Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απεργία στις ΗΠΑ: Βαριές κατηγορίες από τους εργαζόμενους (+video)

Ελλάδα 22:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απεργία στις ΗΠΑ: Βαριές κατηγορίες από τους εργαζόμενους (+video)

ΝΕΑ

Απεργία στις ΗΠΑ: Βαριές κατηγορίες από τους εργαζόμενους (+video)

ΝΕΑ

Η απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή, ενώ το σωματείο εργαζομένων γνωστοποίησε τις θέσεις του.

Advertisement
Advertisement

Τις τελευταίες ημέρες, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία βιώνει μια από τις σημαντικότερες κρίσεις στην ιστορία της.

Η απεργία την οποία κάνουν οι εργαζόμενοι στις λεγόμενες «Τρεις Μεγάλες» εταιρείες (General Motors, Stellantis, Ford) διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν αρχίσει να τονίζουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εάν οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφορήσουν σύντομα και η απεργία συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Advertisement
Advertisement

Όπως έχουν δηλώσει, εάν δεν βρεθεί λύση θα χρειαστεί να κάνουν απολύσεις, καθώς οι οικονομικοί δείκτες θα γίνουν αρνητικοί. Το Συνδικάτο Εργαζομένων των ΗΠΑ (UAW), με βίντεό του αντικρούει τα λεγόμενα των στελεχών των τριών εταιρειών και προβάλλει τις θέσεις του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 65% και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών δόθηκαν στους Διευθύνοντες Συμβούλους των Ford, General Motors και Stellantis, όπως και ως μέρισμα στους μετόχους των τριών εταιρειών.

Advertisement

Βάσει όσων αναφέρουν στο βίντεο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, την τελευταία τετραετία οι αποδοχές των κορυφαίων στελεχών αυξήθηκε κατά 40%. Επίσης, υποστηρίζουν ότι, σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα ποσά που δόθηκαν από τις «Τρεις Μεγάλες» για την επαναγορά μετοχών τους αυξήθηκε κατά 1.500%.

Advertisement

Πέραν αυτών, το Συνδικάτο Εργαζομένων των ΗΠΑ αναφέρει ότι στο ίδιο διάστημα οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 34%, κατά μέσο όρο.

Στο βίντεο υποστηρίζεται ότι παρά τις αναφερόμενες αυξήσεις στα κέρδη και τις τιμές, την τελευταία τετραετία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 6%, όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 20%.

Advertisement

Ο Σον Φέιν, ο Πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων των ΗΠΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των στελεχών και εκπροσώπων των τριών εταιρειών, δήλωσε σχετικά: «Προσποιούνται ότι θα πέσει ο ουρανός κεφάλι μας εάν πάρουμε το δίκαιο μερίδιο που μας αναλογεί από το τέταρτο του τρισεκατομμυρίου δολαρίων που έχουν βγάλει την τελευταία δεκαετία οι “Τρεις Μεγάλες”.

»Θέλουν να πουν ότι ο δίκαιος αγώνας της εργατικής τάξης για μια καλύτερη ποιότητα ζωής γι’ αυτήν θα κατέστρεφε την οικονομία. Δεν πρόκειται να καταστρέψουμε την οικονομία, θα καταστρέψουμε τη δική τους οικονομία γιατί αυτή λειτουργεί με τρόπο που εξυπηρετεί μόνο την τάξη των δισεκατομμυριούχων», κατέληξε ο Φέιν.

Προς το παρόν, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών των αυτοκινητοβιομηχανιών και του Σωματείου Εργαζομένων των ΗΠΑ για να βρεθεί λύση και να υπογραφεί νέα συμφωνία για μισθούς και λοιπές παροχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απεργία εργαζομένων σε Stellantis, Ford και General Motors
Ford GT όπως λέμε… ήρωας κατά λάθος!
Εθελουσία έξοδος στην General Motors