FORMULA 1

F1: Παράταση της προθεσμίας αιτήσεων για νέες συμμετοχές

Ελλάδα 2:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Παράταση της προθεσμίας αιτήσεων για νέες συμμετοχές

FORMULA 1

F1: Παράταση της προθεσμίας αιτήσεων για νέες συμμετοχές

FORMULA 1

Η Formula 1 ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για νέες συμμετοχές στο πρωτάθλημα από το 2025 έως το 2027. Ποιες ομάδες είναι υποψήφιες για μία θέση;

Advertisement
Advertisement

Η αναζήτηση νέων συμμετοχών σε μελλοντικά πρωταθλήματα της Formula 1 είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο υπό την εποπτεία του προέδρου της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ.

Τόσο η ομοσπονδία όσο και ο επικεφαλής της ήταν θετικά διακείμενοι στην ιδέα μίας ή περισσοτέρων νέων ομάδων στο grid. Αντιθέτως οι ομάδες αλλά και η Liberty Media δεν έδειχναν να μοιράζονται αυτόν τον ενθουσιασμό καθώς φοβούνται συρρίκνωση των μεριδίων τους από τα έσοδα του πρωταθλήματος.

Advertisement
Advertisement

Η αρχική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είχε οριστεί για την 30η Απριλίου, ανήμερα του αγώνα στο Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον οι FIA και F1 είχαν τοποθετήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας στις 30 Ιουνίου του 2023.

Ωστόσο έγινε γνωστό ότι η πρώτη προθεσμία έχει πάρει παράταση για την 15η Μαΐου. Έτσι, όσοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή στα πρωταθλήματα του 2025, 2026 ή 2027 θα πρέπει εντός των δύο επόμενων εβδομάδων να έχουν καταθέσει τους φακέλους συμμετοχής τους.

Advertisement

Η διαδικασία είναι απλή ενώ κάθε υποψήφιος πρέπει να καταβάλει και ένα παράβολο 20 χιλιάδων δολαρίων με την αίτηση. Λογικά η FIA θα δώσει παράταση και στην ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη πληροφόρηση επ’ αυτού.

Τρεις υποψηφιότητες

Η σοβαρότερη νέα υποψηφιότητα είναι, ασφαλώς, εκείνη της Andretti-Cadillac. Οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει την σύμπραξή τους -με την υποστήριξη της Renault στον τομέα των PU- ήδη από τις αρχές του έτους. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη υποψήφιες ομάδες.

Advertisement

Η μία είναι η Panthera Team Asia η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη ομάδα F1 με βάση στην Ασία. Το εγχείρημα έχει την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία από το Χονγκ Κονγκ, Κάλβιν Λο.

Υπάρχει, τέλος, και η περίπτωση της βρετανικής Hitech GP η οποία αγωνίζεται σχεδόν σε… όλες τις μικρότερες κατηγορίες αγώνων μονοθέσιων. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι η Hitech σκοπεύει να κάνει το μεγάλο βήμα στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Advertisement

Φυσικά είναι εξαιρετικά πιθανό καμία αίτηση να μην περάσει στο τέλος. Κυρίως λόγω της αρνητικής στάσης που επιδεικνύουν διαχρονικά επί του θέματος οι 10 ομάδες του πρωταθλήματος. Σε αυτήν την περίπτωση μόνος τρόπος για μία νέα συμμετοχή είναι η εξαγορά μίας εκ των ομάδων που ήδη συμμετέχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς βλέπει το μέλλον του ο Φερστάπεν;
F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Η πόλη του Τσέκο!
Red Bull: Ανανέωσε ο Νιούι – ο Μπάλμπο στην Ferrari;