ΝΕΑ

Απεργία εργαζομένων σε Stellantis, Ford και General Motors

Ελλάδα 10:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απεργία εργαζομένων σε Stellantis, Ford και General Motors

ΝΕΑ

Απεργία εργαζομένων σε Stellantis, Ford και General Motors

ΝΕΑ

H απεργία των εργαζομένων στις λεγόμενες «Τρεις Μεγάλες» αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ,  ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της 15ης Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, προς το παρόν.

Advertisement
Advertisement

Περίπου 12.700 εργαζόμενοι των Ομίλων Stellantis και General Motors όπως και της Ford, έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους αλλά και περισσότερα προνόμια, όπως η τετραήμερη εργασία χωρίς περικοπές στις οικονομικές απολαβές τους.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων των ΗΠΑ (UAW) κήρυξε την απεργία, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική από τον αμερικανικό Τύπο, επειδή αρχικά δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ αυτού και της διοίκησης των τριών εταιρειών για την ανανέωση της σύμβασης εργασίας στον κλάδο.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία όπου το Συνδικάτο έχει αποφασίσει απεργία σε τόσο μεγάλη έκταση.

Advertisement
Advertisement

Την προηγούμενη εβδομάδα έληξε η συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία δεν ανανεώθηκε έγκαιρα, παρά τις συνομιλίες που είχαν οι συνδικαλιστές με τους υπεύθυνους των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Όπως έγινε γνωστό, το Συνδικάτο προβάλλει αιτήματα όπως η αύξηση κατά 40% στους μισθούς σε βάθος τετραετίας, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών αλλά και την αυτόματη αύξηση του ημερομισθίου βάσει της αντίστοιχης αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Advertisement

Επίσης, το Συνδικάτο διεκδικεί τη δυνατότητα πραγματοποίησης απεργίας στα εργοστάσια, την εξασφάλιση των συντάξεων για τους όλους τους εργαζόμενους, καθώς και να περιοριστεί η δυνατότητα των εταιρειών να χαρακτηρίζουν τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ή προσωρινούς και όχι αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν δικαιούνται πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Advertisement

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων της General Motors, της Ford και της Stellantis στις ΗΠΑ και των εκπροσώπων των εργαζομένων στα εργοστάσιά τους συνεχίζονται.

Όμως, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος να βρεθεί λύση, καθώς οι εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών χαρακτηρίζουν τα αιτήματα ως εκτός πραγματικότητας.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει ο εταιρείες, Ο Όμιλος Stellantis προσφέρει αύξηση 20% και η General Motors 17,5% στους μισθούς των εργαζομένων τους σε βάθος τετραετίας, ενώ η Ford 20% για τα επόμενα 4,5 έτη.

Advertisement

Στις συνελεύσεις τους, το 97% των συνολικά 140.000 εργαζομένων που είναι μέλη του Συνδικάτου ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, εάν αυτή συνεχιστεί για 10 ημέρες το κόστος για την αμερικανική οικονομία θα φτάσει τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Όπως δηλώνουν, εάν διαρκέσει για δύο εβδομάδες, υπολογίζεται ότι σε εθνικό επίπεδο θα χαθεί εισόδημα 440 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 413 εκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία). Εάν διαρκέσει δύο μήνες, το εθνικό εισόδημα στις ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 8,55 δισεκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H STLA Medium είναι η νέα πλατφόρμα της Stellantis
Το Ford Explorer είναι έτοιμο να ηλεκτρίσει με την Lexie Alford
Το ηλεκτρικό Hummer… ντύθηκε στα χακί