Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Αφιέρωμα Max Verstappen: Όλα στο μάξιμουμ! (+video)

Ελλάδα 0:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αφιέρωμα Max Verstappen: Όλα στο μάξιμουμ! (+video)

FORMULA 1

Αφιέρωμα Max Verstappen: Όλα στο μάξιμουμ! (+video)

FORMULA 1

Ο Max Verstappen είναι από χθες ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2022. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος τίτλος για τον Super Max. Ο οποίος δεν φαίνεται να έχει σταματημό.

Advertisement
Advertisement

Τον αγαπάς ή τον μισείς. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις για τον Max Verstappen. Το επιθετικό του στιλ εντός και εκτός πίστας δίχασε από την πρώτη στιγμή. Ο Ολλανδός σταρ έχει πιστούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Ένα πράγμα, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η απαράμιλλη ικανότητά του πίσω από το τιμόνι.

Για του λόγου το αληθές αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην πορεία του νεαρού -είναι ακόμη μόλις 25 ετών- Ολλανδού. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε περίπτωση άλλου οδηγού στην ιστορία του σπορ ο οποίος να ανέβηκε τόσο γρήγορα από τα καρτ στην Formula 1. Καλύτερα, όμως, ας πάρουμε την ιστορία μας από την αρχή.

Καταβολές

Advertisement
Advertisement

Ο Max προέρχεται από οικογένεια που έχει μεγάλη παράδοση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ασφαλώς και οι παλιότεροι θα θυμούνται τον πατέρα του, Jos Verstappen να αγωνίζεται στην F1 από το 1994. Όμως και η οικογένεια της μητέρας του, Sophie Kumpen έχει ιστορία στους αγώνες.

Η ίδια η Sophie αγωνιζόταν σε επίπεδο καρτ ενώ και ο πρώτος ξάδερφός της, Anthony Kumpen έχει σημαντική πορεία σε αγώνες αντοχής. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που το μικρόβιο της ταχύτητας εμφανίστηκε από μικρή ηλικία στον Max.

Advertisement

Οι γονείς μου ποτέ δεν με πίεσαν να ασχοληθώ με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Απλώς ήταν κάτι που βρισκόταν στο περιβάλλον μου και κάποια στιγμή θέλησα να δοκιμάσω” θυμάται ο Verstappen. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Max έπαιξε, ασφαλώς, ο πατέρας του.

Ο πατέρας μου ήταν συνεχώς μαζί μου. Πηγαίναμε μαζί στους αγώνες και φρόντισε να με προετοιμάσει όσο καλύτερα γινόταν για το μέλλον” σημειώνει ο Max. Ήταν το είδος του πατέρα που εμψυχώνει το παιδί του άραγε; “Κάθε άλλο. Ήταν συνεχώς επικριτικός και μου έλεγε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να πετύχω τίποτε” παραδέχεται γελώντας ο Max.

Advertisement

Αν, λοιπόν, ο Max σας φαίνεται οξύθυμος ή τραχύς, αντιλαμβάνεστε σε ποιον έμοιασε. Το τίμημα που πλήρωσε η οικογένεια Verstappen για την αγωνιστική καριέρα του Max ήταν μεγάλο. “Ουσιαστικά μας κόστισε τον γάμο των γονιών μου. Εγώ και ο πατέρας μου λείπαμε συνέχεια” θυμάται ο Verstappen.

Ο “θείος” Michael

Ο Jos Verstappen είχε φυσικά πολλές γνωριμίες από τον χώρο της F1. Και μία από αυτές ήταν ο teammate του στην Benetton το 1994, Michael Schumacher. Οι δύο οδηγοί παρέμειναν φίλοι και στα επόμενα χρόνια. Πολλές φορές, μάλιστα, οι οικογένειές τους πήγαιναν μαζί διακοπές.

Advertisement

Όπως ήταν φυσικό ακόμη και στις διακοπές οι Schumacher και Verstappen δεν έχαναν ευκαιρία να τρέξουν με καρτ. Συγκεκριμένα με διθέσια καρτ με τον καθέναν να έχει ένα από τα παιδιά του στο διπλανό κάθισμα. “Πολλές φορές άφηναν εμένα, τον Mick ή την Gina-Maria να οδηγούμε. Όταν, όμως, τα πράγματα γίνονταν επικίνδυνα αναλάμβαναν οι μεγάλοι” σύμφωνα με τον Max.

Είχε συναίσθηση σε εκείνη την ηλικία του ποιος ήταν ο Michael Schumacher; “Δεν θα το έλεγα” απαντάει. “Όταν είσαι τόσο μικρός δεν μπορείς να αντιληφθείς ορισμένα πράγματα. Για εμένα ήταν απλώς ο καλός θείος Michael” αποκρίνεται ο Verstappen.

Από τα καρτ στην… Formula 1!

Η άνοδος του Max από τα καρτ στην F1 ήταν αστραπιαία. Από το 2005 μέχρι και το 2013 είχε κερδίσει τα πάντα στα καρτ. Σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η συνήθης πορεία προς την F1 περιλαμβάνει κατά μέσον όρο τουλάχιστον τρεις χρονιές στις χαμηλότερες κατηγορίες. Και σίγουρα πέρασμα από την Formula 2 (παλιότερα GP2) την προηγούμενη χρονιά.

Όμως, ο Max δεν είναι ένας συνηθισμένος οδηγός. Το 2014 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Formula 3 με την ομάδα της Van Amersfoort Racing. Ξεχώρισε αμέσως από τους δύο teammates του κερδίζοντας 10 από τους 33 αγώνες. Τερμάτισε τρίτος στο τέλος της σεζόν.

Το πρωτάθλημα είχε πάει σε έναν άλλον rookie με το όνομα Esteban Ocon! Όμως, ο Max είχε από τότε μεγαλύτερα ψάρια να πιάσει. Την ίδια χρονιά στην Suzuka κάνει το ντεμπούτο του σε ελεύθερες δοκιμές με την Toro Rosso. Η Red Bull σπεύδει να τον εντάξει στο πρόγραμμα οδηγών της. Και το 2015 θα κάνει το ντεμπούτο του στην junior ομάδα της σε ηλικία μόλις 17 ετών!

Τα πρώτα χρόνια με την Red Bull

Η τόσο γρήγορη ανέλιξη του Verstappen μέχρι την F1 ενείχε αρκετό ρίσκο. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εξαιρετικά ταλαντούχων οδηγών οι οποίοι “κάηκαν” από λάθος επιλογές ή κακό timing. Όμως, ο Verstappen δεν θα ήταν ένας από αυτούς. Επέδειξε από την αρχή εκτός από ταχύτητα και μεγάλη αντοχή στην πίεση.

Έτσι, όταν στις αρχές του 2016 ο Helmut Marko έχασε την υπομονή του με τον Daniil Kvyat, ο Verstappen ήταν έτοιμος για το ντεμπούτο του με την μεγάλη ομάδα. Και τι ντεμπούτο ήταν αυτό. Νίκη στον πρώτο του αγώνα με την Red Bull στην Βαρκελώνη του 2016 έπειτα από μεγάλη μονομαχία με τον Raikkonen!

Όμως, ο Verstappen θα έπρεπε να κάνει υπομονή για αρκετά χρόνια. Βλέπετε η είσοδός του στην F1 συνέπεσε με την περίοδο παντοκρατορίας της Mercedes. Σε αυτό το διάστημα ο Max βελτιωνόταν συνεχώς. Τελειοποιούσε κάθε πτυχή της οδήγησής του, μερικές φορές με τον δύσκολο τρόπο.

Προτιμώ να κάνω λάθη στην μεγάλη κατηγορία παρά σε κάποια μικρότερη. Μαθαίνω περισσότερα έτσι” είχε δηλώσει το 2021. Και η αλήθεια είναι πώς τα πρώτα του χρόνια στην Red Bull είχαν πολλές μεγάλες εμφανίσεις αλλά και αρκετά λάθη. Όμως, ο Max συνεχώς βελτιωνόταν και περίμενε την στιγμή του.

Η τιτανομαχία με τον Hamilton

Το 2021, με τις αλλαγές των κανονισμών για τα πατώματα των μονοθέσιων, η Red Bull είχε επιτέλους ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο. Η RB16B μπορεί να μην ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο στους περισσότερους αγώνες του 2021. Ήταν, όμως, αρκετά γρήγορη για να δώσει μια καλή ευκαιρία στον Max για το πρωτάθλημα.

Και ο Ολλανδός την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Τεράστιες εμφανίσεις σε Imola, Μονακό και Γαλλία τον είχαν φέρει σε θέση ισχύος στα μισά του πρωταθλήματος. Με δύο νίκες στην Αυστρία ο Ολλανδός έμοιαζε να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Ήρθαν, όμως, οι καταστροφικοί αγώνες σε Silverstone και Hungaroring για να βάλουν και πάλι τον Hamilton στο παιχνίδι. Η μονομαχία των δύο οδηγών ήταν λυσσαλέα και θα περάσει στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών. Ίσως η νίκη του Max στις ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά να ήταν και η σημαντικότερη όλων.

Η ανωτερότητα της Mercedes έγινε ακόμη πιο εμφανής στους τελευταίους αγώνες της σεζόν. Όμως, ο Verstappen συνέχισε να αποδίδει στο 100% σε κάθε GP.  Το αποκορύφωμα ήρθε, φυσικά, στο Άμπου Ντάμπι με τον Max να προσπερνάει τον Hamilton στον τελευταίο γύρο και να παίρνει έτσι το πρώτο του πρωτάθλημα.

Κυρίαρχος

Το 2022 ο τίτλος ήρθε πολύ πιο εύκολα από όσο μας είχε προϊδεάσει η αρχή της σεζόν. Με την Red Bull να λύνει γρήγορα τα προβλήματα αξιοπιστίας της και να βελτιώνει συνεχώς την RB18, o Max από ένα σημείο και μετά απλώς κυριάρχησε στο πρωτάθλημα.

Σίγουρα ο φετινός τίτλος δεν είχε την ένταση του περσινού. Όμως οι 12 νίκες σε 18 αγώνες δείχνουν έναν οδηγό και μία ομάδα που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους. Ο Max είχε την πολυτέλεια φέτος να παίρνει λιγότερα ρίσκα και να επιλέγει τις μάχες του. “Δεν είναι ότι χρειαζόμαστε τις νίκες άλλο φέτος. Όμως τις θέλουμε” είχε δηλώσει ο Max σε ανύποπτο χρόνο.

Το πρωτάθλημα μπορεί να έχει κριθεί. Όμως, ο Verstappen θα συνεχίσει να τα δίνει όλα σε κάθε αγώνα, όπως ξέρει μόνο εκείνος. Οδηγώντας στο όριο του μονοθέσιου όποτε το απαιτεί η στιγμή. Προσαρμοζόμενος στις διαφορετικές απαιτήσεις του κάθε Grand Prix. Και χωρίς να χάνει ίχνος της επιθετικότητάς του παρά τα 2 πρωταθλήματα και τις 32 νίκες του.

Ένα οδηγός που προέρχεται από αγωνιστική οικογένεια όπως και η κοπέλα του Kelly Piquet. Που στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με sim racing (αγώνες προσομοιωτή) όπου και εκεί δίνει το 100% κι ας μην πρόκειται για F1. Που ζει και αναπνέει για τους αγώνες. Ένας άνθρωπος για τον οποίον η οδήγηση στο όριο είναι δεύτερη φύση και η νίκη σε GP παραμένει γοητευτική όσο ποτέ. Ένας αληθινός racer. Max Verstappen, ο πρωταθλητής του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δημοπρασία για την πρωταθλήτρια Ferrari του Michael Schumacher
F1 GP Ιαπωνίας: Το σικέιν που έκρινε την pole (+video)
F1 GP Ιαπωνίας: Max Verstappen, δις παγκόσμιος πρωταθλητής (+video)