Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Οι κρίσιμες στροφές (+video)

Ελλάδα 23:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Οι κρίσιμες στροφές (+video)

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Οι κρίσιμες στροφές (+video)

FORMULA 1

La Source, Eau Rouge-Raidillon και Blanchimont. Τρία διάσημα ονόματα στροφών τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι μυημένοι στο σπορ. Όμως η χθεσινή pole δεν κρίθηκε σε αυτές.

Advertisement
Advertisement

Το Spa-Francorchamps είναι ίσως το αγαπημένο σιρκουί οδηγών και θεατών. Μία υπέροχη όσο και ιστορική χάραξη η οποία απαιτεί τα μέγιστα από οδηγούς και μονοθέσια.

Παρά το ότι οι περισσότεροι φίλοι της F1 γνωρίζουν αρκετά καλά την πίστα, εκείνη κρύβει ακόμη ορισμένα μυστικά. Μυστικά τα οποία θα εντοπίσουν οι πιο παρατηρητικοί φίλοι στις γρήγορες στροφές του δεύτερου τομέα. Εκείνος ξεκινάει από την είσοδο στην Les Combes μέχρι την πρώτη Stavelot και περιλαμβάνει εννιά αλλαγές διεύθυνσης μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Advertisement
Advertisement

Ασφαλώς, το… αστέρι του συγκεκριμένου τομέα είναι η διπλή αριστερή Pouhon. Μία στροφή που αρχικά μπορεί να μην γεμίζει το μάτι. Ωστόσο, όσοι έχουν παρακολουθήσει περάσματα μονοθέσιων από το σημείο εκείνο, διαβεβαιώνουν ότι είναι από εκείνες τις στροφές στις οποίες ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.

«Έβλεπες τον Μίχαελ Σουμάχερ να ρίχνει προοδευτικά το βάρος στο εμπρός εξωτερικό τροχό καθώς ετοιμαζόταν να μπει στη στροφή. Το έκανε τόσο γρήγορα και διακριτικά ώστε εάν δεν ήξερες που να κοιτάξεις το έχανες. Έπειτα το μονοθέσιο, υπάκουο, έμπαινε στην στροφή με απίστευτη ταχύτητα. Ήταν ένα μοναδικό θέαμα» θυμάται ο Βρετανός δημοσιογράφος Μαρκ Χιούζ για τον μεγάλο Γερμανό.

Advertisement

Παρόμοια τεχνική προσέγγιση είναι απαραίτητη σχεδόν σε όλες τις στροφές του δεύτερου τομέα. Είναι ένα από τα σημεία του πρωταθλήματος στα οποία όσο κι αν προοδεύσει η τεχνολογία, ο οδηγός θα μπορεί ακόμη να κάνει την διαφορά. Ένα σημείο στο οποίο η αίσθηση του πιλότου μπορεί να υπερνικήσει ακόμη την ανωτερότητα της μηχανής.

Φερστάπεν και Πιάστρι

Σε αυτόν τον δεύτερο τομέα, λοιπόν, ήταν που έλαμψαν χθες τόσο ο Φερστάπεν όσο και ο Πιάστρι. Ο Ολλανδός τον έβγαλε σε 45,6 δευτερόλεπτα ενώ ο Αυστραλός σε 45,8. Επόμενοι στη… λίστα ήταν οι Λερκλέρ, Πέρεζ και Νόρις όλοι στα 46,4 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Η διαφορά των δύο οδηγών με τους teammates τους και τον Λεκλέρ είναι τρομακτική. Φυσικά κάθε υποπερίπτωση έχει την δική της εξήγηση. Για παράδειγμα η υστέρηση του Λεκλέρ ήταν αποτέλεσμα του λιγότερου φτερού που έφερε η Ferrari εχθές σε σχέση με την Red Bull.

Βέβαια, ο Μονεγάσκος ήταν εξίσου γρήγορος με τον Φερστάπεν στον πρώτο και στον τρίτο τομέα, κάτι που κανένας άλλος οδηγός δεν μπόρεσε να πετύχει. Υπό αυτό το πρίσμα η επίδοση του Σαρλ στον δεύτερο τομέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και εντυπωσιακή.

Εκείνος που έκλεψε την παράσταση, όμως, ήταν ο Όσκαρ Πιάστρι. Ο Αυστραλός έκανε μία απίστευτη προσπάθεια βοηθούμενος και από το ότι η MCL60 είχε περισσότερο φτερό από όλους. Κατάφερε να κερδίσει τον Νόρις ο οποίος μάλλον είχε πρόβλημα με το πάτωμα της McLaren έπειτα από την έξοδό του στο Q1.

Η πρώτη σεζόν του νεαρού Όσκαρ στην F1 μπορεί να μην είχε ακόμη… πυροτεχνήματα. Εντούτοις όποτε του το επέτρεψαν οι συνθήκες (και το μονοθέσιο) εκείνος έδειξε τις δυνατότητές του. Στις κατατακτήριες της Βαρκελώνης (οι οποίες είχαν γίνει υπό παρόμοιες με του Spa συνθήκες) ο Πιάστρι ήταν ταχύτερος όλων στην εξαιρετικά γρήγορη και τεχνική τελευταία στροφή. Σε Μεγάλη Βρετανία και Ουγγαρία ήταν πολύ πιο κοντά στον Νόρις από ότι θα περίμενε κανείς από έναν rookie.

Και στο Spa είχε την πιο ολοκληρωμένη, μέχρι στιγμής, οδηγική του παράσταση. Αυτή περιλάμβανε και την πρωτιά στο Q2. Κάτι που ίσως θα μπορούσε να επαναλάβει στο Q3 εάν δεν είχε καθυστερήσει η έναρξη των κατατακτήριων κατά 10 λεπτά και η πίστα ήταν λίγο πιο βρεγμένη.

Όλα στο maximum

Βέβαια θα ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσει τον Μαξ Φερστάπεν και την RB19. Σε μία πίστα η οποία είναι κομμένη και ραμμένη και για τους δύο, είδαμε το πραγματικό εύρος της υπεροχής τους. Η μεν RB19 -λόγω και του μεγάλου μήκους της διαδρομής- δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με τις θερμοκρασίες των μαλακών ελαστικών στον έναν γρήγορο γύρο.

Επιπλέον, το Spa είναι μία πίστα που ευνοεί αφάνταστα ένα αεροδυναμικά αποδοτικό μονοθέσιο. Φυσικά, ο Ολλανδός παραλίγο να μείνει εκτός… Q3 λόγω κακής διαχείρισης του αρχικού περάσματος σε slicks στο Q2. Οι διάλογοί του με τον μηχανικό του, Λαμπιάζε, ήταν απλώς ξεκαρδιστικοί. Αφού, όμως, γλίτωσε την τελευταία στιγμή, δεν υπήρχε κανένας που να μπορούσε να του πάρει την pole.

Είναι εμφανές ότι τόσο ο Μαξ όσο και η Red Bull τρέχουν σε μία πίστα η οποία υπερτονίζει αφάνταστα όλα τους τα πλεονεκτήματα. Μπορεί να ξεκινάει από την 6η θέση αύριο λόγω της ποινής του. Μπορεί ο Λεκλέρ να έχει πάει πολύ καλύτερα από ότι θα περίμεναν οι περισσότεροι και ο Πέρεζ να έχει μία χρυσή ευκαιρία για τη νίκη. Ωστόσο ακόμη και από το pitlane να ξεκινούσε ο Μαξ. θα παρέμενε το μεγάλο φαβορί για τον αγώνα της Κυριακής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ουγγαρίας: Ο Λάντο έσπασε το τρόπαιο του νικητή (+video)
Τέλος οι Σάφναουερ και Περμέιν από την Alpine!
F1 GP Βελγίου: Ο Φερστάπεν ταχύτερος, η pole στον Λεκλέρ