Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Hamilton: Θα ξεπεράσει προβλήματα και εσωτερικό ανταγωνισμό στην Μελβούρνη;

Ελλάδα 12:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Hamilton: Θα ξεπεράσει προβλήματα και εσωτερικό ανταγωνισμό στην Μελβούρνη;

FORMULA 1

Hamilton: Θα ξεπεράσει προβλήματα και εσωτερικό ανταγωνισμό στην Μελβούρνη;

FORMULA 1

Ο Lewis Hamilton πηγαίνει σε μία από τις αγαπημένες του πίστες με στόχο να κερδίσει για πρώτη φορά φέτος σε κατατακτήριες τον Russell. Ωστόσο, πρώτα πρέπει να επιβληθεί στην W14.

Advertisement
Advertisement

Όπως πέρσι έτσι και φέτος το ξεκίνημα της σεζόν ήταν δύσκολο για τον Lewis. Το νέο μονοθέσιο της Mercedes μπορεί να μην έχει τα σοβαρά προβλήματα ευστάθειας που αντιμετώπιζε η περσινή W13. Εντούτοις δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Ακόμη χειρότερα για τον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή, ο νεαρός teammate του έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά την χρονιά του. Ο George Russell έχει επιβληθεί και τις δύο φορές μέχρι στιγμής στις κατατακτήριες έναντι του Hamilton. Η μεταξύ τους διαφορά στην Jeddah, μάλιστα, ξεπέρασε τα τρία δέκατα του δευτερολέπτου.

Advertisement
Advertisement

Ο Hamilton απέδωσε το γεγονός στην λανθασμένη επιλογή set-up που είχε κάνει σε σχέση με τον Russell. Κάτι παρόμοιο είχε ειπωθεί και πέρσι στον ίδιο αγώνα όταν ο Hamilton έμενε εκτός συνέχειας από το Q1 ήδη. Στον αγώνα τα πράγματα πήγαν καλύτερα για τον Lewis. Κατάφερε να τερματίσει πέμπτος. Πίσω, όμως, από τον ομόσταβλο του.

Με το πρωτάθλημα να μεταφέρεται στο Albert Park -μία από τις πίστες στις οποίες ο Hamilton πάντα υπερείχε έναντι των teammates του- ο Βρετανός θα θέλει όσο τίποτε άλλο μία πολύ καλή εμφάνιση. Θα πρέπει πρώτα, όμως, να ξεπεράσει τις προκλήσεις που του θέτει η W14.

Η θέση του οδηγού

Advertisement

Οι άνθρωποι της Mercedes είχαν υψηλές προσδοκίες για το φετινό τους μονοθέσιο. Ήταν σίγουροι ότι δεν θα τους προβλημάτιζε με porpoising ή bouncing και ότι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με αξιώσεις την Red Bull. Στο πρώτο δικαιώθηκαν. Στο δεύτερο όχι.

Advertisement

Η W14 φέρει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την προκάτοχό της. Μία από αυτές είναι και η αρκετά προωθημένη θέση του οδηγού. Η επιλογή αυτή έγινε, όπως εξήγησε ο τεχνικός διευθυντής Mike Elliott, με γνώμονα το χαμήλωμα του κέντρου βάρους.

Για τον George Russell η αλλαγή δεν είχε κάποια επίπτωση. Ο Hamilton, όμως, ισχυρίζεται ότι τον έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα. «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με την αντιμετώπιση της υπερστροφής» δήλωσε ο Lewis. «Αλλά με μία τόσο προωθημένη θέση οδήγησης η αεροδυναμική ισορροπία έχει αλλάξει. Αυτό επηρεάζει την αίσθησή μου για το πίσω μέρος» υπογράμμισε.

Advertisement

Το πρόβλημα για τον Hamilton είναι ότι ένα τόσο βασικό χαρακτηριστικό στον σχεδιασμό του μονοθέσιου δεν μπορεί να αλλάξει μέσα στη διάρκεια της χρονιάς. Άρα το πιθανότερο είναι ότι ο Lewis θα πρέπει απλώς να ζήσει με αυτό μέχρι το τέλος του 2023. Και να ελπίζει σε ένα πιο «φιλικό» προς εκείνον μονοθέσιο για το 2024.

Η ανανέωση και ο ρόλος του Russell

Η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Hamilton. Όχι μόνο σε σχέση με το εάν θα κερδίσει στην εσωτερική μάχη της Mercedes τον Russell. Αλλά και για το εάν -και για πόσο- θα ανανεώσει με την ομάδα του.

Οι Hamilton-Mercedes έχουν χρόνο ώστε να βρουν κοινό έδαφος για τη συνεργασία τους. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι πρέπει να τηρηθούν δύο προϋποθέσεις ώστε ο Lewis να δεσμευτεί για ακόμη λίγο καιρό με την γερμανική ομάδα.

Η πιο σημαντική από αυτές είναι η ανταγωνιστικότητα του μονοθέσιου. Πρέπει η Mercedes να πείσει τον Hamilton εντός του 2023 ότι υπάρχει προοπτική για τα επόμενα χρόνια. Μπορεί όχι άμεσα για πρωτάθλημα το 2024, αλλά σίγουρα το 2025. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για τον Hamilton.

Έπειτα, υπάρχει και ο George Russell. Ο νεαρός Βρετανός μπορεί να μην έχει τα επιτεύγματα του Hamilton στην καριέρα του. Ωστόσο πέρσι τον ανταγωνίστηκε στα ίσια ενώ φέτος τον κερδίζει μέχρι στιγμής στις κατατακτήριες δοκιμές. Η Mercedes φαίνεται να επιθυμεί την επέκταση της συνεργασίας της με τον Russell.

Δεν είμαστε τόσο σίγουροι, όμως, ότι αυτή θα ήταν και η επιθυμία του Lewis. Άλλωστε ο Βρετανός δεν ήθελε να φύγει ο Bottas από την ομάδα, ο οποίος ήταν το ιδανικό νούμερο 2 για εκείνον. Έχουμε γράψει και στο παρελθόν ότι ο George δεν είναι Valtteri. Είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και ικανός. Και βλέπει την συνύπαρξή του με τον Hamilton ως την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Μέχρι στιγμής, ο Russell κερδίζει τις εντυπώσεις. Και ο Hamilton θα πρέπει γρήγορα να αντιστρέψει το κλίμα. Να δείξει ότι εκείνος παραμένει το καλύτερο στοίχημα της Mercedes για μελλοντικές νίκες. Θα ξεκινήσει η αντεπίθεση του Hamilton στο Albert Park;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Lewis Hamilton: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
F1: Απαγορεύονται οι πανηγυρισμοί των μηχανικών στο pitwall!
F1 GP Αυστραλίας: Verstappen και Alonso ταχύτεροι στις ελεύθερες δοκιμές (+video)