Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Ποια είναι η αγαπημένη εποχή;

Ελλάδα 14:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Ποια είναι η αγαπημένη εποχή;

FORMULA 1

F1: Ποια είναι η αγαπημένη εποχή;

FORMULA 1

Η σεζόν του 2024 θα είναι η 75η του παγκοσμίου πρωταθλήματος F1. Καθώς διανύουμε την όγδοη δεκαετία του ας ρίξουμε μία ματιά στην πλούσια ιστορία του θεσμού.

Advertisement
Advertisement

Το ζήτημα της «καλύτερης εποχής» του σπορ είναι εξαιρετικά σύνηθες στις ζητήσεις των φίλων της F1. Πόσες φορές έχετε ακούσει για τα ηρωικά 70s, τα «ανδρικά» 80s ή για τα πολύ πιο θεαματικά 90s;

Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε εποχή είχε την ομορφιά της, τους ήρωές της και φυσικά τους οπαδούς της. Οπαδοί οι οποίοι έφτιαχναν πολύ εύκολα είδωλα από τους οδηγούς της εποχής τους ενόσω μυούνταν στον μαγικό κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όπως συμβαίνει συνήθως, δηλαδή, με τα παιδιά και τους έφηβους.

Advertisement
Advertisement

Κατά συνέπεια το ερώτημα για το εάν υπάρχει καλύτερη εποχή του σπορ είναι μάλλον άτοπο. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ο καθένας μας δεν δικαιούται να έχει την αγαπημένη του εποχή. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε την κάθε μία όσο πιο συνοπτικά μπορούμε.

Να σημειώσουμε ότι ο διαχωρισμός των εποχών σύμφωνα με τις δεκαετίες είναι καθαρά συμβατικός. Οι ομαδάρχες και οι οδηγοί δεν κάθονται στο τέλος κάθε δεκαετίας και αποφασίζουν να αλλάξουν τα πράγματα άρδην. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς, όχι μόνο ανά έτος αλλά ανά αγώνα.

Advertisement

Ώσπου φτάνουμε σε ορισμένες σεζόν-ορόσημα κατά τις οποίες αντιλαμβανόμαστε ότι το αγαπημένο μας σπορ έχει γυρίσει σελίδα. Αυτό ακριβώς είναι και ένα από τα πολύ γοητευτικά χαρακτηριστικά της F1. Καθώς το σπορ σχετίζεται άμεσα με τις τεχνολογικές εξελίξεις οφείλει να παραμένει πάντα επίκαιρο.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και διαλέξτε ελεύθερα την αγαπημένη σας εποχή

Τα ευγενή 50s

Advertisement

Η δεκαετία του 50 ήταν, όπως και να το κάνουμε, τελείως διαφορετική από όλες όσες ακολούθησαν. Καθώς η υφήλιος συνερχόταν από τον καταστροφικό δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τα προπολεμικά Grand Prix επέστρεψαν κι εκείνα. Μόνο που πλέον θα είχαν την μορφή πρωταθλήματος.

Οι οδηγοί έτρεχαν περισσότερο για την δόξα παρά για τα λεφτά και τα θανατηφόρα δυστυχήματα ήταν εξαιρετικά συχνά. Τότε το θάρρος ήταν σημαντικότερο, πολλές φορές, από την οδηγική ικανότητα. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ταλέντα όπως του Φάντζιο, του Ασκάρι ή του Μος δεν θα έβρισκαν θέση σε μονοθέσιο οποιασδήποτε δεκαετίας.

Τα επαναστατικά 60s

Advertisement

Η ευγενής άμιλλα μεταξύ των συμμετεχόντων θα διατηρούταν και κατά την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο η εξέλιξη των μονοθέσιων θα ήταν πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με το παρελθόν. Οι καινοτομίες του ιδιοφυούς Κόλιν Τσάπμαν άλλαξαν την τεχνολογική πορεία του σπορ για πάντα.

Κατά την δεκαετία αυτή ξεχώρισαν οδηγοί-φαινόμενα όπως ο Τζιμ Κλαρκ, ο Γκρέιαμ Χιλ, ο Τζον Σέρτις αλλά και ο μεγάλος Τζακ Μπράμπαμ. Ο μόνος οδηγός στην ιστορία που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα με μονοθέσιο που κατασκεύασε ο ίδιος! Δυστυχώς η F1 παραμένει εξόχως επικίνδυνη και ελάχιστοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των οδηγών.

Τα επαγγελματικά 70s

Καθώς το σπορ περνούσε στην τρίτη δεκαετία του τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πολύ πιο επαγγελματικά. Τόσο στον τομέα της οργάνωσης των ομάδων όσο και στον τρόπο προβολής του πρωταθλήματος.

Σε ότι αφορά τους οδηγούς, ο Νίκι Λάουντα ήταν η προσωποποίηση του επαγγελματία. Ο Αυστριακός κατάφερε να επαναφέρει την Ferrari στον δρόμο των επιτυχιών και να θέσει ένα πρότυπο οδηγού F1 το οποίο παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα.

Η μάχη του Λάουντα με τον Τζέιμς Χαντ το 1976 κατέχει ξεχωριστή θέση εντός της δεκαετίας. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί ακόμη θρυλικοί οδηγοί που ανέτειλαν ή μεσουράνησαν κατά τη διάρκεια αυτής. Οδηγοί όπως οι Τζάκι Στιούαρτ (τεράστια η συμβολή του στον τομέα της ασφάλειας), Έμερσον Φιτιπάλντι, Άλαν Τζόουνς, Κάρλος Ρόιτεμαν, Τζόντι Σέκτερ και Ζιλ Βιλνέβ ήταν μερικοί εξ αυτών.

Τα μαγικά 80s

Αναμφίβολα η δεκαετία του 80 είναι μία από τις δημοφιλέστερες στους φίλους του σπορ. Από τη μία προσωπικότητες όπως εκείνες των Σένα, Προστ, Πικέ και Μάνσελ γοήτευαν -και γοητεύουν ακόμη- τα πλήθη. Από την άλλα το σπορ έγινε πολύ πιο προσιτό στο ευρύ κοινό, με τα GP να καλύπτονται τηλεοπτικά ανελλιπώς.

Έτσι, υπάρχουν πολλοί φίλοι του σπορ που μνημονεύουν ακόμη την συγκεκριμένη δεκαετία ως μαγική. Ασφαλώς ξεχωρίζουν οι ανηλεείς μάχες των Προστ-Σενα στα τέλη της δεκαετία όπως και το συγκλονιστικό πρωτάθλημα του 1986.

Ωστόσο ακόμη και τα πρωταθλήματα των αρχών της δεκαετίας -ιδιαίτερα εκείνα του 82 και του 83- συνιστούν μικρά διαμάντια στα οποία η αγωνία και το θέαμα αναμειγνύονται με το δράμα -και πολλές φορές- με την τραγωδία.

Τα δημοφιλή 90s

Η αύξηση της απήχησης του σπορ δεν σταμάτησε κατά την δεκαετία του 90. Και αυτό παρά τον τραγικό χαμό του Άιρτον Σένα στην Ίμολα το 1994. Η δεκαετία ξεκίνησε όπως είχε τελειώσει η προηγούμενη, με τις μάχες του Βραζιλιάνου εναντίον του Προστ.

Σύντομα, όμως, την σκυτάλη θα έπαιρνε ένας άλλος οδηγός από την Γερμανία, ονόματι Μίχαελ Σουμάχερ. Ο Γερμανός θα έβαζε φαρδιά-πλατιά την σφραγίδα του στα 90s αλλά και στην επόμενη δεκαετία. Πρώτα με την Benetton και στη συνέχεια με την Ferrari.

Μεγάλοι αντίπαλοι του Σούμι ήταν οι Χιλ, Βιλνέβ και Χάκινεν. Οι Williams και McLaren ήταν επίσης κυρίαρχες. Πολλές σεζόν ήταν δραματικές με εκείνες των 1990, 1994, 1997, 1998 και 1999 να ξεχωρίζουν. Στις τέσσερις τελευταίες το πρωτάθλημα οδηγών κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα.

Τα μεταβατικά 00s

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα χωρίζεται σε δύο μισά. Στο πρώτο ο Σουμάχερ και η Ferrari κατακτούν τα πάντα στο πέρασμά τους. Στο δεύτερο έχουμε την ανάδειξη νέων ταλέντων όπως οι Φερνάντο Αλόνσο, Λιούις Χάμιλτον και Σεμπάστιαν Φέτελ. Οι τρεις αυτοί οδηγοί θα κυριαρχούσαν στην επόμενη δεκαετία του σπορ.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου η Red Bull μπαίνει στο πρωτάθλημα, ένα γεγονός του οποίου τη σημασία ελάχιστοι φαντάζονταν τότε. Ferrari και McLaren παραμένουν πανίσχυρες μέχρι και τα τέλη των 00s.

Ο Μπέρνι Έκλεστοουν έχει φέρει την F1 στο ζενίθ της απήχησής της και το πρωτάθλημα επεκτείνεται συνεχώς προς νέες αγορές. Τα τελευταία τρία χρόνια των 00s ήταν ένα πολύ ταιριαστό προοίμιο για τα όσα θα ακολουθούσαν.

Τα καθοριστικά 10s

Δεν θα ήταν υπερβολή εάν γράφαμε ότι η προηγούμενη δεκαετία καθόρισε τις τύχες του σπορ για τα επόμενα χρόνια. Κυρίως η απόκτηση των εμπορικών δικαιωμάτων της F1 από την Liberty Media τον Ιανουάριο του 2017.

Η εξέλιξη αυτή υπήρξε καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίον το σπορ θα προβαλλόταν έκτοτε. Η F1 πλέον μπορεί να θεωρηθεί ένα λαϊκό σπορ, προσβάσιμο σε όλους. Ακόμη και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι φανατικοί της αυτοκίνησης.

Η δεκαετία ξεκινάει με την κυριαρχία των Φέτελ-Red Bull και συνεχίζεται με την -ακόμη μεγαλύτερη- κυριαρχία των Χάμιλτον-Mercedes. Δεν λείπουν, όμως, οι συγκλονιστικές σεζόν. Τέτοιες ήταν αυτές του 2010 και 2012 ενώ σε μικρότερο βαθμό οι σεζόν του 2016 και 2018.

Το σήμερα

Και φτάνουμε στην τρέχουσα δεκαετία η οποία ξεκίνησε περίεργα με το πρωτάθλημα «covid» του 2020. Ωστόσο οι φίλοι του σπορ αποζημιώθηκαν την αμέσως επόμενη χρονιά με το -ίσως- συγκλονιστικότερο πρωτάθλημα όλων των εποχών και την τιτανομαχία των Φερστάπεν-Χάμιλτον.

Το καλεντάρι διευρύνεται συνεχώς, η προβολή του σπορ μεγαλώνει επίσης και η F1 είναι πιο δημοφιλής από ποτέ. Μπορεί οι δύο τελευταίες σεζόν να μην είχαν πολύ αγωνία. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η F1 είναι ένα σπορ περιόδων κυριαρχίας. Και αρκεί μία συγκλονιστική σεζόν για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Θα είναι, άραγε, η επόμενη χρονιά μία από αυτές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Οι πιο… ζημιάρηδες οδηγοί του 2023! (+video)
Σέκτερ: Ο Φερστάπεν θα ήταν ο καλύτερος και στην εποχή μου!
F1: Πώς περνούν οι οδηγοί τον ελεύθερο χρόνο τους; (+video)