Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο κοστίζουν στην Ελλάδα τα πιο αγαπημένα μικρά SUV;

Ελλάδα 11:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο κοστίζουν στην Ελλάδα τα πιο αγαπημένα μικρά SUV;

ΝΕΑ

Πόσο κοστίζουν στην Ελλάδα τα πιο αγαπημένα μικρά SUV;

ΝΕΑ

Είναι η δημοφιλέστερη κατηγορία στην Ελλάδα, διότι συνδυάζει τα πάντα. Μέρος αυτών είναι η καθημερινή μετακίνηση και ένα οικογενειακό ταξίδι.

Advertisement
Advertisement

Η αγαπημένη κατηγορία του ελληνικού αγοραστικού κοινού είναι αυτή των B-SUV. Ενδεικτικό αυτού του στοιχείου είναι οι πωλήσεις, που στη χώρα μας έχουν αύξοντα ρυθμό τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, 35.830 μικρά SUV πουλήθηκαν το 2023, καταλαμβάνοντας έτσι το 26,64% των συνολικών πωλήσεων της ελληνικής αγοράς.

Μοντέλα όπως το Toyota Yaris Cross και το Suzuki Vitara  απολαμβάνουν μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα από όταν κατέφτασαν στις αντιπροσωπείες. Δεν είναι μόνο αυτά όμως, όπως δεν είναι και τυχαία τα παραδείγματα.

Advertisement
Advertisement

Τα μικρά SUV έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα λόγω της ευελιξίας τους στη χρήση. Ευελιξία στην καθημερινή μετακίνηση, άνεση και χώροι για την οικογένεια και τις αποσκευές της.

Για παράδειγμα, ένας οικογενειάρχης που θέλει να συνδυάζει την καθημερινότητα με τους χώρους για την οικογένεια και τα ταξίδια θα προτιμήσει αυτήν την κατηγορία. Συν τοις άλλοις, τα B-SUV προσφέρουν ένα πακέτο που συνήθως είναι Value For Money.

Το newsauto σας παραθέτει τα 10 μοντέλα της κατηγορίας των μικρών SUV που αναδείχθηκαν ως τα δημοφιλέστερα το περασμένο έτος.

Toyota Yaris Cross

Advertisement

Για ακόμα μία χρονιά, το Toyota Yaris Cross κατακτάει την κορυφή στις πωλήσεις της κατηγορίας B-SUV στην Ελλάδα, αφού 4.681 μονάδες παραχωρήθηκαν σε πελάτες. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 13,06% της συνολικής αγοράς.

Advertisement

Είναι γνωστό πως το ελληνικό αγοραστικό κοινό έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία στην Toyota. Συν τοις άλλοις, το αξιόπιστο υβριδικό σύστημα πρόωσης του Yaris Cross σε συνδυασμό με τη χαμηλή του κατανάλωση στην εποχή της ακρίβειας, έχει βοηθήσει σημαντικά στο να το προτιμήσει ο μέσος Έλληνας καταναλωτής.

Υπενθυμίζουμε, ότι το ιαπωνικό B-SUV έχει συνδυαστική ισχύς (θερμικός κινητήρας και ηλεκτροκινητήρας) στα 116 PS, είναι προσθιοκίνητο και η κατανάλωσή του κυμαίνεται στα 5-5,5 λίτρα/100 χλμ.

Ταυτόχρονα, η χωρητικότητα των αποσκευών είναι στα 397 λίτρα, η θέση οδήγησης είναι άνετη και εργονομική, αλλά οι πίσω επιβαίνοντες θα πρέπει να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις όσον αφορά των ωφέλιμο χώρο στα γόνατά τους.

Advertisement

Η τιμή του Toyota Yaris Cross αυτήν την περίοδο ξεκινάει από τις 23.230 ευρώ.

Suzuki Vitara

Στη 2η θέση της λίστας μας, βρίσκουμε το Suzuki Vitara που έφτασε τις 3.587 μονάδες σε πωλήσεις το περασμένο έτος.

Η εργονομία του δυναμικού B-SUV της Suzuki δε χρειάζεται συστάσεις. Τα εμπρός καθίσματα είναι αρκετά μαλακά, γεγονός που βοηθάει στην άνεση τόσο του οδηγού, όσο και του συνοδηγού, ενώ στα πίσω καθίσματα χωρούν εύκολα και χωρίς προβλήματα τρεις ενήλικες.

Ο χώρος αποσκευών του είναι στα 375 λίτρα, αλλά αν ρίξεις τα πίσω καθίσματα και γενικότερα κάνεις εκπτώσεις στην καμπίνα, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.120 λίτρα.

Όσον αφορά τον κινητήρα στη βασική του έκδοση, είναι στα 1,4 λίτρα με ένα mild hybrid σύστημα και συνδυαστική ισχύς στους 129 PS. Αυτός συνοδεύεται από ένα σύγχρονο μηχανικό κιβώτιο με 6 σχέσεις.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το Suzuki Vitara ξεκινάει από τις 19.580 ευρώ. Αν αναλογιστούμε και τη δεδομένη αξιοπιστία που έχει επιδείξει η ιστορία του, ίσως δεν πρέπει να έρχεται ως έκπληξη το γεγονός ότι είναι τόσο ψηλά στη λίστα των πωλήσεων.

Peugeot 2008

Η νέα αισθητική ταυτότητα της Peugeot είναι εξαιρετικά εμφανής σε κάθε της μοντέλο και το 2008 δεν αποτελεί εξαίρεση. Το γαλλικό B-SUV κέρδισε 2.864 ανθρώπους το περασμένο έτος και αναδείχθηκε έτσι το τρίτο δημοφιλέστερο σε πωλήσεις της κατηγορίας.

Οι χώροι και η εργονομία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο ακόμα και στην πιο απλή έκδοση. Τα εμπρός καθίσματα είναι σχετικά μαλακά και παρέχουν καλή πλευρική στήριξη, ενώ οι πίσω επιβαίνοντες κάθονται ψηλότερα, έχουν καλή ορατότητα και αρκετό ωφέλιμο χώρο για το κεφάλι και τα γόνατα. Το πορτμπαγκάζ έχει 434 λίτρα χωρητικότητα.

Το 2008 διατίθεται σε πολλές εκδόσεις, με την πιο οικονομικά προσιτή να είναι η «Active» των 100 PS με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, που ξεκινάει από τις 24.100 ευρώ.

Volkswagen TRoc

Καθόλου τυχαία δεν είναι το VW T-Roc ένα εκ των αγαπημένων B-SUV του Έλληνα καταναλωτή τα τελευταία χρόνια και για αυτό θεωρείται ακόμα μία από τις κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας. Το 2023 μάλιστα, κατάφερε να φτάσει τις 2.653 μονάδες σε πωλήσεις στη χώρα μας.

Ανέκαθεν η ευρυχωρία ήταν ένα από τα ατού του γερμανικού SUV. Τα πίσω καθίσματα φιλοξενούν με σχετική άνεση ακόμα και τρεις ενήλικες.

Το πορτμπαγκάζ είναι ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά που έκανε πολλούς Έλληνες να αγοράσουν το T-Roc, αφού έχει 445 λίτρα χωρητικότητα. Ταυτόχρονα, το μεγάλο άνοιγμα της πίσω πόρτας βοηθάει ακόμα περισσότερο στην πλήρη εκμετάλλευση των μεγάλων χώρων του T-Roc.

Το γερμανικό B-SUV διατίθεται σε εκδόσεις βενζίνης με μηχανικό και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η ακριβότερη είναι αυτή με τον ντίζελ κινητήρα.

Αναλόγως ποια θα επιλέξετε, θα έχετε μία απόδοση που θα ξεκινάει από τους 110 PS με τον 1.000άρη και θα φτάνει τους 150 PS με τον TSI και τον TDI.

Αυτήν την περίοδο, η τιμή απόκτησης του VW T-Roc ξεκινάει από τις 27.200 ευρώ.

Ford Puma

Παρότι έχασε τη θέση του στην πρώτη τετράδα εξαιτίας των Suzuki Vitara και Peugeot 2008, το Ford Puma διατήρησε τα σκήπτρα ως ένα εκ των δημοφιλέστερων B-SUV και το 2023, αφού 2.514 μονάδες πουλήθηκαν το έτος που μας πέρασε.

Από την επανεμφάνισή του το 2019 ως SUV, το Puma άρχισε να κατακτά το δικό του ξεχωριστό κοινό, χάρη στον οδηγοκεντρικό και πολυτάλαντο χαρακτήρα του.

Είναι πιθανότατα το πιο σπορτίφ της λίστας μας, με την ανάρτηση και το συνολικό του στήσιμο να αποδεικνύουν ότι είναι ένα SUV που απευθύνεται περισσότερο σε… ανήσυχους παρά σε ήρεμους οικογενειάρχες.

Ωστόσο, μπορεί να μετακινήσει άκοπα μέχρι και τέσσερις ενήλικες, ενώ τα 401 λίτρα χωρητικότητας στο πορτμπαγκάζ είναι υπέρ-αρκετά για ένα ταξίδι ή μία μεγάλη εκδρομή.

Η αμιγώς ηλεκτρική του έκδοση αναμένεται εντός του 2024. Προς το παρόν, διατίθεται σε εκδόσεις βενζίνης και ντίζελ, με την μέγιστη απόδοση να φτάνει τους 155 PS.

Στη στάνταρ έκδοση με τον 1.000άρη κινητήρα βενζίνης και το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, το Ford Puma ξεκινάει από τις 23.994 ευρώ.

Opel Crossland

Μπαίνοντας στη δεύτερη πεντάδα αυτού του τυπικού «Top 10» με τα δημοφιλέστερα B-SUV, βρίσκουμε το Opel Crossland. Το μικρό SUV της γερμανικής εταιρείας έφτασε τον αριθμό 2.205 στις ταξινομήσεις το 2023.

Το Crossland έχει μία όμορφη επανασχεδίαση στη νέα εποχή της Opel, ενώ και η μηχανολογική «μεταμόσχευση» που του έχει γίνει μέσω των διαθέσιμων επιλογών του ομίλου Stellantis έχει βοηθήσει σημαντικά στην ανανέωσή του.

Η πρακτικότητα και η άνεση είναι υψηλών προδιαγραφών στην καμπίνα και το πορτμπαγκάζ εξασφαλίζει 410 λίτρα χωρητικότητα.

Η βασική έκδοση του Opel Crossland παρέχει έναν turbo κινητήρα των 1,2 λίτρων με απόδοση 110 PS, που συνεργάζεται με ένα 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Η τιμή πώλησης σε αυτήν την έκδοση ξεκινάει από τις 22.400 ευρώ.

Citroen C3 Aircross

Το Citroen C3 Aircross πραγματοποίησε ένα πολύ μεγάλο άλμα στις πωλήσεις του το περασμένο έτος συγκριτικά με το 2022. Συγκεκριμένα, το μικρό SUV της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας έφτασε τις 2.068 πωλήσεις, την ώρα που το 2022 είχε μείνει στις μόλις 571.

Η καμπίνα είναι από τα μεγαλύτερα προτερήματα του C3 Aircross, καθώς φιλοξενεί με περίσσεια άνεση τέσσερις ενήλικες και το εσωτερικό του συνολικά, θυμίζει περισσότερο αυτό ενός αυτοκινήτου μεγαλύτερης κατηγορίας.

Ο χώρος των αποσκευών ξεκινάει από τα 410 λίτρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έχει θυσιαστεί η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ για χάρη της εργονομίας του εσωτερικού.

Η βασική έκδοση του Citroen C3 Aircross έχει απόδοση 110 PS και 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Η τιμή πώλησης αυτής της έκδοσης ξεκινάει από τις 20.900 ευρώ.

 Kia Stonic

Έχοντας ανανεωθεί από το 2021, το Kia Stonic βρίσκεται και με το τέλος του 2023 σχετικά ψηλά στις επιλογές του Έλληνα αγοραστή στην κατηγορία των B-SUV. Για να είμαστε ακριβείς, 2.003 μονάδες πουλήθηκαν το περασμένο έτος στην Ελλάδα.

Η ορατότητα από τη θέση του οδηγού όταν κρατήσετε το τιμόνι του Stonic είναι εξαιρετική και έχεις ευρύ πεδίο. Οι χώροι είναι μεγάλοι και άνετοι για τους μπροστινούς επιβάτες και απλά ικανοποιητικοί για τους πίσω. Το μόνο που ίσως ενοχλήσει σε ένα μεγάλο ταξίδι είναι τα ελαφρώς σκληρά καθίσματα.

Στο πορτμπαγκάζ, παρότι έμοιαζε πως έχουν γίνει εκπτώσεις όταν πρωτοεμφανίστηκε η τελευταία γενιά, αποδείχθηκε πως αυτό δεν ισχύει, αφού η χωρητικότητα διατηρήθηκε στα 352 λίτρα. Αρκετά μικρότερη βέβαια από τον ανταγωνισμό.

Με την τιμή του να ξεκινάει  στις μόλις 18.540 ευρώ στη στάνταρ έκδοση των 84 PS με το 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, είναι λογικό το Kia Stonic να χαίρει ακόμα της προτίμησης του μέσου Έλληνα καταναλωτή.

Opel Mokka

Το λανσάρισμα του Opel Mokka αποτέλεσε ένα σημείο-ορόσημο για την Opel, λόγω του ότι έπεσε πάνω στη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η εταιρεία μετέβη στον όμιλο Stellantis. Οι Γερμανοί ήθελαν το Mokka να γίνει σύμβολο της μεγάλης αλλαγής και τουλάχιστον στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι επιτυχημένο.

Με 1.641 πωλήσεις το 2023, το Opel Mokka κατατάσσεται στην 9η θέση των επιλογών του ελληνικού αγοραστικού κοινού στα B-SUV.

Το μεγάλο θετικό του χαρακτηριστικό είναι η εργονομία, αφού τα εμπρός καθίσματα διαθέτουν πολύ μαλακό αφρώδες προσφέροντας υψηλά επίπεδα άνεσης και στηρίζοντας πολύ καλά τα σώματα στις στροφές. Οι χώροι της καμπίνας συνολικά, είναι απλά ικανοποιητικοί για τα δεδομένα του ανταγωνισμού.

Το πορτμπαγκάζ φτάνει τα 350 λίτρα, αλλά έχει πλήρως ορθογώνιο σχήμα, γεγονός που κάνει τον χώρο απόλυτα εκμεταλλεύσιμο.

Αυτήν την εποχή, η τιμή του Opel Mokka ξεκινάει από τις 23.100 ευρώ στη βασική του έκδοση με τους 100 ίππους και το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Dacia Sandero

Έχοντας μία από τις πιο προσιτές τιμές στην κατηγορία του και προσφέροντας πολύ περισσότερα από όσα ζητάει, το Dacia Sandero κατόρθωσε να μπει στη δεκάδα των δημοφιλέστερων B-SUV του 2023 στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του έφτασαν τις 1.542.

Οι χώροι του διαφέρουν ανάμεσα στις εκδόσεις Stepway και Streetway, αλλά εμείς θα αναφερθούμε στην πρώτη που οι διαστάσεις της ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία των μικρών SUV.

Στο Dacia Sandero Stepway, έχουμε ένα πορτμπαγκάζ με 410 λίτρα χωρητικότητα και η εργονομία είναι πολύ ικανοποιητική όταν καθίσεις στη θέση του οδηγού.

Η οικονομία καυσίμου είναι το μεγάλο του προτέρημα, διότι έχει έναν κινητήρα διπλού καυσίμου, βενζίνης και υγραερίου, προερχόμενο από τη Renault. Το υγραέριο βέβαια είναι το πρωταρχικό καύσιμο του 1.000άρη κινητήρα με τους 101 PS.

Συνολικά, το ανανεωμένο Dacia Sandero είναι ο ορισμός του Value For Money, διότι συνδυάζει οικονομία, ικανοποιητική ποιότητα κύλισης και μαλακές αναρτήσεις για την καλύτερη απόσβεση των κραδασμών.

Το B-SUV της ρουμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ξεκινάει στη στάνταρ έκδοσή του από τις 18.540 ευρώ.

Συμπέρασμα

Το μπάτζετ ορίζει τα πάντα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη σημερινή αγορά και την ακρίβεια που την καταβάλλει. Για αυτό, όπως μπορεί να παρατηρήσατε, η σχέση ποιότητας/ τιμής έπαιξε κυρίαρχο ρόλο για να βρίσκονται κάποια μοντέλα ψηλότερα από άλλα στις πωλήσεις το 2023.

Το θέμα είναι αυτό που αγοράζεις να πληροί τις περισσότερες παραμέτρους των απαιτήσεών σου, αν όχι όλες. Μεταξύ άλλων, είναι η οδηγική ικανοποίηση (κλείστε test drive πριν την αγορά), η άνεση, οι χώροι και η οικονομία.

Η κατηγορία των B-SUV συνήθως τις πληροί και με το παραπάνω, για αυτό έχει αγαπηθεί τόσο πολύ στην Ελλάδα και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid
Suzuki VITARA Hybrid: Απόδραση στη Μάνη (+video)
Δοκιμή: VW T-Roc 1.5 TSI DSG