Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βόμβα για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ελλάδα 8:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βόμβα για την αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βόμβα για την αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Μετά την έλλειψη των τσιπ αναμένονται και άλλες ελλείψεις πρώτων υλών.

Advertisement
Advertisement

O πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό και με τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί εναντίον της Ρωσίας κάνουν το ήδη δύσκολο περιβάλλον για την αυτοκινητοβιομηχανία ακόμα πιο ζοφερό. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή των αυτοκινήτων, τόσο των συμβατικών όσο και των ηλεκτρικών, όπως είναι το νικέλιο και το παλλάδιο.

Το πρώτο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των EVs, το δεύτερο, που ανήκει στα πολύτιμα μέταλλα, στους καταλύτες των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής νικελίου παγκοσμίως, ενώ το 40% του παλλαδίου που χρησιμοποιείται είναι ρωσικής προέλευσης.

Αυτή σημαίνει πως τυχόν μείωση ή και διακοπή προμήθειας και των δύο από τη Ρωσία αφενός θα δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή, που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και σημαντικά λόγω της έλλειψης των τσιπς και αφετέρου θα οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών των αυτοκινήτων. Που εδώ και καιρό σκαρφαλώνουν συνεχώς…

Advertisement
Advertisement

Ήδη το κόστος του παλλαδίου έχει αυξηθεί από τα 1.600 δολάρια την ουγγιά στα 2.400, κάτι που σημαίνει μια αύξηση 130 ευρώ στα μικρά αυτοκίνητα και ως 180 σε αυτά με μεγαλύτερους κινητήρες.

Η Ρωσία είναι ταυτόχρονα και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου παγκοσμίως, μέταλλο που τελευταία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην αυτοκινητοβιομηχανία και φυσικά και εδώ θα σημειωθούν αυξήσεις τιμών.

Advertisement

Φυσικά ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές των καυσίμων, με την τιμή του βαρελιού Brent να έχει αυξηθεί σήμερα κατά 5,24% και να έχει ξεπεράσει μετά από πολύ καιρό τα 100 δολάρια. Πιο συγκεκριμένα έχει διαμορφωθεί στα 103,06 δολάρια.

Advertisement

Η αύξηση των καυσίμων αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο την αγορά των επαγγελματικών οχημάτων, τόσο των ελαφρών όσο και των βαριών, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις των πωλήσεών τους προς τα κάτω.

Τα πλάνα τους αναθεωρούν βέβαια και πολλοί κατασκευαστές . Η Stellantis για παράδειγμα είχε προγραμματίσει την παραγωγή στη Ρωσία τόσο βαν για την ευρωπαϊκή αγορά όσο και κιβωτίων, κάτι που μάλλον φαίνεται απίθανο με τα τρέχοντα δεδομένα.

Advertisement

Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν πως οι τιμές των αυτοκινήτων, όχι μόνο για όσο κρατήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά, θα αυξάνονται όπως θα αυξάνονται και οι χρόνοι παράδοσης. Μαζί βέβαια και με τις τιμές των καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
VW: Σταματούν εργοστάσια λόγω της Ουκρανίας
Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την ηλεκτροκίνηση!
F1: Τέλος στο Grand Prix της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;