδέτερη από άποψη άνθρακα λειτουργία.

Advertisement

Η ενσωμάτωση του φίλτρου δέσμευσης άνθρακα σε τέτοιους κινητήρες θα μπορούσε ενδεχομένως να τους καταστήσει αρνητικούς ως προς τον άνθρακα.

Παρ’ όλα αυτά, η Toyota διαβεβαιώνει ότι η τεχνολογία μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση σε παραδοσιακούς βενζινοκινητήρες, υπογραμμίζοντας την ευελιξία και τις δυνατότητες μελλοντικών εφαρμογών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βαρεθήκατε τα SUV; Η Toyota έχει την απάντηση
«Ψήνεται» το νέο Toyota MR2 με 300 άλογα!
Πρέπει να «πιάσεις το λαχείο» για να οδηγήσεις το Toyota AE86 BEV!

Advertisement