Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η κρίση στην Ουκρανία «μείωσε» ήδη κατά 400.000 τις ετήσιες πωλήσεις!

Ελλάδα 19:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η κρίση στην Ουκρανία «μείωσε» ήδη κατά 400.000 τις ετήσιες πωλήσεις!

ΝΕΑ

Η κρίση στην Ουκρανία «μείωσε» ήδη κατά 400.000 τις ετήσιες πωλήσεις!

ΝΕΑ

Η περιορισμένη προσφορά οχημάτων και οι υψηλές τιμές σε όλο τον κόσμο υφίστανται πρόσθετη πίεση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Advertisement
Advertisement

Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, Renault και του κατασκευαστή ελαστικών Nokian Tires, ανακοίνωσαν ήδη τα σχέδιά τους για κλείσιμο ή μετατόπιση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σαρωτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές από τη Ρωσία, πλήττοντας την πρόσβασή της σε παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών που κυμαίνονται από εμπορικά ηλεκτρονικά είδη και αυτοκίνητα έως υπολογιστές, ημιαγωγούς και εξαρτήματα αεροσκαφών. Αυτό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τις εταιρείες να αλλάξουν τα σχέδια παραγωγής ή να αναζητήσουν εναλλακτικές γραμμές εφοδιασμού.

Advertisement
Advertisement

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ωστόσο επηρέασε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών όσον αφορά τις παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων και ήδη τόσο η JD Power όσο και η LMC Automotive μείωσαν τις προοπτικές παγκόσμιων πωλήσεων νέων αυτοκινήτων για το 2022 κατά 400.000 οχήματα σε 85,8 εκατομμύρια μονάδες. Να υπενθυμίσουμε πως η αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη ημιαγωγών

«Η ήδη περιορισμένη προσφορά οχημάτων και οι υψηλές τιμές σε όλο τον κόσμο θα υφίστανται πρόσθετη πίεση με βάση τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Jeff Schuster, πρόεδρος των παγκόσμιων προβλέψεων πωλήσεων οχημάτων της LMC.

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του αλουμινίου πιθανότατα θα επηρεάσει την προθυμία και την ικανότητα των καταναλωτών να αγοράσουν οχήματα, ακόμη και αν βελτιωθεί το απόθεμα. Έχουμε κάνει σημαντικές υποβαθμίσεις στις προβλέψεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας λόγω της κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών και των επιπτώσεων που συνδέονται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Advertisement

Η σύγκρουση επίσης έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα προσθέσει πληθωριστική πίεση στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς καταναλωτές, δήλωσε ο αναλυτής της Wells Fargo Colin Langan. Ενώ οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα το τίμημα της απόκτησης κάποιου καινούριου οχήματος, η διατήρηση υψηλότερων τιμών στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στα υπόλοιπα καύσιμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής.

Η γερμανική Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή σε δύο γερμανικά εργοστάσια μετά από καθυστέρηση στην παραγωγή ανταλλακτικών στην Ουκρανία.

Advertisement

Η γαλλική Renault ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει ορισμένες εργασίες στα εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων της στη Ρωσία, λόγω των προβλημάτων που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίες προκαλούνται από ελλείψεις ανταλλακτικών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία συγκαταλέγεται μεταξύ των δυτικών εταιρειών που εκτίθενται περισσότερο στη Ρωσία, καθώς από εκεί προέρχεται το 8% των βασικών κερδών της σύμφωνα με τη Citibank.

«Οι διακοπές προκαλούνται κυρίως από τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στις χώρες διέλευσης και την αναγκαστική ανάγκη αλλαγής ορισμένων καθιερωμένων διαδρομών εφοδιαστικής», ανέφερε η ρωσική μονάδα της εταιρείας.

Advertisement

Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, που ελέγχεται από τη Renault, δήλωσε επίσης ότι ενδέχεται να αναστείλει ορισμένες γραμμές συναρμολόγησης σε εργοστάσιο στην κεντρική Ρωσία, λόγω της έλλειψης ημιαγωγών. Η Avtovaz επίσης δεν ανέφερε τίποτα για την εισβολή στην Ουκρανία στην ανακοίνωσή της.

Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Nokian δήλωσε ότι μεταφέρει την παραγωγή ορισμένων βασικών σειρών προϊόντων από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ για να προετοιμαστεί για πιθανές περαιτέρω κυρώσεις μετά την εισβολή.

Διαχείριση της κρίσης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aptiv, Kevin Clark, δήλωσε ότι τους τελευταίους δύο μήνες η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών είχε ανταλλάξει τις παραγγελίες των εξαρτημάτων ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί την όποια κρίση ξεσπούσε.

Η ιαπωνική προμηθευτής αυτοκινήτων Sumitomo Electric Industries, η οποία απασχολεί περίπου 6.000 άτομα στην Ουκρανία για την κατασκευή καλωδίων, είπε ότι ανέστειλε τις εργασίες στα εργοστάσιά της εκεί και μιλούσε με πελάτες για πιθανή αντικατάσταση προμηθειών από άλλα μέρη.

Η Ford Motor έχει μια κοινοπραξία κατά 50% στη Ford Sollers, η οποία έχει τρία εργοστάσια συναρμολόγησης στη Ρωσία. Η Ford τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση και ότι θα «διαχειριστεί τυχόν επιπτώσεις» στην επιχείρησή της σε πραγματικό χρόνο.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είπε επίσης ότι θα ακολουθήσει τις όποιες εντολές δοθούν για εμπορικές κυρώσεις.

Η γαλλική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo επισήμανε ότι ο άμεσος αντίκτυπος στην εταιρεία είναι ελάχιστος, ωστόσο η εισβολή θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο παραγωγής της βιομηχανίας και να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας ή των πρώτων υλών.

Για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μία από τις ανησυχίες της εφοδιαστικής αλυσίδας που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία επικεντρώνεται στα μέταλλα παλλάδιο, πλατίνα και ρόδιο που χρησιμοποιούνται στους καταλυτικούς μετατροπείς καθαρισμού καυσαερίων..

Η Ρωσία παράγει περίπου το 38% του παγκοσμίου παλλαδίου, εξαιρουμένου του ανακυκλωμένου υλικού, δήλωσε ο Mark Wakefield, συνεπικεφαλής της εταιρείας συμβούλων AlixPartners, παγκοσμίως, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που δεν έχει παλλάδιο που προέρχεται από τη Ρωσία», είπε.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα την έλλειψη παλλαδίου, είπε ο Wakefield, καθώς υπάρχουν αποθέματα του μετάλλου στο Λονδίνο. Ωστόσο υπάρχει “ένα ταξίδι έξι μηνών πριν το παλλάδιο βρει τον δρόμο του σε ένα αυτοκίνητο”, είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής.

Επίσης οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν ήδη πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε ο Wakefield. Η διακοπή των ρωσικών προμηθειών αλουμινίου θα αυξήσει τις πιέσεις κόστους στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιαπωνίας, η Nippon Steel Corp, δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις για μια πρώτη ύλη που αγοράζει από τη Ρωσία και την Ουκρανία σε περίπτωση οποιασδήποτε διακοπής του εφοδιασμού.

Η Nippon Steel αγοράζει το 14% των σφαιριδίων σιδηρομεταλλεύματός της, μικρές μπάλες σκόνης σιδηρομεταλλεύματος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χάλυβα, από αυτές τις χώρες. Αξιωματούχοι είπαν ότι οι προμήθειες του συγκεκριμένου μετάλλου θα γίνονται από Βραζιλία και Αυστραλία οπότε είναι μικρός ο αντίκτυπος.

Η εταιρεία κατασκευής γεωργικού εξοπλισμού Deere & Co δήλωσε ότι έκλεισε το γραφείο της στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες ως προληπτικό μέτρο. Απασχολεί περίπου 40 άτομα στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είπε ότι περιόριζε εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook της Meta Platforms Inc (FB.O) , κατηγορώντας την ότι «λογοκρίνει» τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η θυγατρική της Amazon.com Inc σε θέματα οικιακής ασφάλειας, Ring, δήλωσε ότι συντονίζεται στενά με τους συνεργάτες της στο Squad στην Ουκρανία «για να υποστηρίξει την ασφάλεια και την ευημερία της ομάδας και των οικογενειών τους». Σύμφωνα με στοιχεία του LinkedIn, η Squad απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα, μερικοί από τους οποίους εργάζονταν για τον ερευνητικό βραχίονα Ring Ukraine μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
VW: Σταματούν εργοστάσια λόγω της Ουκρανίας
Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την ηλεκτροκίνηση!
F1: Τέλος στο Grand Prix της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;