Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Domenicali: Όχι σε 11η ομάδα – Το Spa ίσως παραμείνει

Ελλάδα 12:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Domenicali: Όχι σε 11η ομάδα – Το Spa ίσως παραμείνει

FORMULA 1

Domenicali: Όχι σε 11η ομάδα – Το Spa ίσως παραμείνει

FORMULA 1

Η F1 φαίνεται να κλείνει την πόρτα στην Andretti Global για το 2024, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της, Stefano Domenicali. Αντιθέτως, ενθαρρυντικά είναι τα νέα για το Spa.

Advertisement
Advertisement

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι δηλώσεις του CEO της Formula 1, Stefano Domenicali, παραμονές του βελγικού Grand Prix. Ο Ιταλός επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι η F1 δεν πρόκειται να δεχθεί την Andretti ως 11η συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ενώ άφησε ελπίδες για την παραμονή του Spa-Francorchamps στο καλεντάρι.

Για την υπόθεση Andretti είπε: “Πρέπει να καταλάβουμε όλους όσοι επηρεάζονται σε αυτήν την υπόθεση και όχι μόνο εκείνους που φωνάζουν. Γνωρίζω τόσο τον Mario (Andretti) όσο και τον Michael. Και οι δύο είναι δυναμικοί και ομιλητικοί. Αλλά εδώ έχουμε κανόνες και πρέπει να τους ακολουθήσουμε“.

Advertisement
Advertisement

Υπενθυμίζουμε ότι οι Andretti είχαν καταφερθεί εναντίων αρκετών αφεντικών της F1, κατηγορώντας τους ότι μπλοκάρουν την είσοδό τους στο σπορ. Μάλιστα, είχαν υποδείξει ως κύριο υπαίτιο της καθυστέρησης των Toto Wolff της Mercedes. Όμως, ο Domenicali δεν φάνηκε να συγκινείται από τις δηλώσεις των Andretti.

Παράλληλα, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν άλλες προοπτικές μελλοντικών συμμετεχόντων οι οποίες δείχνουν πιο ελκυστικές. “Χρειαζόμαστε κατασκευαστές οι οποίοι να είναι αξιόπιστοι και πρόθυμοι να δεσμευτούν μακροπρόθεσμα με το σπορ. Δεν πιστεύω ότι αυξάνοντας τις ομάδες θα μεγαλώσει και η αξία της F1. Ο τωρινός αριθμός των ομάδων είναι μια χαρά“.

Διαφορετικές φιλοσοφίες

Advertisement

Η Andretti είχε επιχειρήσει πέρσι να εξαγοράσει την Sauber. Όμως, οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν, καθώς ο Finn Rausing -ιδιοκτήτης της ελβετικής ομάδας- βρήκε την προσφορά των 350 εκατομμυρίων δολαρίων των Andretti πολύ χαμηλή. Είχε ζητήσει επιπλέον χρήματα, διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και την  διατήρηση του 25% των μετοχών της εταιρίας. Φαίνεται ότι αυτοί οι όροι ικανοποιήθηκαν από την Audi τελικά, με την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών να αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Advertisement

Ο Michael Andretti είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η F1 παραμένει ένα Ευρωπαϊκό κλαμπ, το οποίο σνομπάρει οτιδήποτε νέο. “Είχα αυτήν την αίσθηση όταν αγωνιζόμουν το 1993. Και βλέπω ότι τα ίδια ισχύουν και τώρα. Η προσέγγισή τους είναι πολύ σνομπ. Δεν αντιλαμβάνονται ότι θα προσθέσουμε αξία στο προϊόν”. Η Andretti Global ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα την πρόθεσή της να κατασκευάσει στην Indianapolis, νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Από εκεί θα διεξάγονται όλες οι αγωνιστικές επιχειρήσεις της.

Βέβαια, σε περίπτωση συμμετοχής της στην F1, θα πρέπει να φτιάξει ένα παράρτημα στην Μεγάλη Βρετανία. Όμως, έπειτα από τις δηλώσεις Domenicali κάτι τέτοιο δεν μοιάζει και πολύ πιθανό. Σύμφωνα με τον CEO της F1, προτεραιότητα έχουν οι νέοι κατασκευαστές μονάδων ισχύος. Έτσι, ευελπιστεί, ότι θα μειωθούν οι πελατειακές ομάδες και το πρωτάθλημα θα γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Advertisement

Έπειτα όσοι συμμετέχουν τώρα δεν θέλουν να δουν τα μερίδιά τους να συρρικνώνονται λόγω της εισόδου ενός επιπλέον παίκτη. Και ο Domenicali φαίνεται να συμφωνεί: “Εάν κάποιος θέλει να συμμετάσχει τότε το καλύτερο για όλους μας θα ήταν μέσω της εξαγοράς μιας ήδη υπάρχουσας ομάδας. Υπάρχει, φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από εταιρίες που θέλουν να μπουν, όσο και από χώρες που θέλουν να φιλοξενήσουν Grand Prix. Όλα αυτά μόνο καλό κάνουν στην F1″.

Παραμένει το Spa και το 2023;

Ο Domenicali, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι η παραμονή του Spa-Francorchamps στο καλεντάρι του 2023 είναι εξαιρετικά πιθανή. Το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε θα συνεχιστούν, καθώς φαίνεται, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους διοργανωτές του βελγικού αγώνα και της F1.

Δεν ακούσατε ποτέ από εμένα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα τρέχαμε στο Spa“, δήλωσε ο Domenicali. “Είμαι πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις μου για τέτοιου είδους θέματα και θα εξακολουθήσω να είμαι. Το μόνο που θα πω είναι ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους διοργανωτές. Έχουν προετοιμαστεί εξαιρετικά για τον φετινό αγώνα. Από τις αλλαγές που έγιναν στην πίστα μέχρι και το πώς θα αποφευχθεί το κυκλοφοριακό στους δρόμους γύρω από την πίστα”.

Ο Domenicali αποκάλυψε και την αναλογία που επιθυμεί το σπορ στις γεωγραφικές τοποθεσίες των Grand Prix. “Θέλουμε το ένα τρίτο των αγώνων να γίνεται στην Ευρώπη, ένα τρίτο στην Άπω Ανατολή και ένα τρίτο στην Αμερική και την Μέση Ανατολή“.

Τι θα γίνει, όμως, με τους παραδοσιακούς Ευρωπαϊκούς αγώνες; Ο Domenicali εξηγεί: “Βρισκόμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με πολλές ομοσπονδίες όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας. Παρά το ότι πολλοί παραδοσιακοί αγώνες δεν θα μας φέρουν τα λεφτά που μα φέρνουν οι νέοι αγώνες εξακολουθούμε να τους θέλουμε στο πρόγραμμα. Πιστεύω ότι μπορούν να εναλλάσσονται κάθε χρόνο στο πρόγραμμα. Είναι ζήτημα σεβασμού“, κατέληξε ο επικεφαλής της F1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Audi: Εξαγοράζει το 75% της Sauber!
Montoya: Η Mercedes θα είναι δυνατή από εδώ και πέρα
Ricciardo: Κοινή συναινέσει διαζύγιο με την McLaren (+video)