Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Hannah Schmitz: Το γυναικείο μυαλό στο pitwall της Red Bull (+video)

Ελλάδα 12:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Hannah Schmitz: Το γυναικείο μυαλό στο pitwall της Red Bull (+video)

FORMULA 1

Hannah Schmitz: Το γυναικείο μυαλό στο pitwall της Red Bull (+video)

FORMULA 1

Πριν την εκκίνηση του αγώνα στο Hungaroring μία νίκη του Verstappen φάνταζε μάλλον απίθανη. Όμως, ο πρωταθλητής θα κατάφερνε για όγδοη φορά φέτος να πάρει την καρό σημαία. Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε μόνο χάρη στην εκπληκτική οδήγηση του Ολλανδού. Γνωρίστε την Hannah Schmitz.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για την Βρετανίδα επικεφαλής μηχανικό στρατηγικής της Oracle Red Bull Racing. Τα καθήκοντά της την φέρνουν σε κάθε δεύτερο αγώνα στο pitwall της ομάδας, υπεύθυνη για τις αποφάσεις στρατηγικής των Max Verstappen και Sergio Perez. Εναλλάσσεται στον ρόλο αυτόν με τον επικεφαλής στρατηγικής αγώνα Will Courtenay.

Όποτε ο ένας από τους δύο βρίσκεται στο pitwall, ο άλλος είναι πίσω στο Milton Keynes μέσα στο δωμάτιο επιχειρήσεων της Red Bull. Στον υπερσύγχρονο αυτόν χώρο, οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Red Bull έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του αγώνα. Μπορούν να ακούσουν όλα τα teamradios των υπόλοιπων ομάδων και να παρακολουθούν την συμπεριφορά των ελαστικών στα υπόλοιπα 20 αυτοκίνητα του grid. Τα δεδομένα αναλύονται σε πραγματικό χρόνο και οι πληροφορίες μεταδίδονται στο pitwall της ομάδας. Εκεί λαμβάνονται και οι τελικές αποφάσεις είτε από την Hannah είτε από τον Will.

Advertisement
Advertisement

Στην Ουγγαρία ήταν η σειρά της Hannah να βρίσκεται στην πίστα. Συμμετείχε σε όλα τα briefings από την αρχή του τριημέρου συζητώντας τα πιθανά σενάρια στρατηγικής με τους οδηγούς, τους μηχανικούς τους, τον Adrian Newey και τον Christian Horner. Στην διάρκεια το αγώνα η προσοχή της μοιραζόταν ανάμεσα στα δεδομένα από το Milton Keynes και στα όσα διαδραματίζονταν στην πίστα. Και όταν έφτανε η στιγμή της κρίσιμης απόφασης θα γυρνούσε τις παλάμες των χεριών της επάνω στο τραπέζι. Το σημάδι που μαρτυρά ότι ένας εκ των Verstappen-Perez πρόκειται να κληθεί στα pits.

Παθιασμένη με την Formula 1

Κάποιος μου είχε πει κάποτε ότι εάν έχεις ακουμπισμένες τις παλάμες σου στο τραπέζι σκέφτεσαι και επικοινωνείς πιο ξεκάθαρα” δηλώνει η Hannah. “Το πιο σημαντικό για έναν υπεύθυνο στρατηγικής είναι να κρατάει την ψυχραιμία του σε όλον τον αγώνα” συνεχίζει. Πώς έχει φτάσει, όμως, η Hannah στην ζηλευτή αυτή θέση;

Advertisement

Σε νεαρή ηλικία είχε ανακαλύψει την αγάπη της για τα αυτοκίνητα και τους αγώνες. Έτσι, τελειώνοντας το σχολείο ήταν σίγουρη για την κατεύθυνση που ήθελε να ακολουθήσει. Απέκτησε master μηχανολογίας από το πανεπιστήμιο του Cambridge και το 2009 εντάχθηκε ως ασκούμενη στο δυναμικό της Red Bull. Οι ικανότητές της την έφερναν κάθε χρονιά και πιο ψηλά στην ιεραρχία της αυστριακής ομάδας. Ώσπου κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του τομέα της.

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν για πρώτη φορά επάνω της στο βραζιλιάνικο Grand Prix του 2019. Με τον Max Verstappen να προηγείται και λίγους γύρους να απομένουν, το Safety Car είχε βγει στην πίστα. Ο Max είχε πίσω του τον Hamilton με την πανίσχυρη τότε Mercedes. Καθώς τα μονοθέσια πλησίαζαν προς την είσοδο του pitlane η Hannah είχε ελάχιστα δευτερόλεπτα για να αποφασίσει εάν θα φώναζαν τον Max για μία ακόμη αλλαγή. Εάν το έκαναν θα έδιναν την πρωτοπορία στον Hamilton και θα είχαν λίγους γύρους στην διάθεσή τους ώστε να τον ξαναπεράσουν.

Advertisement

Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε στάση. Ας κάνουμε στάση” ήταν τα λόγια της στο pitwall. Ο Gianpiero Lambiase αμέσως θα φώναζε τον Max στα pits. Κανείς δεν ρώτησε γιατί ή πώς. Όλοι την εμπιστεύτηκαν απόλυτα. Και δικαιώθηκαν. Ο Max πέρασε αμέσως τον Hamilton με την επανεκκίνηση για να πάρει μια μεγάλη νίκη. Στο podium η ομάδα επέλεξε να στείλει την Hannah για να παραλάβει το τρόπαιο του κατασκευαστή. Ήταν μία αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που είχε παίξει στο τελικό αποτέλεσμα.

Αποφάσεις δευτερολέπτων

“Πριν τον αγώνα επεξεργαζόμαστε πολλά σενάρια. Όμως, πολλές φορές υπάρχουν απρόοπτα που σε αναγκάζουν να αυτοσχεδιάσεις. Έχεις λίγα δευτερόλεπτα στην διάθεσή σου για να πάρεις μια απόφαση που μπορεί να σου φτιάξει ή και να σου καταστρέψει τον αγώνα. Και μετά περιμένεις να δεις εάν είχες δίκιο”. Κάπως έτσι περιγράφει η Hannah την ζωή του υπεύθυνου στρατηγικής σε ομάδα Formula 1.

Advertisement

Έχοντας συμπληρώσει 13 χρόνια στον χώρο, γνωρίζει το πόσο δύσκολη είναι η δουλειά που κάνει και έχει μεγάλη κατανόηση για τους συναδέλφους της. “Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι διαδραματίζεται στο παρασκήνιο, ότι δεν είναι τα πάντα ξεκάθαρα την ώρα του αγώνα. Το να ασκεί κάποιος κριτική είναι πολύ εύκολο“.

Η ίδια ωστόσο δεν φαίνεται να κάνει λάθη για την ώρα. Στο GP του Μονακό βρισκόταν επίσης στο pitwall. Και ήταν οι δικές της αποφάσεις που έδωσαν στον Sergio Perez τη νίκη. Αυτό το αναγνώρισε ακόμη και ο “δύσκολος” Helmut Marko μετά τον αγώνα του πριγκιπάτου: “Όλη η ομάδα τα πήγε εξαιρετικά. Αλλά κερδίσαμε κυρίως λόγω της Hannah“. Μόνο επαίνους για εκείνη είχε και ο Max Verstappen στο Hungaroring: “Ήταν απίστευτα ψύχραιμη και πήρε όλες τις σωστές αποφάσεις” δήλωσε ο Ολλανδός στη συνέντευξη τύπου.

Ο χώρος της F1 παραμένει ανδροκρατούμενος. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τον δρόμο τους προς το paddock. Η Hannah πιστεύει ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί. “Σίγουρα ως υπεύθυνη στρατηγικής πρέπει να λες στους ανθρώπους τι να κάνουν. Και το ότι είμαι γυναίκα ίσως να έκανε κάποιους επιφυλακτικούς μαζί μου αρχικά. Όμως, πλέον όλοι με εμπιστεύονται. Και ελπίζω ότι περισσότερες νέες γυναίκες που επιθυμούν να μπουν στο σπορ θα δουν ότι μπορούν να το πετύχουν“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Vettel: Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν (+video)
Βόμβα: Στην Aston Martin ο Alonso το 2023!
F1 GP Ουγγαρίας: Έτσι κερδίζονται τα πρωταθλήματα (+video)