Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Ποιοι είναι οι εξ απορρήτων των οδηγών;

Ελλάδα 12:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Ποιοι είναι οι εξ απορρήτων των οδηγών;

FORMULA 1

F1: Ποιοι είναι οι εξ απορρήτων των οδηγών;

FORMULA 1

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια κάθε αγωνιστικού τριημέρου μία μικροκαμωμένη κυρία η οποία βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του Lewis Hamilton.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για την Νεοζηλανδή Angela Cullen η οποία συνεργάζεται με τον Lewis από το 2016. Η Angela δεν απλώς η φυσιοθεραπεύτρια του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή. Επιτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο ο οποίος δεν απαντάται σε όλα τα σπορ.

Στα αγγλικά λέγεται “minder”. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η εξ απορρήτων του Hamilton. Πέρα από την φυσιοθεραπεία ασχολείται με την διατροφή του Lewis, το πώς θα κοιμάται αλλά και πώς θα ταξιδέψει. Πολλές φορές τον οδηγεί στις πίστες ενώ ασχολείται με όλα εκείνα τα θέματα τα οποία μπορεί να αποσπάσουν τον Lewis κατά τη διάρκεια ενός GP.

Advertisement
Advertisement

Το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς της είναι, ίσως, η ψυχολογική προετοιμασία του Hamilton. Φροντίζει ώστε ο Lewis να έχει πάντα θετικό τρόπο σκέψης και να μην αποσυντονίζεται από το περιβάλλον του. Κάτι όχι και τόσο εύκολο σε έναν ανταγωνιστικό χώρο όπως εκείνος της F1.

Hintsa Performance

Η Angela είναι υπάλληλος της Hintsa Performance. Μία εταιρία η οποία ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Φιλανδό ιατρό, Aki Hintsa. Ο Hintsa μπήκε για πρώτη φορά στην F1 χάρη στον συμπατριώτη του, Mika Hakkinen. Είχε βοηθήσει τον Mika κατά την ανάρρωσή του από το σοβαρό ατύχημα που είχε στην Αδελαΐδα του 1995.

Advertisement

Μετά την επιστροφή του Hakkinen στους αγώνες, ο Hintsa παρέμεινε στο πλευρό του εντός της McLaren. Ο “δύσκολος” Ron Dennis θαύμασε τις ικανότητες του Aki και έτσι, ο Φιλανδός θα παρέμενε στην ομάδα ακόμη και μετά την αποχώρηση του Mika. Ανέλαβε προσωπικά τους Kimi Raikkonen και Lewis Hamilton ενώ ασχολήθηκε και με τον Sebastian Vettel συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμιση του αντίστοιχου τμήματος στην Red Bull.

Η εταιρία που ίδρυσε ο Aki απαριθμεί πλέον δεκάδες εξειδικευμένους “minders” οι οποίοι δεν απασχολούνται απλώς σε αγωνιστικές ομάδες. Πολλοί από αυτούς συνεργάζονται με αρκετούς εκατομμυριούχους της λίστας Forbes 500!

Advertisement

Σε κάθε υποψήφιο πελάτη αποστέλλεται ένας μοναδικός “minder” ο οποίος ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα αλλά και στους στόχους του συγκεκριμένου πελάτη. Μια επιλογή η οποία γίνεται έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε υπάλληλο της εταιρίας. Έτσι συνέβη και με την Cullen. Η εταιρία θεώρησε πώς ήταν η ιδανική για να αναλάβει τον Lewis Hamilton. Και τα αποτελέσματα δικαίωσαν την επιλογή.

Ο Hintsa αποκαλούσε την ολιστική του προσέγγιση “core”. Στο επίκεντρο τοποθετούνται οι στόχοι του κάθε πελάτη. Και με βάση αυτούς καταστρώνεται ένα αυστηρά προσωπικό σχέδιο το οποίο ξεκινάει από τον ύπνο και την διατροφή και φτάνει μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια στην καθημερινότητα του πελάτη. Όπως μπορείτε να δείτε και στην κύρια φωτογραφία του άρθρου, υπάρχουν πολλοί ακόμη υπάλληλοι της Hintsa στο paddock πέρα από την Cullen.

Οι εξαιρέσεις

Advertisement

Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Αρκετοί οδηγοί ακολουθούν μία διαφορετική προσέγγιση στον τομέα αυτόν. Ενδέχεται κάποιος υπάλληλος της Hintsa να ασχολείται και με εκείνους. Ωστόσο, δεν έχει την ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει οι Hamilton-Cullen.

Ένα τέτοιο παράδειγμά είναι εκείνο των Charles Leclerc και Jock Clear. Ο πολύπειρος Βρετανός μηχανικός είναι ο Driver coach του Charles. Η πορεία του Clear στην F1 είναι μακρά. Έχει διατελέσει μηχανικός αγώνα των Johnny Herbert, David Coulthard, Jacques Villeneuve, Takuma Sato και Rubens Barrichello.

Στην Mercedes εργάστηκε ως performance engineer για τους Rosberg, Schumacher και Hamilton. Από το 2015 βρίσκεται στην Ferrari και έχει αναλάβει προσωπικά από τον 2019 τον Charles Leclerc. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον έμπιστο του Charles. Συζητούν μαζί τις επιδόσεις του και φροντίζει να τον προετοιμάζει ψυχολογικά για κάθε Grand Prix.

Παλαιότερα, τον ρόλο αυτόν είχε συνήθως ο μηχανικός αγώνα του κάθε οδηγού. Λίγοι μηχανικοί, όμως, στο παρόν grid έχουν πλέον τόσο στενή σχέση με τους οδηγούς τους. Μία από τις εξαιρέσεις είναι εκείνη των Max Verstappen-Gianpero Lambiase. Ο Gianpero είναι ο μηχανικός αγώνα του Max από την στιγμή που ο δεύτερος βρέθηκε στην Red Bull.

Οι διάλογοί τους στο team-radio θυμίζουν περισσότερο δύο φίλους που παίζουν μαζί κάποιο video game παρά δύο απλούς συνεργάτες. Και είναι πάντα απολαυστικοί. Ο Gianpero ξέρει πώς να διαχειρίζεται τον -συχνά ευέξαπτο- Max και να τον βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωσή του. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Lambiase στην ενδοεπικοινωνία κατά την επανεκκίνηση στο περσινό Άμπου Ντάμπι. “This is it. This is it” που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως “Ήρθε η ώρα”.

Οικογενειακή υπόθεση

Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των οδηγών οι οποίοι επιλέγουν για τον ρόλο αυτό άτομα από το στενό -ή ευρύτερο- οικογενειακό τους περιβάλλον. Δυο τέτοια παραδείγματα είναι των Carlos Sainz Jr και Mick Schumacher. Όπως και με τον Verstappen παραπάνω εξαιρούμε τους μπαμπάδες των οδηγών από τον ρόλο αυτόν. Ακόμη και οδηγοί όπως ο Jos Verstappen, ο Carlos Sainz -ή και ο Keke Rosberg παλιότερα- προτιμούν να μένουν στο παρασκήνιο όταν τα παιδιά τους αγωνίζονται στην πίστα.

Ο Carlos Onoro Sainz είναι ο ξάδερφος και μάνατζερ του οδηγού της Ferrari. Ο Carlos Sainz Jr μπορεί να έχει και εκείνος Driver Coach στην Ferrari όπως και ο teammate του. Όμως, ο δεσμός που έχει με τον ξάδερφό του φαίνεται πώς είναι ιδιαίτερος. Ο Carlos Onoro δεν είναι απλώς ο μάνατζερ του. Τον βοηθάει σε μια σειρά από πράγματα κατά την διάρκεια των αγώνων ενώ είναι και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του εντός του paddock. Θα τον θυμάστε να κουνάει την ισπανική σημαία ενώ ο Carlos κέρδιζε το πρώτο του GP στην Βρετανία φέτος.

Από την άλλη, οι Seb Vettel και Mick Schumacher μπορεί να μην είναι συγγενείς εξ αίματος. Ωστόσο, ο Vettel λειτουργεί από το 2021 ως μέντορας του Mick, όπως είχε κάνει και ο Michael Schumacher για εκείνον. Οι δυο τους κάνουν μαζί τα track walks σε κάθε GP ενώ ο πολύπειρος Vettel συμβουλεύει συνεχώς τον Mick σε μια σειρά από θέματα. Δυστυχώς, όμως, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην δούμε κανέναν από τους δύο στο πρωτάθλημα του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αφιέρωμα Max Verstappen: Όλα στο μάξιμουμ! (+video)
Alonso σε Alpine: Με έχετε καταστρέψει!
Verstappen: Μετά τη Γαλλία ήξερα ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα