Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Suzuki VITARA Hybrid: Απόδραση στη Μάνη (+video)

Ελλάδα 21:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Suzuki VITARA Hybrid: Απόδραση στη Μάνη (+video)

ΝΕΑ

Suzuki VITARA Hybrid: Απόδραση στη Μάνη (+video)

ΝΕΑ

Είναι διαχρονική αξία με βαρύ «όνομα», διαθέτει σύγχρονη υβριδική τεχνολογία και κορυφαίες ψηφιακές παροχές, πάει εκεί που άλλα SUV δεν μπορούν, «δεν σπάει, δεν χαλάει» και είναι το απόλυτο value for money.

Advertisement
Advertisement

Ταξιδέψαμε με το Suzuki VITARA στην «Γη της Ελιάς» και επιβεβαιώσαμε ότι είναι ένα αυτοκίνητο «κομμένο και ραμμένο» πάνω στις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή.

Αν υπάρχει κάτι που κάνει ξεχωριστή την ζωή κάποιου είναι οι όμορφες ιστορίες που μπορεί να διηγηθεί. Τα μακρινά ταξίδια, οι απρόσμενες περιπέτειες, οι πολύτιμες στιγμές της ευζωίας και της χαράς. Και ένα αυτοκίνητο είναι το βασικό «εργαλείο» για να φτιάξει κανείς τέτοιες ιστορίες. Ιδίως όταν πρόκειται για αυτοκίνητα με τo pedigree και τις ικανότητες ενός Suzuki VITARA.

Με περισσότερο από μισό αιώνα πίσω της, η Suzuki έχει φτιάξει τον δικό της μύθο γύρω από τα προσιτά τετρακίνητα και την ικανότητά της να εμπλουτίζει το lifestyle των πελατών της. Και το VITARA καταφέρνει να συνεχίζει αυτόν τον μύθο, αποτελώντας μία σταθερά στην κατηγορία του, πέρα από μόδες και συγκυριακές τάσεις στα SUV.

Advertisement
Advertisement

Το VITARA στην πιο πρόσφατη γενιά του έχει καταφέρει κάτι μοναδικό: να μετουσιώσει όλη αυτή την πλούσια σε εμπειρίες παράδοση σε μία σύγχρονη πρόταση στην κατηγορία των SUV, συνδυάζοντας την διάσταση της αντοχής και της αξιοπιστίας με ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η σημερινή τεχνολογία σε κινητήρες, σε εξελιγμένη τετρακίνηση αλλά και σε συστήματα υποβοήθησης και ψηφιακών παροχών στους επιβάτες.

Η μεγάλη εξελικτική πορεία του VITARA αντανακλάται αμέσως στις επιλογές που υπάρχουν στους κινητήρες. Το SUV της Suzuki διατίθεται όχι σε μία αλλά σε δύο υβριδικές επιλογές, μία mild και μία strong hybrid όπως τις ονομάζει η ιαπωνική εταιρία, έτσι ώστε ο πελάτης να επιλέξει την λύση που επιθυμεί και ταιριάζει στον προϋπολογισμό του.

Advertisement

Η πρώτη είναι βασισμένη πάνω στον κλασικό και δοκιμασμένο κινητήρα 1.4. BOOSTERJET. O κινητήρας αυτός έχει δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός και πολύ πιο οικονομικός στην λειτουργία του, χάρη στο εξελιγμένο σύστημα ψεκασμού και την χρήση μεταβλητού χρονισμού στις βαλβίδες εισαγωγής.

Το ήπιο υβριδικό σύστημα των 48V βοηθά στην ανάκτηση της ενέργειας κατά την φάση της επιβράδυνσης και την επιστρέφει στον κινητήρα προσθέτοντας έξτρα ροπή έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στις εντολές του οδηγού κατά την φάση της επιτάχυνσης αλλά και να είναι πολύ πιο οικονομικός στην λειτουργία του. Το σύνολο συνοδεύεται από ένα σύγχρονο μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, με εξαιρετική αίσθηση και ενισχυμένη κατασκευή ώστε να αντέχει στην σκληρή εκτός δρόμου χρήση.

Advertisement

Η πιο πρόσφατη και εξελιγμένη επιλογή σε μονάδα κίνησης, και αυτή που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την συνολική ποιότητα του VITARA, είναι το πλήρως υβριδικό σύστημα της Suzuki.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας νέος κινητήρας 1,5 λίτρων DUALJET με πολύ εξελιγμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας και ιδιαίτερα «ψαγμένες» τεχνολογικές εφαρμογές στην σχεδίαση των επιμέρους στοιχείων του και στην διαχείριση των καυσαερίων.

Advertisement

Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα και μία μπαταρία ιόντων λιθίου των 140V. Το εξελιγμένο υβριδικό σύστημα μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται από τη μπαταρία στον ηλεκτροκινητήρα, με αποτέλεσμα το VITARA να κινείται σε αρκετές περιπτώσεις καθαρά με την ηλεκτρική ενέργεια.

Η λειτουργία αυτή μειώνει αισθητά την κατανάλωση καυσίμου και τους ρύπους. Και παράλληλα κάνει το SUV της Suzuki πολύ πιο πολιτισμένο και ευχάριστο στην οδήγηση. Σε αυτό συμβάλλει και το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο AGS (στάνταρ σε αυτή την έκδοση) έξι σχέσεων, το οποίο εξασφαλίζει άμεσες αλλαγές ταχυτήτων και την ευκολία στην καθημερινή χρήση.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το VITARA μία διαχρονική αξία στην κατηγορία των σύγχρονων SUV είναι ότι παραμένει πιστό στην  φιλοσοφία της Suzuki για την ύπαρξη τετρακίνησης. Το VITARA συνεχίζει αυτή την μεγάλη παράδοση που ξεκίνησε πίσω στην δεκαετία του 1970, με την πιο σύγχρονη εκδοχή της τετρακίνητης τεχνολογίας ALLGRIP, η οποία έχει προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα της αγοράς και τις απαιτήσεις των δραστήριων καταναλωτών για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και απόλαυσης κάθε διαδρομής.

Το σύστημα έχει τέσσερα «προφίλ» οδήγησης τα οποία ελέγχονται μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη στην κεντρική κονσόλα. Στην λειτουργία «Auto» δίνει προτεραιότητα στην ομαλή λειτουργία στην άσφαλτο με έμφαση στην οικονομία και μετάβαση στην τετρακίνηση όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Στην λειτουργία «Sport» βελτιώνει την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε γρήγορη οδήγηση κατανέμοντας την ροπή περισσότερο στους πίσω τροχούς ενώ κάνει πιο άμεση την απόκριση του κινητήρα στο γκάζι.

Στην λειτουργία «Snow» προσφέρει την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε ολισθηρές ή χιονισμένες επιφάνειες, έτσι ώστε να παραμένει σταθερό και ασφαλές κάτω από  όλες τις συνθήκες.

Τέλος υπάρχει και η έξτρα λειτουργία «Lock» το οποίο «κλειδώνει» το κεντρικό διαφορικό και χρησιμεύει για δύσκολες καταστάσεις και απαιτητικές off-road διαδρομές, εκεί που η παράδοση και η τεράστια τεχνογνωσία της Suzuki κάνει την διαφορά σε σχέση με όλο τον ανταγωνισμό της κατηγορίας.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα συστήματα Hill Hold Control και Hill Descent Control, τα οποία βοηθούν τον οδηγό να ξεπεράσει χωρίς άγχος και φόβο τις απότομες ανηφόρες και κατηφόρες που θα βρεθούν στον δρόμο του.

Πέρα από το εξελιγμένο μηχανολογικό υπόβαθρο, το νέας γενιάς Suzuki είναι μία πολύ ξεχωριστή στιγμή στην αισθητική των σύγχρονων SUV. Τολμηρό σε σχεδίαση, με ζωντανές αναλογίες και μια έντονη αύρα off road δυναμισμού, το VITARA τελευταίας γενιάς, ιδίως σε αυτό το πανέμορφο χρυσαφί χρώμα των φωτογραφιών μας, είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό αυτοκίνητο που αρέσει πολύ και τραβάει τα βλέμματα παντού.

Οι πολύ ιδιαίτεροι προβολείς LED με την εκλεπτυσμένη μπλε λωρίδα στο εσωτερικό τους, συνδυάζονται με όμορφα LED φώτα ημέρας σε κατακόρυφη διάταξη, και σε συνδυασμό με την επιβλητική μάσκα με τις χρωμιωμένες γρίλιες δημιουργούν ένα σύνολο που αρέσει και ξεχωρίζει.

Οι νέας σχεδίασης ζάντες, οι πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης χάρη στα δεκάδες αξεσουάρ αλλά και οι πληθωρικές επιλογές σε μερικά πραγματικά ξεχωριστά χρώματα για το αμάξωμα, δημιουργούν ένα σύνολο πολύ μοντέρνο. Και ταυτόχρονα ένα αυτοκίνητο άμεσα αναγνωρίσιμο ως ένα γνήσιο SUV με απεριόριστες δυνατότητες εντός και εκτός ασφάλτου.

Αυτή η αίσθηση προσιτής πολυτέλειας και προσεγμένης στην παραμικρή λεπτομέρεια κατασκευής συνεχίζεται και στο εντυπωσιακό σαλόνι του νέου VITARA. Τα υλικά που καλύπτουν το ταμπλό και τα πλευρικά των θυρών είναι πολύ όμορφα στην όψη και δείχνουν υψηλής αντοχής, κάτι που γίνεται εμφανές στο νέο αφρώδες υλικό που χρησιμοποιείται στην κεντρική κονσόλα.

Η πρακτικότητα και η εργονομία ήταν και παραμένει ένα δυνατό στοιχείο των σχεδιαστών της Suzuki, κάτι που επιβεβαιώνεται και σε αυτή τη γενιά του VITARA με όλα τα χειριστήρια και τους διακόπτες να βρίσκονται τοποθετημένοι στην σωστή θέση.

Οι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές είναι στην κορυφή της κατηγορίας των compact SUV, με την ιαπωνική εταιρία να έχει κάνει πραγματικά θαύματα στην χωροταξική διαρρύθμιση και την μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση κάθε εκατοστού στο σαλόνι.

Το ψηφιακό υπόβαθρο για την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την διασύνδεση είναι πλήρες και κορυφαίο σε δυνατότητες. Η υψηλής ανάλυσης και άμεση στην απόκριση κεντρική οθόνη των 7 ιντσών είναι ιδιαίτερα εύκολη στον χειρισμό των διάφορων μενού, ενώ μπορεί να συνδεθεί το smartphone μέσω Bluetooth ή με καλώδιο USB για χρήση των εφαρμογών του κινητού μέσα από την οθόνη. Η οθόνη είναι επίσης συμβατή με Apple CarPlay, Android Auto και MirrorLink.

Στον πλούσιο πίνακα οργάνων υπάρχει μία ακόμα οθόνη 4,2 ιντσών, στην οποία προβάλλονται μέσω γραφικών παραστάσεων πολλές παράμετροι της λειτουργίας του αυτοκινήτου, από τα προγράμματα του ALLGRIP η την διαχείριση της ενέργειας των υβριδικών συστημάτων έως διαγράμματα για την επιτάχυνση, τα G, την χρήση του φρένου και πολλά άλλα.

Μερικά ακόμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι το πολύ όμορφο πολυχρηστικό τιμόνι με διακόπτες που ελέγχουν πολλές από τις λειτουργίες του αυτοκινήτου, τα πολύ άνετα εμπρός καθίσματα με άψογη στήριξη του σώματος του οδηγού, και η πολύ μεγάλη ηλιοροφή που είχε το αυτοκίνητό μας στο ταξίδι στη Μάνη, η οποία καταλαμβάνει σχεδόν όλο το επάνω μέρος του VITARA.

Αυτό που προσθέτει μεγάλη υπεραξία στην παρουσία του VITARA είναι το ιδιαίτερα πλούσιο πακέτο τεχνολογιών για την υποβοήθηση του οδηγού και την ασφάλεια των επιβατών.

Το Suzuki Safety Support, το οποίο βασίζεται σε μία κάμερα και ένα ραντάρ στο παρμπρίζ, είναι μία πλήρης «ομπρέλα» σύγχρονων συστημάτων, μεταξύ των οποίων, Σύστημα υποβοήθησης πέδησης DSBS για αποφυγή σύγκρουσης με πεζούς, Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, Σύστημα αποφυγής αλλαγής λωρίδας, Προειδοποίηση εκτροπής, Σύστημα Αναγνώρισης Τυφλού Σημείου, Adaptive Cruise Control με το σύστημα Stop & Go, Σύστημα Υποβοήθησης Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας, Αισθητήρες παρκαρίσματος, Κάμερα οπισθοπορείας, λειτουργία Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας και πολλά ακόμη.

Ταξιδεύοντας από την Αθήνα έως την άκρη της Πελοποννήσου (και όλης της Ευρώπης), περνώντας από αυτοκινητόδρομους μέχρι στενούς δρόμους ανάμεσα στα πυργόσπιτα και χωματόδρομους στη μέση του πουθενά της Μάνης, το VITARA επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι είναι ένα πολυτάλαντο αυτοκίνητο.

Μία ώριμη και άκρως αποτελεσματική πρόταση που κρατά ζωντανή όλη την παράδοση της εταιρίας στα οχήματα παντός εδάφους και την φέρνει στο σήμερα ακμαία και με όλο το τεχνολογικό φορτίο που απαιτούν οι καιροί. Και μάλιστα σε άκρως δελεαστική τιμή, αφού μπορεί να το αποκτήσει κάποιος και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20.000 ευρώ.

Δύσκολο να μην σου αρέσει το VITARA. Και ακόμα πιο δύσκολο να μην εκτιμήσεις τις απεριόριστες δυνατότητές του να κινηθεί εκεί που άλλα SUV θα έχουν βάλει την όπισθεν.

Ή να φθάσει στα πιο απόμακρα σημεία, σε δύσκολες ανηφόρες και στενά περάσματα, εκεί που η ευελιξία και η ευκολία στους χειρισμούς το κάνει πραγματικό παιχνίδι. Και σου δημιουργεί μία μοναδική αίσθηση εμπιστοσύνης που σε απαλλάσσει από το άγχος, αφήνοντάς σε να χαρείς με την ψυχή σου την διαδρομή.

Αυτή είναι, τελικά, και η βαθύτερη ουσία του VITARA. Το ότι δηλαδή παραμένει ένα αυτοκίνητο κομμένο και ραμμένο για την ελληνική πραγματικότητα, που κάνει τα πάντα και τα κάνει όλα με μία μοναδική αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Και με την βεβαιότητα ότι θα είναι πάντα εκεί, αξιόπιστο, σίγουρο, έτοιμο να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο για να φτιάξετε μαζί μία όμορφη ιστορία.

Εκεί κάτω, στην σκληρή μα πάντα εθιστική γη της Μάνης, το χρυσαφί VITARA ήταν ένας απολαυστικός σύντροφος στην περιπέτεια και στην αναζήτηση της ωραίας ζωής. Μία μηχανή παραγωγής ωραίων ιστοριών και ξεχωριστών αναμνήσεων. Και αυτό ήταν και παραμένει κάτι που το κάνει μοναδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα Suzuki Vitara νίκησε στον «τάρανδο» (+video)
Δοκιμή: Suzuki Vitara Full Hybrid AllGrip
Suzuki Vitara: Mild ή Strong Hybrid; (+video)