Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Lamboghini θα έχουν ενεργητικές πλήμνες! (+ video)

Ελλάδα 2:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Lamboghini θα έχουν ενεργητικές πλήμνες! (+ video)

ΝΕΑ

Οι Lamboghini θα έχουν ενεργητικές πλήμνες! (+ video)

ΝΕΑ

Στη Lamborghini, βρήκαν ακόμα έναν τρόπο για να σημειώνουν ταχύτερο χρόνο σε μια πίστα ο οποίος δεν αφορά στην αύξηση της ιπποδύναμης του κινητήρα ή στη σφιχτότερη ρύθμιση της ανάρτησης.

Advertisement
Advertisement

Τα δυναμικά χαρακτηριστικά είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία ενός οχήματος σπορ επιδόσεων, πόσο μάλλον ενός supercar ή ενός hypercar.

Φυσικά, η διαδικασία για τον καθορισμό τους είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί χρήμα, χρόνο και ανθρώπους με τις κατάλληλες γνώσεις, τόσο στον μηχανολογικό και ηλεκτρονικό τομέα όσο και στην πράξη, δηλαδή στις δοκιμές εξέλιξης.

Συνήθως, οι δύο βασικοί παράγοντες που αφορούν στην οδική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου αυτής της κατηγορίας σχετίζονται με την απόδοση του κινητήρα και τη ρύθμιση της ανάρτησης του.

Advertisement
Advertisement

Και αυτό δεν έχει να κάνει με την επιτάχυνση από στάση -που είναι το ευκολότερο- άλλα με το πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί στις απαιτητικές συνθήκες μιας πίστας και πόσο ταχύτερο θα είναι έναντι των άμεσων ανταγωνιστών του.

Ωστόσο, η κάθε υλοποίηση φτάνει σε ένα όριο, η υπέρβαση του οποίου είναι δύσκολη και χρειάζονται νέες λύσεις. Μία από αυτές εξελίσσουν οι άνθρωποι της Lamborghini.

Advertisement

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ενεργητικής πλήμνης για τους πίσω τροχούς η οποία έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει σε πραγματικό χρόνο και διαρκώς τόσο τη γωνία σύγκλισης/απόκλισης όσο και τη γωνία κάμπερ αυτών.

Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα «Active Wheel Hub», όπως το ονομάζουν οι άνθρωποι της ιταλικής εταιρείας, δύναται να μεταβάλλει τη γωνία σύγκλισης/απόκλισης έως και 6,6 μοίρες και την αντίστοιχη κάμπερ μεταξύ +2,5 μοίρες έως -5,5 μοίρες, αντίστοιχα.

Advertisement

Σύμφωνα με τη Lamborghini το σύστημα μπορεί να μεταβάλλει συνολικά τις γωνίες έως 60 μοίρες ανά δευτερόλεπτο και να αυξήσει κατά 25% την πρόσφυση στη στροφή, συγκριτικά.

Όπως έγινε γνωστό, η μεταβολή των γωνιών γίνεται μέσω περιστρεφόμενου μεταλλικού κολάρου το οποίο υπάρχει εσωτερικά της ενεργητικής πλήμνης και εκτείνει ή συγκεντρώνει, αντίστοιχα, τα κινούμενα μέρη της.

Advertisement

Προς το παρόν, το νέο ηλεκτρομηχανικό σύστημα χρησιμοποιεί κύκλωμα 48 Volt. Όμως, η εταιρεία πρόκειται να το εξελίξει περισσότερο ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και στα Plugin Hybrid μοντέλα της τα οποία έχουν αρχιτεκτονική 400 Volt.

Πόσο αποδοτικό είναι;
Στις δοκιμές εξέλιξης που πραγματοποιεί η Lamborghini αποδείχτηκε ότι τα αυτοκίνητα που διαθέτουν το νέο σύστημα είναι ταχύτερα από τα αντίστοιχα χωρίς αυτό.

Συγκεκριμένα, κάνει δοκιμές σε τρεις εμβληματικές πίστες: Στο Nardò, στην Imola και στο rburgring-Nordschleife. Όπως ανακοινώθηκε, στην πρώτη τα αυτοκίνητα που διαθέτουν την ενεργητική πλήμνη ήταν ταχύτερα κατά 2,5 δευτερόλεπτα στον γύρο από αυτά που δεν τη διέθεταν.

Στην Imola, ήταν ταχύτερα κατά 2,2 δευτερόλεπτα, δευτερόλεπτα στον γύρο, ενώ στη λεγόμενη «Πράσινη Κόλαση» σημείωσαν χρόνο μικρότερο κατά 5,5 δευτερόλεπτα, συγκριτικά.

Σε δηλώσεις του προς τους συναδέλφους τόσο του αμερικανικού Car and Driver όσο και του ιταλικού Quattroruote, ο Ρούβεν Μορ (Rouven Mohr), Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας, είπε ότι το νέο σύστημα χρειάζεται ακόμα εξέλιξη η οποία ίσως διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο από τώρα.

Ο ίδιος τόνισε πως, πιθανότατα, θα είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στο μοντέλο που θα αντικαταστήσει τη Huracan και διευκρίνισε ότι το δύσκολο είναι να το κάνουν να λειτουργεί αρμονικά με τα υπόλοιπα συστήματα, όπως αυτό για τον έλεγχο της πρόσφυσης και της ευστάθειας του οχήματος, όπως και με τα ενεργητικά αεροδυναμικά στοιχεία στο αμάξωμα.

Στο παραπάνω σύντομο βίντεο που ανήρτησε το αμερικανικό Car and Driver μπορούμε να δούμε τον τρόπο λειτουργίας της ενεργητικής πλήμνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τετραήμερη εργασία και αύξηση μισθών το 2024
Στον δρόμο η αντικαταστάτρια της Lamborghini Huracan (+video)
Απίστευτο: Εκλεψαν ζαντολάστιχα πάνω από το αυτοκίνητο αξίας 20.000 ευρώ (video)