Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Τα… γαλλικά του Leclerc (+video)

Ελλάδα 8:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μονακό: Τα… γαλλικά του Leclerc (+video)

FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Τα… γαλλικά του Leclerc (+video)

FORMULA 1

Ο Charles Leclerc ήταν το μεγάλο φαβορί για το φετινό GP στο Μονακό. Η F1-75 στα χέρια του Μονεγάσκου ήταν ένα κλικ επάνω από τον ανταγωνισμό. Ακόμη και στη βροχή ο Charles είχε ένα υγιές προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Advertisement
Advertisement

Μα η στρατηγική της Ferrari φυσικά! Έπειτα από αρκετούς αγώνες στους οποίους η Scuderia φάνηκε να έχει μάθει από τα λάθη της, το pitwall των Ιταλών επανήλθε στον παλιό… κακό του εαυτό. Καθυστέρησαν εγκληματικά να φωνάξουν τον Leclerc για αλλαγή σε ενδιάμεσα ελαστικά.

Αυτό, λίγο πολύ, είχε θέσει τον Charles εκτός διεκδίκησης της πρώτης θέσης. Όμως για την Ferrari δεν ήταν αρκετό. Άλλωστε δεν έχει πλάκα να είσαι οδηγός -ή και απλός οπαδός- του Cavallino Rampante χωρίς εκείνο να σε κάνει να υποφέρεις από καιρού εις καιρόν!

Advertisement
Advertisement

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Scuderia αποφάσισαν να φέρουν και τους δύο οδηγούς τους ταυτόχρονα για πέρασμα σε slicks. Όμως, δεν είχαν υπολογίσει καλά την διαφορά των δύο μονοθέσιων στην πίστα. Ο γύρος εισόδου του Sainz ήταν πολύ πιο αργός από ότι περίμεναν και ο Leclerc -όντας σε ενδιάμεσα ελαστικά- βρέθηκε πολύ κοντά του.

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως μπορείτε να ακούσετε και στο παραπάνω βίντεο, ο Μονεγάσκος να χάσει ακόμη περισσότερο χρόνο περιμένοντας τον Sainz. Αυτό του κόστισε και την τρίτη θέση τελικά. Όλα τα λεφτά ήταν η άμεση αντίδραση του Charles μόλις είδε την F1-75 του teammate του. “It was at that moment that he knew…”.

Advertisement

Η Ferrari κατάλαβε το λάθος της πολύ αργά. Ο μηχανικός αγώνα του Charles του φώναξε να μείνει έξω αλλά ο Leclerc βρισκόταν ήδη στο pitlane. Ο Charles εξοργισμένος φώναξε στην ομάδα του: “… Πώς; Τι κάνετε;” Η απάντηση δική σας…

Οι “αμφισβητούμενες” φάσεις

Ο αγώνας του Μονακό, όμως, είχε και αρκετές αμφιλεγόμενες στιγμές. Οι σημαντικότερες αφορούσαν τις εξόδους των δύο Red Bull από το pitlane. Η Ferrari κατέθεσε ένσταση μετά τον αγώνα ισχυριζόμενη ότι τόσο ο Perez όσο και ο Verstappen είχαν παραβεί τον κανονισμό πατώντας την κίτρινη γραμμή.

Advertisement

Οι κριτές αποφάνθηκαν ότι στην περίπτωση του Perez δεν υπήρξε καν επαφή μέρους των ελαστικών με την κίτρινη γραμμή. Βλέποντας το βίντεο του αγώνα πιστεύουμε ότι όντως έτσι και έγινε. Λίγο πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στην περίπτωση του Verstappen. Ο Ολλανδός πατάει ξεκάθαρα την κίτρινη γραμμή με τα εμπρός και πίσω ελαστικά μετά την Ste Devote.

Advertisement

Όμως, οι αγωνοδίκες έκριναν ότι δεν φαίνεται ξεκάθαρα εάν μέρος των ελαστικών βρέθηκε από την αριστερή πλευρά της γραμμής, δηλαδή προς την πίστα. Κατά συνέπεια απέρριψαν την ένσταση της Ferrari και για το περιστατικό του Verstappen.

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η εκκίνηση υπό το Safety Car μετά την κόκκινη σημαία που προκλήθηκε από το τρομακτικό ατύχημα του Mick Schumacher. Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί δεν έγινε η κανονική εκκίνηση από στάση εφόσον η πίστα ήταν στεγνή. Όμως, το πρόβλημα ήταν ότι λόγω της κακοκαιρίας υπήρξε πρόβλημα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο Μονακό. Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με τους υπεύθυνους της F1, δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι τα φώτα εκκίνησης θα λειτουργούσαν κανονικά.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Τέλος, εξαιρετικά περίεργη ήταν η απόφαση των κριτών να τιμωρήσουν τον Ocon για την επαφή που είχε με τον Hamilton στην Ste Devote. Ο Γάλλος της Alpine βρισκόταν ξεκάθαρα μπροστά με τον Hamilton να προσπαθεί με ανορθόδοξο τρόπο να τον προσπεράσει από την εσωτερική. Η W13 βρισκόταν μετά βίας στο ύψος των ψυγείων της A522 για να θεωρηθεί ότι ο Ocon έπρεπε να αφήσει χώρο στον Hamilton.

Παρά ταύτα ο Esteban τιμωρήθηκε για μία επαφή η οποία σίγουρα δεν προκλήθηκε από εκείνον. Η πρόσφατη οδηγία της FIA ξεκαθαρίζει ότι το αυτοκίνητο που επιχειρεί το προσπέρασμα πρέπει να έχει τα εμπρός ελαστικά του στο ύψος εκείνων του αυτοκινήτου που δέχεται το προσπέρασμα. Τουλάχιστον μέχρι το apex της στροφής. Στην περίπτωση των Hamilton-Ocon δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο.

Στο team radio ο Hamilton είπε, μάλιστα, το εξωφρενικό: “Έστριψε πάνω μου”. Το ίδιο είχε πει και όταν έκανε την αντιαθλητική κίνηση στον Verstappen πέρσι στην Copse. Φαίνεται, ότι αφού είδε πώς έπιασε τότε, δεν θα έχανε τίποτε αν το δοκίμαζε ξανά. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Μετά τον αγώνα δήλωνε κιόλας ότι είναι ευγνώμων (!) στους κριτές. Κι εμείς το ίδιο θα αισθανόμασταν Lewis στη θέση σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Μονακό: Απρόσιτος
F1 GP Μονακό: Κυριαρχική pole για Leclerc!
Ricciardo: Κινδυνεύει η θέση του στην McLaren;