Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: McLaren και Mercedes αλλαγμένες στο Μονακό (+video)

Ελλάδα 7:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: McLaren και Mercedes αλλαγμένες στο Μονακό (+video)

FORMULA 1

F1: McLaren και Mercedes αλλαγμένες στο Μονακό (+video)

FORMULA 1

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η προσμονή για το GP του Μονακό είναι μεγάλη. Ίσως, όμως, για τις McLaren και Mercedes αυτή να είναι λίγο μεγαλύτερη.

Advertisement
Advertisement

Βλέπετε οι δύο ομάδες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αλλαγές στα μονοθέσια τους για τον αγώνα του πριγκιπάτου.

Εκείνες της McLaren αφορούν στον χρωματισμό της MCL60, με τον οποίον η βρετανική ομάδα θα γιορτάζει την επίτευξη του τριπλού στέμματος (triple crown) στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το triple crown συνίσταται από νίκες στους τρεις πιο σημαντικούς αγώνες του motrosport. Αυτοί είναι το Grand Prix του Μονακό, τα 500 μίλια της Ινδιανάπολης και οι 24 ώρες στο Λε Μαν.

Advertisement
Advertisement

Ο χρωματισμός της MCL60, λοιπόν, στο Μονακό (αλλά και στον επόμενο αγώνα της Ισπανίας) θα είναι συνδυασμός του livery των τριών αγωνιστικών που δόξασαν την ομάδα στους τρεις παραπάνω αγώνα. Ξεκινώντας από το ρύγχος θα συναντήσουμε το μαύρο της McLaren F1 GTR που κέρδισε το Λε Μαν το 1995. Στη συνέχεια θα δούμε το λευκό της McLaren MP4/2 με την οποία ο Προστ είχε κερδίσει στο χαοτικό Μονακό του 1984. Τέλος, στο πίσω μέρος βρίσκουμε το πορτοκαλί της McLaren M16C/D του νικητή στο Indy500 του 1974, Τζόνι Ράδερφορντ.

Advertisement

Μπορεί το triple crown να θεωρείται περισσότερο ως ατομικό παρά ομαδικό επίτευγμα. Ωστόσο οι άνθρωποι της McLaren το ενέταξαν στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας. Να σημειώσουμε ότι μόνο ένας οδηγός στην ιστορία έχει καταφέρει να πετύχει το αυθεντικό triple crown. Αυτός δεν είναι άλλος από τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Γκρέιαμ Χιλ, πατέρα του επίσης παγκόσμιου πρωταθλητή Ντέιμον.

Η καθοριστική αναβάθμιση της Mercedes

Advertisement

Αλλαγές, όμως, θα υπάρχουν και στις Mercedes των Ράσελ και Χάμιλτον. Αυτές, όμως, δεν αφορούν σε κάποιο επετειακό livery παρά στις πολυαναμενόμενες αναβαθμίσεις της W14. Σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στην Mercedes, οι αναβαθμίσεις αυτές θα αποτελούν μία b-spec εκδοχή της W14.

Η γερμανική ομάδα, όπως είναι φυσικό, δεν αποκάλυψε περισσότερα στο μεσοδιάστημα μεταξύ των GP του Μαϊάμι και του Μονακό. Ωστόσο, καθώς την Πέμπτη οι ομάδες καταφτάνουν στο paddock άρχισαν να κυκλοφορούν και οι πρώτες φωτογραφίες των αλλαγμένων μερών της Mercedes.

Advertisement

Αμέσως ξεχωρίζουν τα αλλαγμένα sidepods της W14. Η Mercedes εγκαταλείπει οριστικά το zeropods σχέδιο του 2022 και επιλέγει μία πιο συμβατική λύση. Εκ πρώτης όψεως αυτή δείχνει ως ένας συνδυασμός των πλαϊνών από τις Red Bull και -περισσότερο- Ferrari.

Η Mercedes θα έχει στο Μονακό και άλλες αναβαθμίσεις σε πάτωμα και εμπρός ανάρτηση. Είναι κατανοητό πώς η ομάδα στηρίζει πολλά στην νέα εμπρός ανάρτηση του μονοθέσιου της. Οι σχεδιαστές της Mercedes θεωρούν ότι αυτή θα δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα κατά την φάση της επιβράδυνσης και θα επιτρέψει την μείωση της απόστασης του πατώματος από το οδόστρωμα.

Μπορεί το Μονακό να μην είναι το ιδανικό σιρκουί δοκιμών. Ωστόσο η Mercedes δεν θέλει να χάνει άλλον χρόνο με το προηγούμενο concept της. Εξάλλου στον επόμενο αγώνα της Ισπανίας η ομάδα θα μπορέσει να εξάγει πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η b-spec εκδοχή της Mercedes είναι πολύ σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Σε περίπτωση που αποδειχθεί επιτυχημένη, θα αποτελέσει ένα επιπλέον χαρτί υπέρ της ομάδας στις διαπραγματεύσεις που έχει με τον Λιούις Χάμιλτον για την ανανέωση της συνεργασίας τους.

Σε αντίθεση με την Mercedes η Ferrari δεν θα φέρει τις προγραμματισμένες για την Ίμολα αναβαθμίσεις στο Μονακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
McLaren 765LT Spider: Το νέο παιχνίδι του Λάντο! (+video)
Mercedes: Το μεγάλο στοίχημα του Μονακό
Honda: Με την Aston Martin από το 2026!