Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Andretti: Πόλεμος FIA και F1

Ελλάδα 1:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Andretti: Πόλεμος FIA και F1

FORMULA 1

Andretti: Πόλεμος FIA και F1

FORMULA 1

Το σίριαλ της συμμετοχής Andretti στην F1 από το 2025 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται λύση του παρά ένας νέος πόλεμος ανάμεσα σε F1 και FIA.

Advertisement
Advertisement

Η παγκόσμια ομοσπονδία ενέκρινε πρόσφατα τον φάκελο της Andretti για μελλοντική συμμετοχή στο πρωτάθλημα της F1.

Ωστόσο αυτό ήταν το… εύκολο βήμα για τον οργανισμό του Μάικλ Αντρέτι. Τώρα θα πρέπει να υπάρξει και εμπορική συμφωνία με τις υπόλοιπες ομάδες του grid αλλά και με την ιδιοκτήτρια Liberty Media. Η στάση της πλειοψηφίας των ομάδων επί του θέματος είναι γνωστή. Τα αφεντικά της F1 θεωρούν ότι μία 11η ομάδα θα μείωνε απλώς το μερίδιο της καθεμιάς από τα έσοδα του σπορ.

Advertisement
Advertisement

Ο Μάικλ Αντρέτι προσπάθησε να δελεάσει το… piranha club (σ.σ. τα αφεντικά των ομάδων δηλαδή) συμπράττοντας με την General Motors μέσω της Cadillac. Θεωρητικά η είσοδος ενός τόσο μεγάλου ονόματος θα αύξανε σημαντικά την προβολή του σπορ και κατ’ επέκταση το μερίδιό του στην αγορά.

Όλα καλά λοιπόν; Ούτε κατά διάνοια! Σύμφωνα με το Associated Press οι ομάδες δεν έχουν συγκινηθεί ιδιαίτερα από την κίνηση αυτή. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει, μάλιστα, ότι υψηλά ιστάμενα στελέχη της F1 έχουν προσεγγίσει την GM ζητώντας της να συμπράξει με κάποια από τις υπάρχουσες ομάδες του grid και όχι με την Andretti!

Advertisement

«Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι με γνώση των πραγμάτων μου έχουν επιβεβαιώσει ότι η F1 έχει ζητήσει από την GM να συνεργαστεί με κάποια άλλη ομάδα και όχι την Andretti» γράφει η Τζένα Φράιερ στο τελευταίο της άρθρο στο AP.

Προσωπική υπόθεση

Η υπόθεση έχει γίνει πλέον προσωπική. Στις ομάδες δεν αρέσει καθόλου η επιμονή της Andretti και προσπαθούν, όπως φαίνεται, να την πλήξουν με πλάγιους τρόπους πριν καν αναγκαστούν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί της.

Advertisement

Από την άλλη ο Μάικλ Αντρέτι συνεχίζει απρόσκοπτα την προετοιμασία του για το 2025. «Θα έχουμε ένα μοντέλο κατασκευασμένο σύμφωνα με τους κανονισμούς του 2023 στην αεροδυναμική σήραγγα την επόμενη εβδομάδα. Στοχεύουμε ακόμη στο 2025» δήλωσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας στο Sky Sports F1.

Μόνο η McLaren, μέχρι στιγμής, έχει υποστηρίξει ανοιχτά το εγχείρημα Andretti. «Δεν ξέρω γιατί κωλυσιεργούν» συνέχισε ο Αντρέτι. «Ισχυρίζονται ότι θα μειώσουμε τα έσοδά τους. Ωστόσο εγώ πιστεύω ότι η συμμετοχή μας θα μεγαλώσει το σπορ και στο τέλος θα βγούμε όλοι κερδισμένοι» υπογράμμισε.

Advertisement

Όλα δείχνουν ότι ο Μάικλ Αντρέτι δεν πτοείται από τα παρασκηνιακά παιχνίδια των αφεντικών της F1. Είναι αποφασισμένος να μπει στο πρωτάθλημα το 2025. Και στο πλευρό του, εκτός από την McLaren, έχει έναν ακόμη σύμμαχο.

FIA εναντίον F1

Αυτός δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγιέμ. Η θετική στάση του προέδρου της FIA υπέρ της συμμετοχής Andretti ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό. Ο Σουλαγιέμ κατηγόρησε, μάλιστα, την F1 για τον πόλεμο που του άσκησε με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα λεφτά. Εμένα με ενδιαφέρει το σπορ, δεν βάζω κάτι στην τσέπη μου. Με πολέμησαν από την αρχή. Ακόμη και όταν πέθανε ο γιος μου φέτος συνέχισαν να μου επιτίθενται. Προσπάθησαν να με λυγίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Στο τέλος θα πρέπει να μοιραστούν τα κέρδη τους» δήλωσε ο Σουλαγιέμ.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι πρόθυμη να υποχωρήσει για την ώρα. Η FIA μπορεί να κρατάει την διακυβέρνηση του σπορ στα χέρια της. Ωστόσο η οικονομική διαχείριση ανήκει στην FOM. Ο νέος πόλεμος μεταξύ FIA και F1 έχει μόλις ξεκινήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP ΗΠΑ: Ανίκητος!
Χάμιλτον και Φερστάπεν στους δέκα πιο εμπορικούς αθλητές!
Φερστάπεν: Με σωματοφύλακες στο Μεξικό!