Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Οι δύο αγώνες

Ελλάδα 18:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Βελγίου: Οι δύο αγώνες

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Οι δύο αγώνες

FORMULA 1

Ο ένας θα διεξαχθεί από την πρώτη σειρά εκκίνησης και ο άλλος από την τελευταία. Και ανάμεσά τους το μεγάλο ερωτηματικό που ακούει στο όνομα Mercedes.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις, η βροχή δεν θα επηρεάσει την διεξαγωγή κατατακτήριων δοκιμών και αγώνα στο Βέλγιο. Κατά συνέπεια -και έπειτα από τον χθεσινό καταιγισμό grid penalties που εξασφάλισαν πολλοί οδηγοί- το Grand Prix του Spa-Francorchamps μπορεί να μην εξελιχθεί τελικά σε λοταρία.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι θα είναι και ένα τυπικό Grand Prix του 2022. Αρχικά, οι Ferrari και Red Bull επέλεξαν στο Βέλγιο να περάσουν νέα στοιχεία PU στους Leclerc και Verstappen. Οι ποινές θέσεων εκκίνησης που συνεπάγονται αυτά τα επιπλέον στοιχεία θα στείλουν τους δύο οδηγούς στην τελευταία σειρά εκκίνησης για τον αγώνα της Κυριακής.

Advertisement
Advertisement

Λογικά, στην Monza θα είναι η σειρά των Sainz και Perez να λάβουν επιπλέον στοιχεία PU και άρα ποινές θέσεων εκκίνησης. Μέχρι τότε, όμως, ο Ισπανός και ο Μεξικανός προβάλλουν ως τα φαβορί για τον αγώνα του Spa. Ο Carlos φαίνεται να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα παρά το ότι η RB18 έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πολύ πιο αποτελεσματική στην γρήγορη χάραξη της βελγικής πίστας.

Διαφορετικά επίπεδα κάθετης δύναμης

Όμως το κρίσιμο είναι πώς την Παρασκευή μόνο ο Verstappen μπορούσε να εξαγάγει το δυναμικό του αυστριακού μονοθέσιου. Και μάλιστα από τον πρώτο κιόλας γρήγορο γύρο του σε κάθε stint. Ο Perez είχε ένα αρκετά καλό FP1 αν και ο ρυθμός του υστερούσε σημαντικά έναντι του Max.

Advertisement

Στο FP2 ο Checo έχασε αρκετό χρόνο έπειτα από -ακόμη ένα- πρόβλημα που αντιμετώπισε η RB18 με το DRS. Η Red Bull αναγκάστηκε εν τέλει να αλλάξει την πίσω πτέρυγα στο αυτοκίνητο. Μέχρι ο Sergio να βγει πάλι στην πίστα η θερμοκρασία οδοστρώματος είχε πέσει υπερβολικά, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα από τους χρόνους του.

Μπορούμε να δούμε σαν γενική τάση, όμως, μία σημαντική υπεροχή της Red Bull στον δεύτερο τομέα της πίστας. Η Ferrari για πρώτη, ίσως, φορά φέτος δοκίμασε με λιγότερο φτερό από ότι η Red Bull. Και για πρώτη φορά επίσης υστερούσε τόσο πολύ σε απόδοση στη διάρκεια ενός γρήγορου γύρου.

Σίγουρα, ο Leclerc είναι αναγκασμένος κατά κάποιο τρόπο να έχει ρυθμίσεις χαμηλού downforce καθώς θα χρειαστεί να κάνει πολλά προσπεράσματα την Κυριακή. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι η F1-75 απέχει αρκετά ακόμη από το optimum λειτουργίας της.

Advertisement

Τόσο στο FP1 όσο και στο FP2 έβρεξε μετά το μέσον της διαδικασίας. Συνεπώς, οι οδηγοί δεν μπόρεσαν να κάνουν αρκετούς γύρους στις προσομοιώσεις αγώνα. Ο Verstappen ήταν ταχύτερος όλων με την medium γόμα ενώ Sainz -επίσης στα medium- περίπου μισό δευτερόλεπτο αργότερος. Η soft γόμα στον Leclerc δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα παρά την χαμηλή θερμοκρασία οδοστρώματος.

Η περίεργη στρατηγική των Mercedes

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της Παρασκευής μας έδωσαν αρκετούς “περίεργους” χρόνους. Όπως την ταχύτατη προσπάθεια του Norris που τον έφερε τρίτο το απόγευμα. Ή την αναπάντεχη τέταρτη θέση του Stroll στο FP2 ο οποίος, μάλιστα, στο FP1 ήταν πέμπτος.

Ίσως για τον Norris βγαίνει νόημα καθώς η MCL36 αρέσκεται σε πίστες χαμηλού downforce και με χαμηλή θερμοκρασία οδοστρώματος. Επιπλέον, ο Norris ήταν και εκείνος ανέκαθεν εξαιρετικός στο Spa. Για τον Stroll και την Aston Martin θα πρέπει απλώς να περιμένουμε την σημερινή τους εμφάνιση.

Εκεί, όμως, που τα πράγματα περιπλέκονται είναι στο στρατόπεδο της Mercedes. Θεωρητικά το Spa ταιριάζει τόσο στην W13 όσο και στους οδηγούς της. Όμως, για ακόμη μία φορά οι Russell και Hamilton ήταν αρκετά αργοί σε δοκιμές Παρασκευής.

Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό έχει να κάνει με την γενικότερη προσέγγιση της ομάδας στις ελεύθερες δοκιμές. Παραδείγματος χάρη στην αρχή του FP2 οι Mercedes βγήκαν με την σκληρή γόμα της Pirelli παρά το ότι οι συνθήκες στην πίστα δεν ευνοούσαν κάτι τέτοιο. Τα hard δεν πρέπει να ήρθαν ποτέ σε θερμοκρασία λειτουργίας και οι οδηγοί των W13 δυσκολεύονταν πολλές φορές να κρατήσουν τα μονοθέσια στο δρόμο.

Όμως, με την αρχή των long runs ο Russell σημείωσε εντυπωσιακό χρόνο με τα soft ο οποίος ήταν εφάμιλλος εκείνου του Leclerc. Σημαίνει αυτό ότι η Mercedes -η οποία γιορτάζει στο Spa με επετειακό livery τα 55 χρόνια συνεργασίας της με την AMG– μπορεί σήμερα να προβληματίσει τους Sainz και Perez για την pole; Δύσκολο. Αλλά και στην Ουγγαρία λίγοι περίμεναν τον Russell στην πρώτη θέση εκκίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alfa Romeo: Τελειώνει τη συνεργασία της με την Sauber λόγω Audi!
F1 GP Βελγίου: Ταχύτερος ο Sainz στο FP1-Τελευταίοι θα ξεκινήσουν Verstappen και Leclerc!
F1 GP Βελγίου: Ο Verstappen κυρίαρχος στο FP2