Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ουκρανία: Πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία από τον πόλεμο

Ελλάδα 20:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ουκρανία: Πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία από τον πόλεμο

ΝΕΑ

Ουκρανία: Πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία από τον πόλεμο

ΝΕΑ

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει σημαντική αναστάτωση σε όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Advertisement
Advertisement

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία δεν έχει αφήσει αδιάφορη την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία με την σειρά της έχει αρχίσει να παίρνει και αυτή μέτρα εναντίον της Ρωσίας.

Αρκετές εταιρίες έχουν ήδη σταματήσει τις παραδόσεις στην χώρα, ενώ άλλες έχουν περιορίσει την παραγωγή τους στα εργοστάσια στην Ρωσία, λόγω και τις έλλειψης υλικών που παράγονταν στην Ουκρανία.

Πάντως υπάρχουν και εταιρίες οι οποίες έχουν επηρεαστεί άμεσα καθώς δραστηριοποιούνται εκεί,, όπως το γκρουπ Renault, η Stellantis και το γκρουπ VW.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί έχουν ήδη διακόψει τους δεσμούς τους με τους Ρώσους εταίρους, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την όγδοη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Πέρσι πωλήθηκαν στην Ρωσία 1.666.780 αυτοκίνητα, αριθμός μεγαλύτερος από χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία ή η Βρετανία.

Τα προβλήματα αναμένεται να μεγαλώσουν με την κλιμάκωση του πολέμου ιδίως σε ότι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ενώ πολλές εταιρίες, μεταξύ αυτών και η Skoda, έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τους Ουκρανούς εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Advertisement

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά, με βάση και τις υπάρχουσες πληροφορίες, τι συμβαίνει ανά εταιρία αυτές τις ημέρες.

General Motors
Η εταιρία διέκοψε κάποιες δραστηριότητες στην Ρωσία. Η αμερικάνικη μάρκα θα διακόψει όλες τις εξαγωγές της στην χώρα. Η πωλήσεις της ήταν περίπου 3.000 αυτοκίνητα κάθε χρόνο.

Advertisement

Hyundai
H κορεάτικη εταιρία σταμάτησε την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Αγίας Πετρούπολης για πέντε ημέρες λόγω ελλείψεων σε ημιαγωγούς. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι έχει σταματήσει και τις παραδόσεις αυτοκινήτων στους dealers.

Jaguar Land Rover
H JLR σταμάτησε τις παραδόσεις στην Ρωσία υπακούοντας στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Βρετανία.

Advertisement

Mercedes-Benz
Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε ότι προσφέρει 1 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει όσους επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Mitsubishi
Η Mitsubishi ανακοίνωσε ότι ίσως σταματήσει την παραγωγή και πώληση αυτοκινήτων στην Ρωσία. Η ιαπωνική εταιρία έχει 141 αντιπροσωπείες σε όλη την χώρα.

Renault
Η μετοχή της Renault έχει πέσει σημαντικά ως αποτέλεσμα των κυρώσεων προς την Ρωσία. Η Renault κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο στην Avtovaz, η οποία διέκοψε την παραγωγή της για μία ημέρα λόγω ελλείψεων σε προμήθειες. Νωρίτερα η Renaultείχε κλείσει το εργοστάσιό της στην Μόσχα, εκεί όπου παράγονται μοντέλα όπως το Arkana και το Captur για την εγχώρια αγορά.

Torsus
Η εταιρία παραγωγής extrme φορτηγών εναντιώνεται στην εισβολή στην Ουκρανία, όπου έχει μεγάλες εγκαταστάσεις και γραφεία. Στελέχη της ήδη βρίσκονται στην Πράγα από όπου καλούν τους Δυτικούς να συμπαρασταθούν σοτν λαό της Ουκρανίας.

Stellantis
Ο CEO της εταιρίας Carlos Tavares δήλωσε ότι δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση, και όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις των πολιτικών και την εξέλιξη των εχθροπραξιών. Την προηγούμενη εβδομάδα δημιούργησε μία ομάδα για να παρακολουθεί τους 71 υπαλλήλους της εταιρίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Tavares, η εταιρία παρακολουθεί τις εξελίξεις ώρα με την ώρα, και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα υπάρχουν εξαρτήματα για να λειτουργούν τα εργοστάσια.

Υπάρχει επίσης και μία συνεργασία με την Μitsubishi στο εργοστάσιο στην Kaluga, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί όσο υπάρχει ανεφοδιασμός.

Toyota
Η Toyota “έχασε” 13.000 αυτοκίνητα από μία κυβερνοεπίθεση που έγινε σε έναν προμηθευτή της σε πλαστικά και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Αν και η εταιρία δεν κατηγορεί ευθέως την Ρωσία για αυτό το γεγονός, είναι ενδεικτικό ότι συνέβη αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι η Ιαπωνία θα συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Volkswagen Group
Το γκρουπ VW θα δωρίσει 1 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες του πολέμου στην Ουκρανία. Τα στελέχη του γκρουπ ανακοίνωσαν ότι βλέπουν με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Skoda
Η Skoda εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τσέχικη εταιρεία, η οποία έχει περίπου 600 υπαλλήλους στη χώρα και έχει εργοστάσιο στο Solomonovo, θα δωρίσει 400.000 ευρώ στην φιλανθρωπική οργάνωση People in Need.

Σε ανακοίνωσή της λέει ότι θα στηρίξει κάθε Ουκρανό εργαζόμενο να βρει μια σταθερή ζωή στην Τσεχία, βοηθώντας σε θέματα μετανάστευσης, διαμονής, απασχόλησης κλπ.

Η Skoda θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή λόγω των ελλείψεων σε ανεφοδιασμό. Οι περισσότεροι εφοδιαστές της βρίσκονται στην δυτική Ουκρανία, ενώ διαθέτει και δύο εργοστάσια στην Ρωσία που παραμένουν εν λειτουργία. Η Ρωσία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Skoda το 2021, με περίπου 90.000 πωλήσεις.

Volkswagen
Η VW σταμάτησε τις παραδόσεις αυτοκινήτων στις αντιπροσωπείες στην Ρωσία. Επίσης θα σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων σε δύο εργοστάσιά της στην Γερμανία, καθώς απαιτούνται εξαρτήματα τα οποία κατασκευάζονται στην Ουκρανία.

Volvo
Η Volvo ήταν η πρώτη εταιρία που ανέλαβε δράση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, διακόπτοντας τις εξαγωγές αυτοκινήτων στην χώρα μέχρι νεωτέρας. Η σουηδική μάρκα πούλησε 9.000 αυτοκίνητα στην Ρωσία, από εργοστάσιά της στην Σουηδία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η κρίση στην Ουκρανία «μείωσε» ήδη κατά 400.000 τις ετήσιες πωλήσεις!
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βόμβα για την αυτοκινητοβιομηχανία
VW: Σταματούν εργοστάσια λόγω της Ουκρανίας