Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Η πόλη του Τσέκο!

Ελλάδα 13:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Η πόλη του Τσέκο!

FORMULA 1

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Η πόλη του Τσέκο!

FORMULA 1

Οι δύο Red Bull βρέθηκαν, όπως αναμενόταν σε δικό τους αγώνα, στους δρόμους του Μπακού. Και ήταν ο Σέρτζιο Πέρεζ εκείνος που κατάφερε να πάρει μία μεγάλη νίκη.

Advertisement
Advertisement

Αυτή η επικράτηση, μάλιστα, ήρθε έπειτα από την χθεσινή επιτυχία του Μεξικανού στο Sprint. Αναμφίβολα μία μεγάλη ψυχολογική νίκη επί του Φερστάπεν σε ένα σιρκουί στο οποίο ο Πέρεζ ήταν ανέκαθεν πολύ ισχυρός.

Ο Φερστάπεν προσπάθησε πάρα πολύ και πίεζε για 51 γύρους στο απόλυτο όριο. Ωστόσο, ο Πέρεζ είχε την απάντηση σε όλες τις προκλήσεις που του έθεσαν ο αγώνας αλλά και ο ομόσταβλός του. Αρκετοί θα πουν ότι ο Πέρεζ ευνοήθηκε από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Όμως αυτή δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια.

Advertisement
Advertisement

Ο Μεξικανός είχε από την αρχή πολύ χαμηλότερη φθορά στα ελαστικά του σε σχέση με τον Φερστάπεν. Και ήταν ακριβώς αυτό το στοιχείο που εξανάγκασε, ουσιαστικά, τον Ολλανδό σε εσπευσμένη αλλαγή στη hard γόμα.

Έπειτα από το χθεσινό Sprint οι δύο RB19 προέβαλλαν ως τα μεγάλα φαβορί για τον αγώνα. Το μεγάλο ερώτημα ήταν εάν η Ferrari και ο Λεκλέρ θα έβρισκαν κάποια λύση στη μεγάλη φθορά των ελαστικών της SF-23.

Advertisement

Όλοι οι οδηγοί επέλεξαν την μέση γόμα της Pirelli για την εκκίνηση του αγώνα. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι Ντε Βρις, Οκόν και Χούλκενμπεργκ με τους δύο τελευταίους να ξεκινούν από το pitlane.

Εκκίνηση

Ο Λεκλέρ κράτησε την πρωτοπορία μετά την εκκίνηση κρατώντας τις Red Bull πίσω του. Από την αρχή, όμως, έγινε ξεκάθαρο ότι ο Μονεγάσκος προσπαθούσε να κάνει οικονομία στα ελαστικά του. Αυτό έφερε τον Φερστάπεν πολύ κοντά του ήδη από τον πρώτο γύρο.

Advertisement

Έτσι, μόλις ενεργοποιήθηκε το DRS δύο γύρους αργότερα η πίεση του Ολλανδού στην Ferrari ήταν ασφυκτική. Το προσπέρασμα από τον Φερστάπεν έγινε πολύ εύκολα με την αρχή του 4ου γύρου πολύ πριν τα δύο μονοθέσια φτάσουν στη ζώνη φρεναρίσματος για την πρώτη στροφή.

Η ισχύς της Red Bull ήταν τέτοια ώστε ο Φερστάπεν έσπασε το DRS του Λεκλέρ αμέσως. Ήταν η σειρά του Πέρεζ να φτάσει τον Λεκλέρ και στον 6ο γύρο να κάνει ένα επίσης εύκολο προσπέρασμα επί της Ferrari.

Advertisement

Έτσι, μέσα σε ελάχιστους γύρους οι δύο Red Bull είχαν ανέβει στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης αφήνοντας τον Λεκλέρ τρίτο. Πίσω τους ήταν οι Σάινθ, Χάμιλτον, Αλόνσο και Στρολ.

Ανατροπή δεδομένων

Το overcut είναι η στρατηγική που λειτουργεί στο Μπακού. Ωστόσο η φθορά των medium σε πολλά μονοθέσια ήταν μεγάλη. Έτσι πολλοί οδηγοί επέλεξαν να μπουν νωρίς για αλλαγή σε hard. Τις εσπευσμένες στάσεις πυροδότησε ο Άλμπον με πολλούς οδηγούς να τον ακολουθούν.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Χάμιλτον ο οποίος δεχόταν μεγάλη πίεση από τον  Αλόνσο για την 5η θέση. Εν τω μεταξύ ο Πέρεζ είχε καταφέρει να κλείσει την διαφορά από τον Φερστάπεν και η Red Bull τον φώναξε για αλλαγή στον 9ο γύρο.

Σε εκείνο το σημείο, όμως, ο Ντε Βρις ολοκλήρωνε το καταστροφικό του τριήμερο χτυπώντας στον τοίχο της στροφής 5. Η διεύθυνση αγώνα έβγαλε το αυτοκίνητο ασφαλείας πράγμα που άλλαξε άρδην το σενάριο του αγώνα. Η εξέλιξη αυτή ήταν καταστροφική για όσους οδηγούς είχαν ήδη κάνει pit-stop.

Οι υπόλοιποι οδηγοί άδραξαν την ευκαιρία κάνοντας το δικό τους pit-stop υπό το αυτοκίνητο ασφαλείας. Έτσι, η σειρά μετά τις στάσεις ήταν Πέρεζ, Λεκλέρ, Φερστάπεν, Σάινθ, Αλόνσο και Ράσελ. Όλοι οι οδηγοί ήταν στην σκληρή γόμα.

Οι Red Bull σε δική τους κατηγορία

Το Safety Car βγήκε στο τέλος του 13ου γύρου και ο Πέρεζ αμύνθηκε σωστά από τον Λεκλέρ. Ο Φερστάπεν αμέσως ξεπέρασε τον Λεκλέρ στην στροφή 3, ενώ εντυπωσιακή ήταν η κίνηση του Αλονσο στον Σαινθ για την 4η θέση στην επόμενη στροφή. Δύο θέσεις κέρδισε και ο Χάμιλτον από τους Οκόν και Χούλκενμπεργκ ανεβαίνοντας 8ος.

Ένα γύρο μετά θα περνούσε και τον teammate του ο οποίος είχε ήδη χάσει άλλες δύο θέσεις κατά την επανεκκίνηση. Οι Red Bull ήταν στο 1-2 με τους Πέρεζ και Φερστάπεν να μάχονται σκληρά. Ο ταχύτερος γύρος εναλλασσόταν συνεχώς μεταξύ των δύο οδηγών με τον Πέρεζ να παλεύει με νύχια και δόντια να κρατήσει τον Φερστάπεν εκτός DRS.

Στον 20 γύρο ο Χάμιλτον εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Στρολ στην στροφή 16 για να ανέβει 6ος ενώ σύντομα πίσω από την Aston Martin του Καναδού θα έφτανε και ο Ράσελ. Οι δύο W14 τα πήγαιναν εξαιρετικά με την σκληρή γόμα και ο Χάμιλτον έφτασε γρήγορα μέσα στο DRS του 5ου Σάινθ.

Με την συμπλήρωση του μισού αγώνα οι Red Bull είχαν ανοίξει τη διαφορά τους από τον Λεκλέρ στα 12 δευτερόλεπτα, με τους Αλόνσο και Σάινθ να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Όλα έδειχναν ότι η νίκη θα ήταν υπόθεση των δύο RB19.

Ο Πέρεζ επικρατεί

Ο Φερστάπεν οδηγούσε στο όριο περνώντας ξυστά από τις μπαριέρες. Ωστόσο με το πέρασμα των γύρων ο Πέρεζ κέρδιζε συνεχώς έδαφος. Με είκοσι γύρους να απομένουν η μεταξύ τους διαφορά είχε αγγίξει τα 2,5 δευτερόλεπτα και ο Φερστάπεν έμοιαζε να μην έχει απάντηση στον σταθερά ταχύ ρυθμό του teammate του.

Παράλληλα ο Αλόνσο έκλεινε αργά αλλά σταθερά την διαφορά του από τον τρίτο Λεκλέρ. Ο Ισπανός ήταν απολαυστικός και όχι μόνο λόγω του εξαιρετικού ρυθμού του. Η ανάγνωση της εξέλιξης του GP ήταν εξαιρετική από τον Ισπανό ο οποίος είχε αρκετό… απόθεμα φαιάς ουσίας ώστε να κάνει προτάσεις στον Στρολ από το team radio για την ρύθμιση της κατανομής πέδησης!

Εν τω μεταξύ οι δύο RB19 έδιναν ένα απίστευτο σόου στην στροφή 15 με τους πίσω δεξιά τροχούς τους να… χαϊδεύουν συνεχώς την μπαριέρα στην εξωτερική Και οι δύο οδηγοί πίεζαν στο απόλυτο όριο και τα περάσματα τους από το συγκεκριμένο σημείο έκοβαν την ανάσα! Όμως με 10 γύρους να απομένουν η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς τον Μεξικανό.

Ο Τσέκο πήρε μία εξαιρετικά σημαντική νίκη έπειτα από τεράστια μάχη με τον Φερστάπεν. Ο Λεκλέρ κατάφερε να τερματίσει 3ος με τους Αλόνσο και Σάινθ να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Ο ταχύτερος γύρος πήγε στον Ράσελ ο οποίος άλλαξε ελαστικά για τον τελευταίο γύρο.

Έπειτα από το τριήμερο του Μπακού ο Πέρεζ μείωσε τη διαφορά του από τον Φερστάπεν κατά 8 βαθμούς. Επιπλέον έγινε και ο πρώτος οδηγός που καταφέρνει να κερδίσει για δεύτερη φορά στην πίστα του Αζερμπαϊτζάν.


Η τελική κατάταξη του GP Αζερμπαϊτζάν

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 93
2 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 87
3 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 60
4 Lewis Hamilton MERCEDES 48
5 Carlos Sainz FERRARI 34
6 Charles Leclerc FERRARI 28
7 George Russell MERCEDES 28
8 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 27
9 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 10
10 Nico Hulkenberg HAAS FERRARI 6
11 Oscar Piastri MCLAREN MERCEDES 4
12 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 4
13 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 4
14 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 4
15 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 2
16 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA RBPT 2
17 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 1
18 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 1
19 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 0
20 Nyck De Vries ALPHATAURI HONDA RBPT 0

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 180
2 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 87
3 MERCEDES 76
4 FERRARI 62
5 MCLAREN MERCEDES 14
6 ALPINE RENAULT 8
7 HAAS FERRARI 7
8 ALFA ROMEO FERRARI 6
9 ALPHATAURI HONDA RBPT 2
10 WILLIAMS MERCEDES 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Formula1: Απίστευτο και όμως έγινε (+video)
F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Ο νόμος του Λεκλέρ! (+video)
Ο Φερστάπεν έβρισε τον Ράσελ μετά το σπριντ! (+video)