ΝΕΑ

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο

Ελλάδα 2:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο

ΝΕΑ

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο

ΝΕΑ

Στην πιο κάτω λίστα, έχουμε ξεχωρίσει τα 11 εργοστάσια αυτοκινήτων που σημειώνουν τις μεγαλύτερες ετήσιες παραγωγές- και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Advertisement
Advertisement

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση της λίστας που έχουμε εδώ, είναι του 2019 μια και εκείνα του 2020 ήταν τελείως «πλασματικά» λόγω των συνθηκών.

Η πανδημία που έπληξε την αυτοκινητοβιομηχανία με πολλούς τρόπους, κάνει τα στοιχεία του 2020 για τα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων πρακτικά αναληθή. Στην πιο κάτω ενδεκάδα, έχουμε τα πιο δυνατά σε παραγωγή εργοστάσια από όλο τον κόσμο, όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες ετήσιες επιδόσεις.

  1. Hyundai: Ulsan, Νότια Κορέα – 1.530.000 οχήματα

Το εργοστάσιο Ulsan που λειτουργεί για λογαριασμό της Hyundai στη Νότια Κορέα ξεχωρίζει καθώς είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων στον κόσμο, που παράγει 1,53 εκατομμύρια αυτοκίνητα όταν λειτουργεί με όλες τις βάρδιες. Το Ulsan είναι τόσο αχανές που έχει πέντε ξεχωριστά εργοστάσια, μέσα στον ίδιο περίβολο, με ξεχωριστούς χώρους για την κατασκευή κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων, πριν «συναντηθούν» τα μηχανικά μέρη με το αμάξωμα.

Advertisement
Advertisement

Είναι τέτοιο το μέγεθος του εργοστασίου στην Ulsan, που απασχολεί 34.000 εργαζόμενους και μπορεί να παράγει 14 διαφορετικά μοντέλα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως ένα αυτοκίνητο κυλάει τους τροχούς του ολοκληρωμένο από τη γραμμή παραγωγής, κάθε 10 δευτερόλεπτα. Πολλά από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα της Hyundai κατασκευάζονται εδώ, συμπεριλαμβανομένων των Santa Fe, i30, i40, Kona και του ηλεκτρικού Ioniq 5.

  1. Kia: Yancheng, Κίνα – 890.000 οχήματα

Αυτό το εργοστάσιο είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Kia, της Dongfeng Motor Corporation και του Ομίλου Yueda που «απλώνεται» σε έκταση 817 στρεμμάτων. Για όλες τις εταιρείες μαζί, η παραγωγή φτάνει τις 890.000 αυτοκίνητα ετησίως, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής οχημάτων στον κόσμο.

Advertisement

Το εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2002 και τώρα κατασκευάζει διάφορα μοντέλα της Kia, συμπεριλαμβανομένων των Sportage και Rio, καθώς και του KX7 που απευθύνεται στην κινεζική αγορά. Η Kia και η Dongfeng, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν από τρία εργοστάσια η κάθε μια σε αυτήν την περιοχή της Κίνας.

  1. Volkswagen: Wolfsburg, Γερμανία – 815.000 οχήματα
Advertisement

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του εργοστασίου της Volkswagen στο Wolfsburg, αρκεί να αναλογιστεί πως μέσα στην έκταση, υπάρχουν σχεδόν 60 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής και έξι ατμομηχανές, για τη μετακίνηση εξαρτημάτων μέσα στις εγκαταστάσεις. Συνολικά, το εργοστάσιο είναι μεγαλύτερο από ολόκληρο το Μονακό και απασχολεί 60.000 εργαζόμενους. Εκτός από το Golf, η VW κατασκευάζει εκεί τα Tiguan και Touran, καθώς και το Seat Tarraco. Το εργοστάσιο, ξεκίνησε να λειτουργεί προφανώς σε μικρότερη έκταση εγκαταστάσεων, το 1938.

  1. Renault: AVTOVAZ Togliatti, Ρωσία – 650.000 οχήματα

Εξακόσια μίλια ανατολικά της Μόσχας στον ποταμό Βόλγα βρίσκεται το εργοστάσιο αυτοκινήτων Togliatti που ανήκει στον Όμιλο εταιρειών της Renault. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 1966 και απασχολεί 35.000 εργαζόμενους, ενώ έχει δυναμικότητα παραγωγής έως και 650.000 αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκεί, είναι το Lada Granta και το Dacia Logan, ενώ εκεί μέχρι και το 2020 κατασκευαζόντουσαν και τα μοντέλα της Datsun– που επανεμφανίστηκε το 2013.

Advertisement

  1. Nissan : Smyrna, ΗΠΑ – 640.000 οχήματα

Το εργοστάσιο της Nissan στη Smyrna (Σμύρνη) του Τενεσί, είναι αυτό που εμφανίζει τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ καθώς μπορεί να κατασκευάζει έως και 640.000 αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Σε μια έκταση που καλύπτει 884 στρέμματα, το εργοστάσιο μεταξύ άλλων παράγει και το Leaf που προορίζεται για την εγχώρια αγορά. Εκεί είχαν ξεκινήσει να κατασκευάζονται τα πρώτα φορτηγά της Datsun, από το 1983, όταν και ξεκίνησε η δραστηριότητα με 6.700 εργαζόμενους.

  1. Kia: Autoland Gwangju, Κίνα – 620.000 οχήματα

Το εργοστάσιο της Kia AutoLand Gwangju στη Νότια Κορέα είναι το μέρος όπου κατασκευάζονται τα Carens, Soul και Sportage, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο. Με πλήρη εκμετάλλευση των βαρδιών του, το Gwangju μπορεί να παράγει 620.000 αυτοκίνητα ετησίως, που σημαίνει πως σε αυτές τις συνθήκες, βγαίνει ένα νέο αυτοκίνητο από τη γραμμή παραγωγής κάθε 51 δευτερόλεπτα. Η ιδιαιτερότητα των εγκαταστάσεων το Gwangju, είναι πως αποτελεί «κάθετη μονάδα» παραγωγής, καθώς εκεί φτιάχνεται από το μπλοκ του κινητήρα, έως και όλα τα μέρη του αμαξώματος, όπου στη συνέχεια συναρμολογούνται για να προκύψει έτοιμο το αυτοκίνητο.

  1. Mazda: Hiroshima, Ιαπωνία – 569.000 οχήματα

Το εργοστάσιο της Mazda στη Hiroshima της Ιαπωνίας είναι ένα από τα πραγματικά μεγάλα όσον αφορά την κατασκευή αυτοκινήτων. Έχει ετήσια δυναμική παραγωγής 569.000 οχημάτων, έχοντας τη δυνατότητα να παράγει τα περισσότερα μοντέλα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των CX-3, CX-5, CX-8, CX-9 και MX-5. Το εργοστάσιο έχει τοποθετήσει ηλιακά πάνελ στην οροφή του που παράγουν τώρα 1,1 MW ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το εργοστάσιο και επίσης να φορτίσει τα EV MX-30 που κατασκευάστηκαν επίσης στο εργοστάσιο.

  1. Kia: Hwaseong, Νότια Κορέα – 563.000 οχήματα

Η κλίμακα του εργοστασίου της Kia στο Hwaseong είναι εντυπωσιακή και ο τεράστιος χώρος έχει τις δικές του πρέσες, το εργαστήριο για τη συναρμολόγηση του αμαξώματος, καθώς επίσης και πίστα δοκιμών. Επιπλέον είναι και οι γραμμές παραγωγής που ασχολούνται πολλά από τα μεγαλύτερα μοντέλα της Kia. Η τοποθεσία καλύπτει συνολικά 815 στρέμματα και βρίσκεται στη δυτική ακτή της Νότιας Κορέας, με πρόσβαση σε λιμάνι, έτσι ώστε τα αυτοκίνητα να μπορούν να φορτωθούν κατευθείαν σε πλοία για να τα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Οι πίστες δοκιμών στο εργοστάσιο Hwaseong προσφέρουν 12 διαφορετικές διαδρομές σε μια συνολική απόσταση 15 χιλιομέτρων με πάνω από 32 διαφορετικές επιφάνειες.

  1. Toyota: Kentucky, ΗΠΑ – 550.000 οχήματα

Η Toyota Motor Manufacturing Kentucky (TMMK) είναι το μεγαλύτερο «απομακρυσμένο» εργοστάσιο της Toyota και ήταν επίσης το πρώτο στην Αμερική που ανήκε εξ ολοκλήρου στην ιαπωνική εταιρεία. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1988 με το Camry το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε ότι είχε να κάνει με την αποδοχή του από το αμερικάνικο κοινό και τις πωλήσεις. Η TMMK συνεχίζει να κατασκευάζει το Camry, μαζί με τα RAV4 και Lexus ES, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό του εργοστασίου, έχει φτάσει να είναι 10.000 εργαζόμενοι.

  1. Ford: Kansas City, ΗΠΑ – 500.365 οχήματα

Το εργοστάσιο του Kansas City βρίσκεται στο Μιζούρι. Εδώ η Ford κατασκευάζει πολλά από τα ημιφορτηγά και τις περισσότερες εκδοχές του F-150, το οποίο με τη σειρά του είναι το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η έκταση που καλύπτει το εργοστάσιο της Ford είναι 1.270 στρέμματα και εκεί απασχολούνται 7.000 εργαζόμενοι. Η λειτουργία του για την παραγωγή των επιβατικών αυτοκινήτων, ξεκίνησε το 1956 και από τότε μέχρι σήμερα, η έκτασή του έχει διπλασιαστεί. Προηγουμένως, το εργοστάσιο χρησιμοποιήθηκε (από το 1951 έως το 1956 για την παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων.

  1. Martorell, Ισπανία – 500.000 οχήματα

Το θρυλικό εργοστάσιο της Seat είναι λίγο έξω από τη Βαρκελώνη και εκεί κατασκευάζονται ετησίως μισό εκατομμύριο οχήματα- όχι μόνο της Seat αλλά όλων των εταιρειών του Ομίλου VW. Η παραγωγή του εργοστασίου ξεκίνησε το 1993 και τώρα έχει φτάσει να καλύπτει μια έκταση 692 στρεμμάτων, απασχολώντας περίπου 11.000 εργαζόμενους. Αξιοποιώντας στο έπακρο το μεσογειακό κλίμα, το εργοστάσιο διαθέτει 53.000 ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή για να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τις λειτουργικές του ανάγκες, εξοικονομώντας ανά έτος εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που φτάνουν τους 7.000 τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αύξηση αυτονομίας για τη Ford Mustang Mach-e
Toyota Corolla Hybrid: H υβριδική τεχνολογία στην κορύφωσή της
Δοκιμή: Seat Ibiza 1.0 EcoTSI 110 PS