Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Η καλύτερη θέση εκκίνησης (+video)

Ελλάδα 6:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Η καλύτερη θέση εκκίνησης (+video)

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Η καλύτερη θέση εκκίνησης (+video)

FORMULA 1

Φυσικά είναι η pole θα πείτε. Εάν λάβουμε υπόψη, όμως, τα όσα συμβαίνουν από την Παρασκευή στο Spa-Francorchamps, ίσως να μην είναι αυτή η σωστή απάντηση.

Advertisement
Advertisement

Βλέπετε, από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και το τέλος των κατατακτήριων η υπεροχή της RB18 στο βελγικό σικρουί είναι οφθαλμοφανής. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η υπεροχή του Verstappen με την RB18. Κάθε φορά που ο Ολλανδός αποφάσιζε να βγει στην πίστα έβαζε αμέσως φωτιά στα χρονόμετρα. Το έπραττε δε, με μία ευκολία την οποίαν δεν έχουμε ξαναδεί φέτος.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι σε μία χάραξη υψηλής μέσης ταχύτητας θα έπρεπε να αναμένουμε κάτι τέτοιο. Όμως, εάν συνυπολογίσουμε και τις επιδόσεις του Perez από το FP1, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η “συμβατότητα” της Red Bull με το Spa-Francorchamps δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως τα αποτελέσματα του Σαββάτου.

Advertisement
Advertisement

Η συμβολή του Verstappen ήταν καθοριστική. Ο πρωταθλητής βρίσκεται, πλέον, σε τέτοια αρμονία με το φετινό του μονοθέσιο, ώστε ένας γύρος του αρκεί για να αποσπάσει τα μέγιστα από εκείνο. Πλήρης κατανόηση των απαιτήσεων που έχουν τα Pirelli κατά τον γύρο προετοιμασίας. Απόλυτος έλεγχος του μονοθέσιου σε κάθε χιλιοστό της διαδρομής και -φυσικά- απαράμιλλη ταχύτητα.

Είναι κρίμα που ο Max έπρεπε να πάρει τα νέα στοιχεία PU στο Βέλγιο. Ο χθεσινός γύρος του στο Q3 θα άξιζε να περάσει στην ιστορία ως μία από τις “θεϊκές” pole positions. Όμως, στην Red Bull έχουν και ένα πρωτάθλημα να κερδίσουν. Όσο γοητευτικός και αν είναι είναι ένας τέλειος γύρος qualifying, δεν δίνει βαθμούς. Κάτι ξέρει και ο Charles Leclerc επί του θέματος.

Κι εσείς εδώ κύριε Perez;

Advertisement

Οι ποινές του Verstappen έφεραν στο προσκήνιο τον Sergio Perez. Όσο μπορεί, δηλαδή, ο Checo να έρθει πραγματικά στο προσκήνιο μέσα στην ομάδα του Max. Ο Μεξικανός θα ξεκινήσει δεύτερος και θεωρητικά έχει καλές πιθανότητες για τη νίκη. Όμως, ήταν εμφανές ότι η Red Bull ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες είχε την προσοχή της στραμμένη στον Max.

Επέλεξαν να κρατήσουν τον Ολλανδό στα pits κατά τον τελευταίο γύρο προσπαθειών του Q3 και να μην τον στείλουν έξω να βοηθήσει τον Checo. Μία πιθανή pole του Perez είχε πολύ μικρότερη αξία για την Red Bull από ότι ένα απροβλημάτιστο Σάββατο του Max.

Advertisement

Αδικία; Ίσως. Έτσι, όμως, ήταν ανέκαθεν ο κόσμος της F1. Ο ταχύτερος οδηγός σε μία ομάδα τυγχάνει και της ευνοϊκής μεταχείρισης. Πολλοί λένε ότι η Red Bull εξέλιξε την RB18 μετά το Μονακό με τέτοιον τρόπο ώστε να βολεύει περισσότερο τον Verstappen. Αυτές, όμως, είναι σαχλαμάρες.

Εκείνο που κοιτάει κάθε ομάδα είναι να παίρνει την μέγιστη δυνατή απόδοση από το αυτοκίνητό της. Δεν το φτιάχνει “κατά παραγγελία” αφού ρωτήσει τον κάθε κύριο Verstappen. Απλώς, ο Max είναι ο καλύτερος οδηγός στο grid εδώ και μερικά χρόνια. Και ως τέτοιος μπορεί και προσαρμόζεται καλύτερα στις μικρές διαφορές που μπορεί να έχει η συμπεριφορά του μονοθέσιου του λόγω αναβαθμίσεων ή ειδικών συνθηκών σε κάποιον αγώνα.

Advertisement

Στο Βέλγιο η RB18 ήταν πιο γρήγορη με ένα ουδέτερο set-up το οποίο έτεινε προς την υπερστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο Max μπήκε αμέσως στο νόημα. Ιδίως από την Fagnes μέχρι την Stavelot οι γραμμές του ήταν εκπληκτικές. Αντιθέτως, ο Perez -ο οποίος επιθυμεί ένα πιο υποστροφικό μονοθέσιο στο turn in- δεν μπορούσε να κάνει την υπέρβαση που θα του έδινε το κάτι παραπάνω στον δεύτερο τομέα. Εκεί βρισκόταν και η μεγάλη διαφορά των δύο με τον Max να “ρίχνει” 4 δέκατα στον Checo.

Ο Sainz στο όριο

Φυσικά, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα στο Βέλγιο ο Perez έχει μια χρυσή ευκαιρία για την δεύτερη φετινή του νίκη. Και φρόντισε να το υπενθυμίσει αυτό διακριτικά στην ομάδα του. “Ελπίζω πραγματικά να μπορέσω να κάνω τον δικό μου αγώνα αύριο“, δήλωσε ο Sergio μετά τις κατατακτήριες.

Οι επιλογές της Red Bull, όμως, δεν θα είναι το μόνο πρόβλημα για τον Perez. Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα ακούει στο όνομα Carlos Sainz Jr. Ο Ισπανός έκανε εξαιρετική δουλειά χθες σε μία πίστα στην οποίαν μέχρι στιγμής δεν είχε και πολύ καλά αποτελέσματα.

Όμως, ο Carlos είναι ένας πολύ έξυπνος οδηγός. Μπορεί να μην έχει το φυσικό χάρισμα του Max, του Charles ή του Lewis. Μπορεί και προσαρμόζεται, ωστόσο, στα αυτοκίνητα που έχει στη διάθεσή του. Αυτή η διαδικασία, συνήθως, παίρνει λίγο χρόνο. Και φαίνεται ότι η φετινή F1-75 δυσκόλεψε ιδιαίτερα τον Carlos. Όμως, στο Spa ο Ισπανός τα πήγε περίφημα.

Η Ferrari επέστρεψε σε ένα στήσιμο χαμηλής κάθετης δύναμης το Σάββατο ώστε να μην είναι εύκολος στόχος την Κυριακή στις μεγάλες ευθείες του Spa. Η τελική ταχύτητα του Carlos ήταν εφάμιλλη των Red Bull και… Albon στα σημεία ανίχνευσης. Όμως, αυτό σήμαινε ότι στον δεύτερο τομέα θα είχε λιγότερη πρόσφυση.

Παρ’ όλα αυτά ο Sainz έκανε έναν φανταστικό γύρο στο Q3, περνώντας με τέρμα το γκάζι από την Pouhon και ισορροπώντας στο όριο σε όλη τη διάρκεια του γύρου. Αυτή η “όλα ή τίποτε” προσέγγιση επιβραβεύτηκε στο Spa και του έδωσε τελικά την υπεροχή σε σχέση με τον Perez. Θα μπορέσει κιόλας να κερδίσει; Δύσκολο να προβλέψουμε. Συνήθως, η πρώτη θέση εκκίνησης είναι η καλύτερη δυνατή για την εκκίνηση ενός αγώνα. Όμως, υπάρχουν και ορισμένες πίστες όπου η pole δεν εξασφαλίζει κάποιο μεγάλο πλεονέκτημα σε όποιον την έχει. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μειονέκτημα.

Η κρίσιμη Kemmel

Το Spa λόγω της χάραξης του πρώτου τομέα είναι μία από αυτές. Το slip stream στην Kemmel είναι ισχυρό και μια καλή εκκίνηση από τον Perez (ή τον Alonso) μπορεί να χαλάσει τον αγώνα του Sainz. Επιπλέον, τον Carlos φαίνεται ότι τον ανησυχεί περισσότερο η άλλη Red Bull: “Με τον ρυθμό που έχει ο Max αρκεί ένα Safety Car για μπει στο παιχνίδι”.

Ας επανέλθουμε, όμως, για λίγο στην μεγάλη ευθεία του Spa. Εκεί θα πρέπει να περιμένουμε στον πρώτο γύρο έναν… συνωστισμό μονοθέσιων τα οποία προετοιμάζονται από την Παρασκευή για μια θέση στον ήλιο της Kemmel. Οι δύο Alpine και η Williams του Albon είναι ταχύτατες εκεί. Ίσως, ο Alonso από την 3η θέση είναι ικανός για την έκπληξη στην εκκίνηση. Θα πρέπει, φυσικά, να δώσουμε τα εύσημα και στον Ocon, ο οποίος κατάφερε να κάνει έναν εξαιρετικό γύρο χθες αλλά και να βοηθήσει τον teammate του στην πορεία.

Όπως και αν έχει το πράγμα, ο Sainz έχει μία μεγάλη πρόκληση μπροστά του. Πρέπει να κερδίσει την εκκίνηση πάση θυσία και έπειτα να χτίσει μια διαφορά άνω του δευτερολέπτου εντός δύο γύρων. Μετά θα βρίσκεται στο… έλεος των Pirelli και θα προσεύχεται να μην έρθει κάποιο Safety Car στο πρώτο stint. Σε διαφορετική περίπτωση -και δεδομένης της προσέγγισης που έχει η Red Bull- δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε ακόμη και μια νίκη Verstappen από την 15η θέση εκκίνησης.

Ώρα για νέο σχέδιο;

Κλείνουμε με την απογοητευτική εμφάνιση των Mercedes. Οι Hamilton-Russell βρίσκονται εκτός ρυθμού από την Παρασκευή. Και μάλιστα σε μία πίστα η οποία υποτίθεται ότι θα ταίριαζε στην W13. Επίσης, υποτίθεται ότι και ο αισθητήρας για την κάθετη ταλάντωση που μπήκε στα μονοθέσια από την Παρασκευή θα βόλευε την Mercedes. Είδατε, όμως, τα αποτελέσματα.

Είχαμε γράψει τότε, πως αυτός ο αισθητήρας -αν και μπήκε κυρίως λόγω πιέσεων της Mercedes- δεν θα ευνοούσε ιδιαίτερα την γερμανική ομάδα. Αυτό που θα βοηθήσει την Mercedes είναι η αύξηση της απόστασης του πατώματος από το έδαφος το 2023. Όμως, ίσως είναι καιρός στο Brackley να σκεφτούν μήπως απλώς θα πρέπει να πετάξουν στα σκουπίδια το φετινό τους σχέδιο. Ή τουλάχιστον να το αναθεωρήσουν σημαντικά, όπως έχει κάνει η Williams.

Η FW44 είχε παρόμοια πλαϊνά με την W13 όταν ξεκίνησε η σεζόν. Όμως, πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα, η Williams αποφάσισε να περάσει σε μία λύση η οποία ήταν εμπνευσμένη από την Red Bull. Έτσι, στο Spa είχαμε το εξής “κουφό”: Προσθέτοντας τους καλύτερους τομείς των Mercedes και του Albon στις κατατακτήριες παίρνουμε παρόμοιους χρόνους! Θα πείτε ότι μπορεί να έπαιξαν ρόλο οι χαμηλές θερμοκρασίες ή απλώς η Mercedes να ακολούθησε λάθος επιλογές στο set-up. Μπορεί και να είναι έτσι. Ωστόσο, η αντίδραση του Hamilton όταν έμαθε τη διαφορά του από τον Verstappen στο Q3 τα έλεγε όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Domenicali: Όχι σε 11η ομάδα – Το Spa ίσως παραμείνει
F1 GP Βελγίου: Οι δύο αγώνες
F1 GP Βελγίου: Ο Verstappen ταχύτερος αλλά η pole στον Sainz!