Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Andretti: 600 εκατομμύρια δολάρια για να της δώσουν το πράσινο φως;

Ελλάδα 11:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Andretti: 600 εκατομμύρια δολάρια για να της δώσουν το πράσινο φως;

FORMULA 1

Andretti: 600 εκατομμύρια δολάρια για να της δώσουν το πράσινο φως;

FORMULA 1

Το σίριαλ της συμμετοχής των Andretti στο πρωτάθλημα της F1 συνεχίζεται. Αυτή τη φορά με μία, μάλλον δυσάρεστη, για εκείνους εξέλιξη.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες ζητούν 600 εκατομμύρια δολάρια για να εγκρίνουν την συμμετοχή της Andretti-Cadillac στο πρωτάθλημα. Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό ποσό που καλούταν να πληρώσει μία νέα ομάδα για την είσοδό της στο grid ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρήματα αυτά χαρακτηρίζονταν ως anti-dilution fee. Ένα ποσό, δηλαδή, που θα προστάτευε τις δέκα ομάδες που αγωνίζονται ήδη από την μείωση των εσόδων τους λόγω αύξησης των συμμετεχόντων. Οι ομάδες είχαν συμφωνήσει στο ποσό αυτό κατά τη σύναψη της τελευταίας συμφωνία ομόνοιας τον Αύγουστο του 2020.

Advertisement
Advertisement

Όμως έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει. Η F1 δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας. Αντιθέτως, από το 2021 η απήχησή της αυξάνεται ταχύτατα. Και όπως φαίνεται με παρόμοια ταχύτητα ανοίγουν και… οι ορέξεις των αφεντικών της.

Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αποκάλυψη του Bloomberg για την πρόταση εξαγοράς που είχε γίνει στην Liberty από το σαουδαραβικό κρατικό ταμείο επενδύσεων. Οι Σαουδάραβες ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την F1. Και οι ομάδες θεωρούν πλέον ότι αυτή είναι η εμπορική αξία του σπορ!

Η AlphaTauri μπορεί να δώσει τη λύση;

Οι Andretti είχαν δηλώσει διατεθειμένοι να πληρώσουν αρχικά τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Στο μεσοδιάστημα συμφώνησαν με την Cadillac για την από κοινού συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα. Μία κίνηση με πολύ μεγάλη εμπορική σημασία για το σπορ.

Advertisement

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ομάδες που συμμετέχουν ήδη στο πρωτάθλημα δεν θέλουν να ακούσουν ούτε για αστείο την αύξηση του αριθμού τους. Είναι αμφίβολο για το αν η Andretti θα συμφωνήσει σε ένα τέτοιο ποσό. Ενδέχεται, όμως, μία πιθανή εξαγορά της AlphaTauri από εκείνην να δώσει λύση σε αυτόν τον γόρδιο δεσμό που της έχει θέσει η F1.

Advertisement

Φυσικά, τα λεφτά που θα χρειαστεί να δαπανήσει θα είναι πολύ περισσότερα από τα 600 εκατομμύρια δολάρια που της ζητούνται τώρα. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει αρκετά θετικά στοιχεία. Αρχικά, δεν θα ενίσχυε οικονομικά όλους τους άμεσους ανταγωνιστές της.

Επιπλέον, σε περίπτωση εξαγοράς της AlphaTauri η Andretti θα διασφάλιζε τις δικές της εγκαταστάσεις. Τόσο στην Faenza της Ιταλίας όσο και στην Μεγάλη Βρετανία. Φυσικά, όλα αυτά σε περίπτωση που η Andretti αποθαρρυνθεί από την παρούσα πολιτική των ομάδων.

Advertisement

Από την άλλη, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και νομικά μέσα εναντίον της F1. Βλέπετε, η συμφωνία ομόνοιας -στην οποίαν προβλέπονται τα 200 εκατομμύρια δολάρια- ισχύει μέχρι και το 2025. Και η Andretti –σε συνεργασία με την FIA– θα μπορούσαν να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα. Εάν το επιθυμούσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Red Bull RB19: Πρώτα συμπεράσματα για το φαβορί
Hamilton: Θα κάνουμε την καλύτερη ταινία που έχει γυριστεί για αγώνες
F1: Πωλείται η AlphaTauri;