FORMULA 1

F1 GP Ιαπωνίας: Το μέτρο σύγκρισης (+video)

Ελλάδα 16:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Ιαπωνίας: Το μέτρο σύγκρισης (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ιαπωνίας: Το μέτρο σύγκρισης (+video)

FORMULA 1

Στο πανέμορφο σιρκουί της Suzuka ο Μαξ Φερστάπεν δεν είχε και πάλι αντίπαλο. Κυριάρχησε πλήρως και έδωσε στην Red Bull το έκτο πρωτάθλημα κατασκευαστών στην έδρα της Honda!

Advertisement
Advertisement

Η ιαπωνική πίστα είναι γνωστή, εκτός από την υπέροχη χάραξή της, για το ότι έχει αποτελέσει θέατρο στέψης πολλών πρωταθλητών κατά το παρελθόν. Ιδίως όταν η θέση της ήταν στο τέλος του καλεντάρι.

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, βέβαια, το ιαπωνικό GP διεξάγεται όλο και πιο κοντά στο μέσο της σεζόν. Ωστόσο με την κυριαρχία των Φερστάπεν και Red Bull τα τελευταία δύο χρόνια, η Suzuka θυμήθηκε και πάλι την προαναφερθείσα παλιά της ιδιότητα. Πέρσι ήταν ο Μαξ που πήρε το πρωτάθλημα εκεί.

Φέτος ήταν η σειρά της ομάδας του. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήρθε έπειτα από μία κυριαρχική εμφάνιση του Ολλανδού. Μία εβδομάδα μετά την άσχημη εμφάνιση της Σιγκαπούρης, οι υποψίες για τις εύκαμπτες πτέρυγες έμοιαζαν με μακρινές αναμνήσεις.

Advertisement

Το μόνο που είχε μείνει στο προσκήνιο ήταν η ανωτερότητα του συνδυασμού Φερστάπεν-Red Bull. Ο πρωταθλητής οδήγησε υπέροχα από την αρχή του τριημέρου, σε μία πίστα η οποία απαιτεί τα μέγιστα τόσο από τον οδηγό όσο και από το μονοθέσιο. Ήδη από το Σάββατο ήταν εμφανές ότι οι όποιες μάχες την Κυριακή δεν θα είχαν για έπαθλο την πρώτη θέση. Αυτή ήταν… ρεζερβέ για τον Ολλανδό.

Αυτό ακριβώς συνέβη στον αγώνα, με την Suzuka να μας υπενθυμίζει μία ακόμη ιδιότητά της. Εκείνην της αποκάλυψης όλων των αδυναμιών μονοθέσιων και οδηγών στη διάρκεια του τριημέρου. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί στα 5,8 χιλιόμετρα της χάραξής της.

Εσωτερικές υποθέσεις

Advertisement

Έτσι, παρατηρήσαμε ένα σύνηθες για την Suzuka φαινόμενο. Η κατάταξη είχε μία σπάνια… ομοιομορφία υπό την έννοια του ότι τα μονοθέσια της κάθε ομάδας έπαιρναν διαδοχικές θέσεις σε αυτήν. Σε τέτοιες περιπτώσεις το μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων κάθε οδηγού είναι οι επιδόσεις του teammate του.

Υπήρξαν και εξαιρέσεις φυσικά. Οι Μαξ Φερστάπεν και Φερνάντο Αλόνσο, για παράδειγμα, έχουν κυριαρχήσει πλήρως από την αρχή της σεζόν έναντι των Πέρεζ και Στρολ αντίστοιχα. Ο Σάινθ δεν τα πήγε άσχημα έναντι του Λεκλέρ. Ωστόσο ο Μονεγάσκος είχε πάντα το κάτι παραπάνω έναντι του teammate του.

Τα μονοθέσια των υπόλοιπων ομάδων γύριζαν σε σχεδόν τέλειους σχηματισμούς. Από τα ζευγάρια αυτά εκείνα των McLaren και Mercedes παρουσίασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ερχόμαστε!

Αν η Aston Martin έκλεψε τις εντυπώσεις στην αρχή της σεζόν, η McLaren το πράττει επανειλημμένα από την μέση και μετά. Οι αναβαθμίσεις τις MCL60 κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν οι πιο επιτυχημένες στο grid. Το μονοθέσιο τα πάει περίφημα σε χαράξεις τύπου Suzuka με ταχύτατες καμπές και σκληρές γόμες ελαστικών.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι οι MCL60 έχαναν χρόνο έναντι του Φερστάπεν μόνο στο hairpin και στο σικέιν, τις δύο αργές στροφές της πίστας. Επιπλέον η McLaren διαθέτει και ένα εξαιρετικό οδηγικό δίδυμο. Κατά συνέπεια οι επιδόσεις των MCL60 στις κατατακτήριες και στον αγώνα δεν μας εξέπληξαν.

Μικρή έκπληξη ήταν βέβαια η δεύτερη θέση εκκίνησης του Πιάστρι, ο οποίος κέρδισε οριακά το Σάββατο τον Νόρις. Ο Αυστραλός έτρεχε για πρώτη φορά στη ζωή του στην Suzuka. Ωστόσο απέδωσε σαν πραγματικός βετεράνος! Στον αγώνα, βέβαια, δεν είχε απάντηση στον πιο έμπειρο Νόρις, παρά την ευτυχή σύμπτωση του VSC στο πρώτο pit-stop του.

Ακόμη κι έτσι, όμως, ο Πιάστρι απέδειξε το τεράστιο ταλέντο του με μία εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση σε ένα από τα δυσκολότερα σιρκουί του πρωταθλήματος. Οι Νόρις-Πιάστρι τερμάτισαν τελικά στο podium -πρώτο του Πιάστρι- με τον Βρετανό να δηλώνει στο team radio: «Ερχόμαστε για την Red Bull

Η αισιοδοξία του Νόρις είναι απολύτως λογική. Η McLaren έχει κάνει άλματα στη διάρκεια της σεζόν και λογικά θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει και του χρόνου. Εντούτοις το ίδιο πιθανή είναι και μία μελλοντική κόντρα μεταξύ των δύο οδηγών της. Ένα ευχάριστος ( ; ) πονοκέφαλος για τον Ζακ Μπράουν, ο οποίος επέμενε να έχει δύο εξίσου ταλαντούχους οδηγούς στην ομάδα του.

Mercedes

Παρόμοιο πονοκέφαλο θα έχουν και στην Mercedes σε περίπτωση που το επόμενο μονοθέσιο τους έχει το δυναμικό για νίκες. Η αλήθεια είναι ότι ήδη από την περσινή χρονιά είχαμε πάρει μία πρώτη γεύση της… εκρηκτικής χημείας των Χάμιλτον και Ράσελ κάθε φορά που συμπίπτουν στο ίδιο κομμάτι ασφάλτου.

Με την εξαίρεση των κατατακτήριων της Βαρκελώνης, μπορεί να μην είχαμε κάποιο μεγάλο περιστατικό μεταξύ των δύο για την ώρα. Ωστόσο στη Suzuka οι οδηγοί της Mercedes φρόντισαν να μας υπενθυμίσουν ότι όλα τα «είμαστε μία ομάδα» και «υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός» ισχύουν μέχρι να σβήσουν τα κόκκινα φώτα.

Όταν μιλάμε για την πρωτοκαθεδρία εντός της ομάδας, όλα αυτά τα PR τσιτάτα μένουν στα… pits. Πράγμα απολύτως λογικό, φυσικά. Ο Χάμιλτον έφτασε στην Suzuka έχοντας χάσει σε τρεις συνεχόμενες κατατακτήριες από τον Ράσελ. Δεν υπήρχε περίπτωση για τον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή να κάνει την οποιαδήποτε χάρη στον teammate του.

Ο Ράσελ μπορεί να είχε στην αρχή ένα μικρό προβάδισμα ρυθμού. Ωστόσο έκανε λάθος όταν επέλεξε την εσωτερική της στροφής 1 για να κρατήσει την θέση που μόλις είχε κερδίσει από τον Λιούις. Ένα λάθος το οποίο επανέλαβε κι άλλες φορές στον αγώνα. Στο σημείο εκείνο, όπως απέδειξαν και πολλές άλλες μονομαχίες του παρελθόντος η καλύτερη θέση είναι στην εξωτερική.

Φυσικά τόσο η McLaren όσο και η Mercedes πρέπει πρώτα να φτάσουν μία Red Bull η οποία έχει από το 2019 ξεκαθαρίσει τις ισορροπίες εντός της. Ο Φερστάπεν είναι -δικαίως- το αδιαμφισβήτητο νούμερο ένα και οδηγεί καλύτερα από ποτέ. Και όσο οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να ανέβουν επίπεδο κρατώντας, παράλληλα, εσωτερικές ισορροπίες, ο Ολλανδός και η Red Bull θα παραμένουν το απόλυτο μέτρο σύγκρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ιαπωνίας: Ο Φερστάπεν επιστρέφει και ο Γκασλί στον τοίχο! (+video)
FIA: Θα δώσει έγκριση μόνο στην Andretti
F1 GP Ιαπωνίας: Πρωταθλήτρια η Red Bull! (+video)