Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Andretti: Απορρίφθηκε από την F1!

Ελλάδα 16:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Andretti: Απορρίφθηκε από την F1!

FORMULA 1

Andretti: Απορρίφθηκε από την F1!

FORMULA 1

Η Formula 1 απέρριψε την συμμετοχή της Andretti στο πρωτάθλημα από το 2025. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής της για το 2028.

Advertisement
Advertisement

Το σκεπτικό της απόφασης, όπως γίνεται εμφανές από την ανακοίνωση της F1, είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο.

Η F1 θεωρεί ότι η ομάδα του Μαικλ Αντρετι δεν πρόκειται να προσθέσει αξία στο προϊόν της στην παρούσα φάση. Ωστόσο για κάποιον άγνωστο λόγο θα μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο σε τέσσερα χρόνια. Είναι προφανής η απροθυμία των ιθυνόντων του σπορ να αυξήσουν τον αριθμό των ομάδων στο grid. Αλλά με την ανακοίνωση τους προσπαθούν να κρατήσουν την συμμετοχή των Αμερικανών ως «καβάτζα» σε περίπτωση που στραβώσουν τα πράγματα με κάποια άλλη ομάδα.

Advertisement
Advertisement

Στην ανακοίνωση της F1 αναφέρεται επίσης η ανησυχία (!) του σπορ για το κατά πόσον η Andretti θα είναι σε θέση να κατασκευάσει δύο ανταγωνιστικά μονοθέσια το 2025 και το 2026 λόγω της αλλαγής των κανονισμών.

Προφανώς η F1 δεν ενοχλείται από τα μονοθέσια άλλων ομάδων τα οποία… σέρνονται στους αγώνες επί συναπτά έτη. Ούτε, φυσικά, από ομάδες οι οποίες ονομάζονται πλέον αποκλειστικά από χορηγούς τους. Ωστόσο δυσπιστεί απέναντι σε έναν οργανισμό ο οποίος έχει καθιερωθεί στο παγκόσμιο στερέωμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού εδώ και χρόνια.

Advertisement

Τέλος η F1 έχει πρόβλημα και με το ότι η General Motors θα πρέπει να αγοράζει τις PU στα πρώτα χρόνια συμμετοχής της και όχι να τις κατασκευάζει η ίδια ώσπου να αναπτύξει την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Το επιχείρημα αυτό είναι αστείο καθώς αυτή είναι μία πρακτική η οποία υπάρχει στο σπορ από καταβολής του.

Το μόνο σοβαρό επιχείρημα στην ανακοίνωση της F1 βρίσκεται στην εξής πρόταση: Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η συμμετοχή της Andretti θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία σε εκείνη παρά στο σπορ μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς κουτοπονηριές που δεν πείθουν κανέναν.

Η Andretti απάντησε με δική της ανακοίνωση στην οποίαν τονίζει ότι δεν αποδέχεται την απόφαση της F1. Νωρίτερα είχε προηγηθεί tweet του Μάριο Αντρέτι στο οποίο ο Αμερικανός θρύλος των αγώνων δήλωνε συντετριμμένος από την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση.

Βέβαια δεν μπορούμε να φανταστούμε το τι θα μπορούσε να κάνει η Andretti για να αλλάξει την απόφαση της F1. Μπορεί να έχει την υποστήριξη της FIA. Ωστόσο αυτή δεν την εξασφάλιζε ποτέ έναντι του Piranha Club της F1.

Αδιάκοπη προετοιμασία

Έτσι, και παρά την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, η ομάδα του Μάικλ Αντρέτι συνεχίζει κανονικά την προετοιμασία της. Δημοσίευσε, μάλιστα, τις πρώτες φωτογραφίες από αυτήν. Η προετοιμασία διεξάγεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Η Andretti χρησιμοποιεί την αεροδυναμική σήραγγα της Toyota που βρίσκεται στην Κολωνία. Εκεί υπάρχει ένα μοντέλο με τα specs του 2024, το οποία θα εξελιχτεί -εάν όλα πάνε κατ’ ευχή- σε μοντέλο προδιαγραφών του 2025.

Επιπλέον οι άνθρωποι της ομάδας εργάζονται πυρετωδώς και στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας όπου βρίσκεται και το τεχνολογικό κέντρο της εταιρίας. Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Νικ Τσέστερ (πρώην Renault F1) δηλώνει ότι όλα τα τμήματα εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να έχουν έτοιμη την ομάδα σε περίπτωση έγκρισης για το πρωτάθλημα του 2025 ή του 2026.

Επιπλέον υπάρχει έντονη φημολογία η οποία θέλει τον Ότμαρ Σαφνάουερ να αναλαμβάνει την θέση του επικεφαλής της ομάδας στην F1. Ο Ρουμάνος έχει μεγάλη πορεία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και έχει εργαστεί κατά το παρελθόν για τις Honda F1 και Force India. Τελευταία ήταν επικεφαλής της Alpine F1, από την οποίαν, όμως, απολύθηκε μετά το περσινό GP του Βελγίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cadillac: Μόνο με την Andretti στην F1
Andretti: Πόλεμος FIA και F1
F1: Ετοιμάζει GP στο Σικάγο;