Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Όλα Red Bull!

Ελλάδα 21:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Όλα Red Bull!

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Όλα Red Bull!

FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν και η Red Bull κυριάρχησαν πλήρως -όπως αναμενόταν- και στο Βέλγιο. Τον θρίαμβο των ταύρων ολοκλήρωσε η δεύτερη θέση του Πέρεζ.

Advertisement
Advertisement

Αυτή ήταν η 12η νίκη της αυστριακής ομάδας σε ισάριθμους αγώνες. Έτσι, έσπασε και το ρεκόρ των 11 συνεχόμενων νικών σε μία σεζόν που μοιραζόταν με την McLaren πριν την έναρξη του βελγικού GP.

Επιπλέον ο Φερστάπεν κέρδισε για 10η φορά φέτος και 8η συνεχόμενη. Η κυριαρχία του Ολλανδού ήταν πλήρης σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και κανείς δεν είχε απάντηση στον καταιγιστικό ρυθμό του. Αξιοπρεπής ήταν η εμφάνιση του Πέρεζ ενώ ο Λεκλέρ επέστρεψε στο podium έπειτα από τρεις αγώνες. Κακός ο αγώνας των McLaren, ενώ εξαιρετική η εμφάνιση του πέμπτου σήμερα Αλόνσο.

Advertisement
Advertisement

Οι επιλογές των οδηγών τις πρώτης δεκάδας ήταν μοιρασμένες ανάμεσα στην μαλακή και την μέση γόμα της Pirelli. Οι Λεκλέρ, Πέρεζ, Χάμιλτον, Σάινθ και Φερστάπεν προτίμησαν την πρώτη, ενώ οι υπόλοιποι την δεύτερη. Η Pirelli έδινε ως πιθανότερη στρατηγική εκείνη των δύο στάσεων.

Εκκίνηση

Ο Λεκλέρ είχε καλή αρχική αντίδραση και έστριψε πρώτος στην La Source. Πιο πίσω οι Χάμιλτον-Σάινθ-Πιάστρι προσπαθούσαν να περάσουν μαζί από το ίδιο σημείο. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ζημιά η εμπρός πτέρυγα του Αυστραλού ενώ ζημιά υπέστη και η SF-23 του Σάινθ.

Advertisement

Καθώς τα μονοθέσια άφηναν πίσω τους το σύμπλεγμα Eau Rouge-Raidillion οι δύο Ferrari έχαναν ταυτόχρονα τις θέσεις τους από τις Red Bull. Ο Πέρεζ έπαιρνε την πρωτοπορία από τον Λεκλέρ και ο Φερστάπεν την τέταρτη θέση από τον Σάινθ.

Εν τω μεταξύ το πρόβλημα στην MCL60 του Πιάστρι δεν είχε περιοριστεί στην εμπρός πτέρυγα αλλά και στην ανάρτηση. Έτσι, το εξαιρετικό τριήμερο του Αυστραλού έλαβε άδοξα τέλος στον 2ο γύρο. Ο Σάινθ από την άλλη είχε 5% μειωμένη αεροδυναμική απόδοση λόγω της ζημιάς στα πλαϊνά της SF-23.

Advertisement

Έτσι σύντομα θα βρισκόταν υπό την πίεση του Αλόνσο. Στον 4ο γύρο ο Ισπανός της Aston Martin θα προσπερνούσε στην Kemmel τον συμπατριώτη του για την πέμπτη θέση. Ο Αλόνσο ήταν ο μόνος από εκείνους που είχαν ξεκινήσει με την μέση γόμα και μπορούσε να κρατήσει αξιοπρεπή ρυθμό. Όλοι οι υπόλοιποι (μεταξύ αυτών και ο Νόρις) είχαν άσχημο πρώτο stint.

Ο Φερστάπεν ανεβαίνει

Για τον λόγο αυτόν ο Βρετανός μπήκε ήδη από τον 6ο γύρο ώστε να απαλλαγεί από τη μέση γόμα και να περάσει στην σκληρή. Στον ίδιο γύρο ο Φερστάπεν προσπέρασε με ευκολία τον Χάμιλτον για την τρίτη θέση.

Στον 7ο γύρο ο Φερστάπεν ήταν ήδη εντός DRS του Λεκλέρ. Ο Ολλανδός θα έκανε το προσπέρασμα δύο γύρους μετά από την εξωτερική της Les Combes. Αντίθετη πορεία είχε πάρει ο αγώνας του Νόρις. Η McLaren με την σκληρή γόμα ήταν ακόμη χειρότερη. Επιπλέον, λόγω του set-up υψηλού dwonforce που είχε επιλέξει η ομάδα, ο Βρετανός ήταν εύκολος στόχος στις ευθείες.

Advertisement

Στον 12ο γύρο η σειρά ήταν Πέρεζ, Φερστάπεν, Λεκλέρ, Χάμιλτον, Στρολ, Ράσελ, Γκασλί και Αλόνσο. Από τους οδηγούς αυτούς μόνο ο Ισπανός είχε κάνει pit-stop παίρνοντας και πάλι τη μέση γόμα.

Αναμένοντας την βροχή

Η Mercedes φώναξε στον 13ο γύρο τον Χάμιλτον για να τον προστατεύσει από πιθανό undercut. Ο Βρετανός βγήκε και πάλι 4ος καταφέρνοντας να αμυνθεί από τον Στρολ. Στον επόμενο γύρο οι Πέρεζ-Λεκλέρ θα έκαναν κι εκείνοι το δικό τους πέρασμα στην μέση γόμα.

Ο Φερστάπεν μπήκε στον 15ο ώστε να καλυφθεί από τον Λεκλέρ και ενώ η Red Bull ανέμενε βροχή μετά από 4 με 5 γύρους. Μετά την ολοκλήρωση του pit-stop του ο Φερστάπεν έκλεισε αμέσως την διαφορά του από τον πρωτοπόρο Πέρεζ. Ήδη από τον 16ο γύρο ήταν στο DRS του teammate του.

Το προσπέρασμα του Φερστάπεν στον Πέρεζ θα γινόταν πολύ εύκολα στον αμέσως επόμενο γύρο. Από τους οδηγούς της πρώτης δεκάδα μόνο οι Ράσελ, Στρολ και Γκασλί δεν είχαν κάνει pit-stop, περιμένοντας την βροχή.

Η βροχή ξεκίνησε να πέφτει από την περιοχή της στροφής Stavelot αλλά και στην Raidillion στον 19ο γύρο. Ήταν, όμως, αρκετά ασθενής και οι οδηγοί παρέμεναν στην πίστα με τα slicks.

Απόλυτη κυριαρχία

Η Aston Martin αποφάσισε να φωνάξει στον 21ο τον Στρολ για slicks περνώντας τον Καναδό στην μαλακή γόμα. Το ίδιο έπραξε και η McLaren με τον Νόρις.  Στον 23ο γύρο και ο Ράσελ θα έκανε την δική του αλλαγή περνώντας στη μαλακή γόμα.

Ο Γκασλί μπήκε τελευταίος για αλλαγή στον 25ο γύρο. Στον ίδιο γύρο έλαβε τέλος και ο αγώνας του Σάινθ με την Ferrari να αποσύρει το μονοθέσιο λόγω της ζημιάς.

Λίγο αργότερα η ασθενής βροχόπτωση έλαβε τέλος δικαιώνοντας τους οδηγούς που επέλεξαν να παραμείνουν στα slicks. Η μαλακή γόμα ήταν η καλύτερη και σε αυτήν πέρασε ο Χάμιλτον μετά το δεύτερο pit-stop του στον 28ο γύρο.

Η Ferrari απάντησε στο επόμενο πέρασμα φωνάζοντας τον Λεκλέρ για μαλακά Pirelli. Ο Μονεγάσκος κατάφερε να βγει και πάλι 3ος μπροστά από τον Χάμιλτον. Σύντομα και οι Red Bull θα έκαναν τις δικές τους στάσεις βγαίνοντας και πάλι μπροστά.

Ο Φερστάπεν μετά την δεύτερη στάση του απλώς… εξαφανίστηκε μπροστά ενώ οι Πέρεζ και Λεκλέρ συμπλήρωσαν το podium. Ο 4ος Χάμιλτον πέτυχε τον ταχύτερο γύρο στο τέλος ενώ οι Αλόνσο, Ράσελ, Νόρις, Οκόν, Στρολ και Τσουνόντα συμπλήρωσαν την βαθμολογούμενη δεκάδα.


Η τελική κατάταξη του βελγικού GP

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 314
2 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 189
3 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 149
4 Lewis Hamilton MERCEDES 148
5 Charles Leclerc FERRARI 99
6 George Russell MERCEDES 99
7 Carlos Sainz FERRARI 92
8 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 69
9 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 47
10 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 35
11 Oscar Piastri MCLAREN MERCEDES 34
12 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 22
13 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 11
14 Nico Hulkenberg HAAS FERRARI 9
15 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 5
16 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 4
17 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA RBPT 3
18 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 2
19 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 0
20 Nyck De Vries ALPHATAURI HONDA RBPT 0
21 Daniel Ricciardo ALPHATAURI HONDA RBPT 0

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 460
2 MERCEDES 226
3 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 184
4 FERRARI 176
5 MCLAREN MERCEDES 97
6 ALPINE RENAULT 53
7 WILLIAMS MERCEDES 11
8 HAAS FERRARI 11
9 ALFA ROMEO FERRARI 9
10 ALPHATAURI HONDA RBPT 2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος οι Σάφναουερ και Περμέιν από την Alpine!
F1 GP Βελγίου: Οι κρίσιμες στροφές (+video)
F1 GP Βελγίου: Εύκολα ο Φερστάπεν το Sprint (+video)