Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Συντριπτική υπεροχή (+video)

Ελλάδα 1:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Συντριπτική υπεροχή (+video)

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Συντριπτική υπεροχή (+video)

FORMULA 1

Ο Max Verstappen βρέθηκε σε δική του κατηγορία στο Spa-Francorchamps. Διέλυσε τον ανταγωνισμό και επικράτησε με έναν τρόπο που θύμισε τον Michael Schumacher στο αποκορύφωμά του.

Advertisement
Advertisement

Πάλι καλά που ξεκινούσε από το πίσω μέρος του grid, δηλαδή, και όχι από την pole. Χάρη στην απόφαση της Red Bull να του περάσει νέα στοιχεία στην PU, η τελική του διαφορά από τον Perez περιορίστηκε στα 18 δευτερόλεπτα. Ειδάλλως, ποιος ξέρει που θα μπορούσε να έχει φτάσει.

Ήταν μία μεγάλη οδηγική παράσταση. Ο Verstappen ισορροπούσε με χαρακτηριστική άνεση στα όρια της πρόσφυσης σε όλο το κομμάτι από την Pouhon μέχρι και την Stavelot. Εκεί βασίστηκε η μεγάλη του υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του ήδη από την Παρασκευή.

Advertisement
Advertisement

Το Σάββατο υπήρχε ακόμη η “ελπίδα” ότι ίσως η καλύτερη προετοιμασία των Pirelli από τον Max έπαιζε ρόλο στους εξωφρενικούς του χρόνους. Υπήρχε η σκέψη πως την Κυριακή, με υψηλότερη θερμοκρασία οδοστρώματος και πλήρες φορτίο καυσίμου οι υπόλοιποι θα πλησίαζαν. Τίποτε από τα παραπάνω δεν συνέβη.

Αντιθέτως, όσο περνούσαν οι γύροι τόσο μεγάλωνε το πλεονέκτημα του Ολλανδού. Ίσως ο Carlos Sainz το έθεσε καλύτερα από όλους: “Βρίσκονταν (σ.σ. ο Verstappen και η Red Bull) σε άλλον πλανήτη αυτό το τριήμερο. Ήταν απλώς πολύ δυνατοί στις κατατακτήριες, στον αγώνα, στην διαχείριση ελαστικών, στις ευθείες, στις στροφές“.

Advertisement

Σίγουρα, η RB18 πετούσε ήδη από την Παρασκευή στο Spa. Το μονοθέσιο με την καλύτερη αεροδυναμική απόδοση θα έχει πάντα το επάνω χέρι στην βελγική πίστα. Και η φετινή Red Bull είναι ακριβώς αυτό. Φυσικά, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρισκόταν πίσω από το τιμόνι και εκτέλεσε τον τέλειο αγώνα. Την στιγμή που άλλοι πάλευαν για να κρατηθούν στην πίστα.

Η “καταραμένη” Les Combes

Advertisement

Κάτι ιδιαίτερο πρέπει να έχει η Les Combes για τον Lewis Hamilton. Πέντε φορές έχει εγκαταλείψει ο Βρετανός στο βελγικό Grand Prix. Οι τέσσερις από αυτές λόγω σύγκρουσης στην συγκεκριμένη στροφή. Οι συγκρούσεις αυτές δεν ήταν πάντα εξαιτίας του Hamilton.

Όμως, η χθεσινή του επαφή με τον Alonso ήταν. Αν και ο Lewis βρισκόταν μπροστά στην είσοδο της στροφής, έκλεισε ανεξήγητα προς την εσωτερική. Η αναπόφευκτη επαφή τελείωσε τον αγώνα του μερικά χιλιόμετρα παρακάτω λόγω βλάβης που προκλήθηκε στο σύστημα ψύξης από την βίαιη προσγείωση της W13 στο έδαφος.

Advertisement

Το λάθος του Hamilton ήταν διπλό. Καταρχάς, δεν υπήρχε λόγος να εκβιάσει το προσπέρασμα σε εκείνο το σημείο. Θα μπορούσε να περιμένει την ενεργοποίηση του DRS δύο γύρους μετά για να περάσει με ασφάλεια. Έπειτα, από την στιγμή που έκανε την κίνηση έπρεπε να κρατηθεί όσο πιο αριστερά γινόταν στην είσοδο της στροφής ώστε να δώσει χώρο στον Alonso.

Για ανεξήγητους λόγους, ο Lewis επέλεξε να στριμώξει τον Alonso στην εσωτερική. Ο Ισπανός κράτησε τον έλεγχο της Alpine -ένας πιο άπειρος οδηγός ίσως είχε υποστρέψει- αλλά καθώς ο Hamilton συνέχισε να κλείνει την εσωτερική, ο Fernando δεν είχε άλλον χώρο. Ο Lewis παραδέχτηκε το λάθος του αργότερα, ενώ μετά το “στόλισμα” που του έκανε ο Alonso στο team radio επέλεξε να μην ζητήσει συγγνώμη από τον Ισπανό. Από το 2007 κρατάει αυτή η κολόνια.

Κατώτερη των περιστάσεων

Σε ότι αφορά την εμφάνιση της Scuderia στο Spa δεν έχουμε και πολλά να πούμε. Η Ferrari αποδείχτηκε για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων σχεδόν σε όλους τους τομείς. Η F1-75 δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να πετύχει την ίδια απόδοση με την RB18. Τόσο από άποψη ταχύτητας όσο και διαχείρισης ελαστικών.

Ο Sainz τα έδωσε όλα το Σάββατο για να βρεθεί μπροστά από τον Perez στο grid. Όμως, ο Checo τερμάτισε άνετα μπροστά του, δείχνοντας πως ακόμη και αν ο Verstappen εγκατέλειπε, η Red Bull είχε τον αγώνα στο τσεπάκι. Ο ρυθμός των Sainz-Leclerc τόσο με τα medium όσο και με τα Hard ήταν πολύ πιο κοντά σε εκείνον του Russell παρά στου Perez.

Στο τέλος, μάλιστα, η ομάδα στρατηγικής της Ferrari είχε την φαεινή ιδέα να φωνάξει τον Leclerc στα pits για να του περάσει soft ώστε να πάρουν τον ταχύτερο γύρο από τον Verstappen. Επειδή αυτό που έλειπε από την Scuderia σε εκείνο το σημείο, προφανώς, ήταν ο ένας επιπλέον βαθμός. Φυσικά, η Ferrari δεν υπολόγισε ότι ακόμη κι αν ο Charles έβγαινε μπροστά από τον Alonso, ο Ισπανός έχοντας ζεστά ελαστικά και το slip stream της Ferrari θα περνούσε στην Les Combes. Αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες, προφανώς, για την ιταλική ομάδα.

Τελικά ο Leclerc πέρασε και πάλι. Όμως, λόγω βλάβης ενός αισθητήρα -η οποία είχε προκληθεί από υπερθέρμανση του εμπρός δεξιά δισκόφρενου λόγω μια παγιδευμένης ζελατίνας από το visor του… Verstappen στην αεροεισαγωγή- ο Leclerc ξεπέρασε κατά τι το όριο ταχύτητας στο pit lane. Έτσι, του επιβλήθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων, η οποία τον έριξε τελικά στην 6η θέση. Η 3η θέση του Sainz ήταν μικρή παρηγοριά για τους tifosi έπειτα από την χειρότερη φετινή εμφάνιση της Ferrari.

Εκείνοι που έλαμψαν

Ας επιστρέψουμε, όμως, σε εκείνους που έλαμψαν στο Βέλγιο με τις εμφανίσεις τους. Οι δύο Γάλλοι του grid, Esteban Ocon και Pierre Gasly τα πήγαν περίφημα. Ο μεν Ocon παρά το ότι ξεκινούσε 16ος είχε έναν καταπληκτικό αγώνα μέχρι την 7η θέση. Αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμη και 5η εάν η Alpine δεν του είχε δώσει εντολή -δεν καταλάβαμε γιατί- να μην επιτεθεί στον Alonso. Highlights της εμφάνισης του ήταν τα διπλά προσπεράσματα σε Les Combes και Bus Stop.

Ο Gasly τα πήγε και εκείνος περίφημα παρά την ατυχία του. Ο Pierre αντιμετώπισε ηλεκτρικό πρόβλημα ενώ βρισκόταν στο grid. Έτσι αναγκάστηκε -όπως και ο teammate του- να ξεκινήσει από το pitlane. Όμως, οδήγησε πολύ ωραία και με έξυπνη στρατηγική κατάφερε να τερματίσει στην ένατη θέση. Στην διάρκεια του τριημέρου κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν τον Gasly στην Alpine από του χρόνου. Ο Γάλλος έχει, βέβαια, συμβόλαιο με την AlphaTauri και για το 2023.

Εξαιρετικό αγώνα είχαν και οι Vettel-Russell. Ο δεύτερος, μάλιστα, θα μπορούσε να προβληματίσει ακόμη και τον Sainz για την τρίτη θέση. Όμως, ένα λάθος του στην Blanchimont ενώ έκλεινε την διαφορά από τον Ισπανό, θα τον περιόριζε στην τέταρτη θέση. Τέλος, το εξαιρετικό τριήμερο του Albon ανταμείφθηκε με τον βαθμό της 10ης θέση. Ο Ταϊλανδός, κατάφερε στο τέλος, μάλιστα, να κρατήσει πίσω του ένα τρενάκι μονοθέσιων μέσα στο οποίο βρίσκονταν και οι απογοητευτικές στο Spa, McLaren.

Πηγαίνοντας στην Ολλανδία, ο Verstappen θα θέλει μία δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας επικράτηση. Λογικά, η Ferrari θα είναι πιο ανταγωνιστική στο Zandvoort. Όμως, ακόμη κι έτσι θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ στην Scuderia για να προβληματίσουν τον κυρίαρχο του φετινού πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Domenicali: Όχι σε 11η ομάδα – Το Spa ίσως παραμείνει
F1 GP Βελγίου: Η καλύτερη θέση εκκίνησης (+video)
Alonso: Ηλίθιος ο Hamilton – Δείτε τη σύγκρουση (+video)