Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Κατάρ: Εικόνες από το μέλλον (+video)

Ελλάδα 6:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Κατάρ: Εικόνες από το μέλλον (+video)

FORMULA 1

F1 GP Κατάρ: Εικόνες από το μέλλον (+video)

FORMULA 1

Το GP του Κατάρ πέρασε στην ιστορία ως ο αγώνας πριν από τον οποίον ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε τον τρίτο του τίτλο. Ίσως, όμως, να μας έδωσε και μία πρόγευση για τα μελλούμενα.

Advertisement
Advertisement

Φυσικά το κυρίως θέμα του τριημέρου μπορεί να ήταν ο Φερστάπεν και η επισφράγιση της φετινής του κυριαρχίας. Με τον Ολλανδό θα ασχοληθούμε, όμως, ειδικά σε ξεχωριστό κείμενο το οποίο θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε επίσης σήμερα.

Στο παρόν άρθρο θα σταθούμε περισσότερο στις εικόνες από το μέλλον που παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια του τριημέρου που πέρασε. Ένα μέλλον όχι και τόσο μακρινό όσο υποθέτουν οι περισσότεροι φίλοι του σπορ. Μία εκρηκτική δυναμική που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εντός μίας κορυφαίας ομάδας.

Αναφερόμαστε, προφανώς, στην Mercedes. Η W14 ήταν στο Κατάρ -όπως και στην Ιαπωνία πριν δύο εβδομάδες- ένα από τα δύο μονοθέσια που βρέθηκαν εγγύτερα στην RB19 με τον αριθμό 1. Στην ανάλυση του αγώνα της Suzuka είχαμε σημειώσει τις παγίδες που κρύβει η συνύπαρξη δύο εξίσου ικανών οδηγών στην ίδια ομάδα.

Advertisement

Έπειτα από τα συμβάντα στην Lusail, όμως, μπορούμε να διακρίνουμε πλέον μία σαφή τροπή την οποίαν έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πράγματα. Θα σημειώσουμε ότι η τροπή αυτή δεν είναι αδύνατο να ανατραπεί στην πορεία του χρόνου. Εντούτοις θα προσπαθήσουμε να εξάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για την παρούσα φάση της.

Χάμιλτον εναντίον Ράσελ

Το οδηγικό δίδυμο της Mercedes έγινε… πρωτοσέλιδο μετά την εκκίνηση του αγώνα. Σίγουρα οι συγκρούσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα, ακόμη και εάν μιλάμε για συγκρούσεις μεταξύ teammates.

Advertisement

Οι Χάμιλτον και Ράσελ δεν είναι οι πρώτοι -ούτε θα είναι και οι τελευταίοι- ομόσταβλοι που έχουν επαφή στη διάρκεια αγώνα F1. Για το συμβάν αυτό καθαυτό γράψαμε στην περιγραφή του αγώνα. Εξάλλου δεν υπάρχουν και πολλά περισσότερα που θα μπορούσαμε να πούμε μιας και ο Χάμιλτον -προς τιμήν του- ανέλαβε τελικά την ευθύνη της επαφής.

Ωστόσο αξίζει να εξετάσουμε αυτά που αποκάλυψε το συγκεκριμένο συμβάν για τους δύο οδηγούς. Ο επιθετικός τρόπος με τον οποίον κινήθηκε ο Χάμιλτον στην στροφή 1 (είχε προειδοποιήσει πέρσι στην Ολλανδία και φέτος στην Ιαπωνία) έναντι του teammate του αλλά και η αρχική αντίδραση του στο team radio δείχνουν πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι ο Λιούις θεωρεί τον Τζορτζ ως τον νούμερο ένα αντίπαλό του στην πίστα.

Μπορεί ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής να έχει ως απώτερο σκοπό του την τελική νίκη επί του Φερστάπεν. Ωστόσο στην… καθημερινότητα των αγώνων εκείνο που τον ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή είναι η επικράτησή επί του Ράσελ. Σε πολλές περιπτώσεις με κάθε κόστος.

Κυριαρχία εντός της ομάδας

Η κατάσταση αυτή του προκαλεί πίεση όπως δείχνουν τα αρκετά μικρά λάθη του σε κατατακτήριες από πέρσι, αλλά και ορισμένες υπέρ το δέον επιθετικές κινήσεις του στην πίστα. Ο Χάμιλτον ξέρει ότι για να κερδίσει τον Φερστάπεν πρέπει πρώτα να κατοχυρώσει την κυριαρχία του εντός της ομάδας.

Ο εφιάλτης του Βρετανού θα ήταν η επανάληψη της τετραετίας Ρόζμπεργκ στην Μερσέντες. Μπορεί συνολικά ο Λιούις να κέρδισε τον Νίκο τότε. Ωστόσο οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Από τη μία ο Ρόζμπεργκ αν και ήταν ένα εξαιρετικός οδηγός, έχανε στα σημεία από τον Χάμιλτον στους περισσότερους τομείς ενώ και η Mercedes δεν αντιμετώπιζε έξωθεν ανταγωνισμό από το 2014 ως το 2016.

Από την άλλη ο Λιούις είναι σήμερα κατά σχεδόν μία δεκαετία μεγαλύτερος σε σχέση με τότε. Και μπορεί να παραμένει ένας κορυφαίος οδηγός αλλά εν τέλει την μάχη με τον χρόνο κανείς δεν μπορεί να την κερδίσει. Ιδίως όταν έχει απέναντί του έναν νεαρό, ταλαντούχο και πεινασμένο για επιτυχία οδηγό.

Ο Ράσελ επικοινωνιακά χειρίζεται έξυπνα την κατάσταση μέχρι στιγμής. Πάντα δείχνει σεβασμό προς τον teammate του και κρατάει ένα μάλλον χαμηλό προφίλ. Ωστόσο ήταν εμφανές από την πρώτη ημέρα που έφτασε στην Mercedes ότι ο πρώτος -και μοναδικός μέχρι στιγμής- στόχος του είναι να κερδίσει τον Χάμιλτον.

Έχει αποδείξει την ταχύτητα του έναντι του Χάμιλτον τα τελευταία δύο χρόνια. Μπορεί να μην διαθέτει ακόμη το φινιρισμένο συνολικό πακέτο του Λιούις. Ωστόσο πλησιάζει ταχύτατα προς αυτό. Και έχει δύο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του έναντι του πολύπειρου Χάμιλτον. Νιάτα και ταχύτητα.

Όπως ο Νίκι

Ο Χάμιλτον είναι μπροστά από τον Ράσελ στη βαθμολογία. Αυτό, όμως, δεν τον κατοχυρώνει σε καμιά περίπτωση μελλοντικά έναντι του νεαρού teammate του. Ιδίως εντός μίας ομάδας της οποίας το management δείχνει ανήμπορο να ελέγξει τους δύο οδηγούς και η οποία έχει δείξει ξεκάθαρα, έτσι κι αλλιώς, ότι δεν έχει καμία πρεμούρα να δώσει status πρώτου οδηγού σε κάποιον από τώρα.

Πώς μπορεί να κερδίσει καθαρά ο Χάμιλτον τον Ράσελ σε περίπτωση που η Mercedes γίνει ανταγωνιστική; Αρκεί να κοιτάξει το πρωτάθλημα του 1984 και πώς ο Λάουντα τα είχε καταφέρει έναντι του Προστ. Όσο προσπαθεί να κερδίσει τον Ράσελ στο δικό του γήπεδο, ο Χάμιλτον θα βγαίνει χαμένος μακροπρόθεσμα.

Τα επόμενα δύο χρόνια ίσως να είναι και τα τελευταία του Χάμιλτον στην F1. Τουλάχιστον σε μία κορυφαία ομάδα. Και παρά το ότι ο Λιούις παραμένει ταχύτατος και είναι, αναμφίβολα, έξυπνος πρέπει να κάνει μία τελευταία υπέρβαση στην δύση της καριέρας του, εάν θέλει να πάρει το όγδοο πρωτάθλημα.

Εάν η Mercedes καταφέρει σε αυτό το διάστημα να φτιάξει ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο, ο Χάμιλτον πρέπει να αποδεχτεί ότι θα χάνει πολύ συχνά σε ταχύτητα από τον Ράσελ σε κατατακτήριες ή και σε ορισμένους αγώνες. Ότι η εικόνα θα κολακεύει περισσότερο τον Τζορτζ παρά εκείνον. Ο Λιούις θα πρέπει να βασιστεί στην τεράστια εμπειρία του και όχι στην επιθετικότητά του από εδώ και πέρα. Πρέπει να βρει νέους τρόπους για να κερδίζει αγώνες. Πρέπει να αποδειχθεί σοφός. Μέχρι τότε ο Ράσελ θα έχει το πλεονέκτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Pirelli: Αποκλειστική προμηθεύτρια της F1 μέχρι και το 2028
F1 GP Κατάρ: Νικητής Όσκαρ, πρωταθλητής Μαξ! (+video)
F1 GP Κατάρ: Γιόρτασε κερδίζοντας ο Φερστάπεν