Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Σιγκαπούρης: Η διαφορετική pole (+video)

Ελλάδα 1:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Σιγκαπούρης: Η διαφορετική pole (+video)

FORMULA 1

F1 GP Σιγκαπούρης: Η διαφορετική pole (+video)

FORMULA 1

Κάθε μία από τις προηγούμενες τέσσερις poles του Κάρλος είχε έρθει με έναν αστερίσκο για το κατά πόσον θα μπορούσε να μεταφραστεί σε νίκη στον αγώνα. Όχι, όμως, η χθεσινή στην Σιγκαπούρη.

Advertisement
Advertisement

Η χθεσινή επικράτηση του Σάινθ ήρθε απλώς ως φυσικό επακόλουθο της ανωτερότητας εκείνου και της SF-23 από την αρχή του τριημέρου. Παρά την μικρή διαφορά του από τον Ράσελ στο τέλος, ο Ισπανός έδινε την εικόνα ενός οδηγού που είχε τα πάντα υπό έλεγχο.

Φέτος αυτό ήταν αποκλειστικό προνόμιο των Φερστάπεν και Red Bull. Ωστόσο στην Marina Bay το σενάριο άλλαξε άρδην. Ήταν η Ferrari εκείνη που ήδη από τις προσομοιώσεις γνώριζε ότι στην Σιγκαπούρη θα ήταν ανταγωνιστική.

Advertisement
Advertisement

Και ήταν ο Σάινθ εκείνος από τους οδηγούς της που -όπως και στην Ιταλία- ήξερε εξ αρχής τον τρόπο για να επωφεληθεί από την ισχύ της SF-23. Αυτό είναι ένα ονειρικό σενάριο για κάθε οδηγό στο grid. Να φτάνει στην πίστα και να έχει όλη την εξέλιξη του τριημέρου από την αρχή στο κεφάλι του. Το στήσιμο του αυτοκινήτου, την στρατηγική από την αρχή του FP1 μέχρι το τέλος του Q3 και κάθε άλλη μικρή λεπτομέρεια.

Advertisement

Με την επιβεβαίωση κάθε πτυχής του αρχικού σχεδίου, η αυτοπεποίθηση του οδηγού μεγαλώνει. Έπειτα από κάποιο σημείο ο οδηγός σταματάει να ανησυχεί για τα ελαστικά, το μονοθέσιο ή κάποιες… πατέντες που θα τον βοηθήσουν «να κλέψει» ένα δέκατο εδώ ή εκεί. Το μόνο που μένει στο μυαλό του είναι ο ιδανικός του γύρος στο Q3.

Advertisement

Ξαφνικά η πιθανότητα λάθους μοιάζει μηδενική. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες πριν το φρενάρισμα ή θεαματικές διορθώσεις σε κρίσιμες στιγμές. Τα πάντα κυλούν πιο αργά, πιο προβλέψιμα. Και κάπως έτσι, δυναμικό οδηγού και μονοθέσιου αγγίζουν την πολυπόθητη κορυφή, σε πλήρη συμφωνία, ακριβώς όταν πρέπει.

Μάχη για τρεις

Αυτή είναι μέχρι στιγμής η ιστορία του τριημέρου για τον Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός πήρε τα ηνία από το απόγευμα της Παρασκευής και έκτοτε δεν κοίταξε πίσω. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε ανταγωνισμός. Όχι μόνο υπήρξε αλλά ήταν και πολύ έντονος.

Advertisement

Καταρχάς ο Κάρλος έπρεπε να κερδίσει τον Σαρλ σε κατατακτήριες. Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο όχι μόνο για εκείνον, αλλά για οποιονδήποτε οδηγό στο grid. Εντούτοις, ο Λεκλέρ έδειχνε από την αρχή του τριημέρου να μην αισθάνεται το ίδιο άνετα με τον teammate του μέσα στο μονοθέσιο.

Όχι ότι ήταν αργός, φυσικά. Απλώς έπρεπε να παίρνει περισσότερα ρίσκα για να εξάγει τα τελευταία πολύτιμα δέκατα από την SF-23. Και αυτό το πλήρωσε στο τέλος του Q3 όταν είχε ένα τρομακτικό γλίστρημα στην έξοδο της 17. Ένα γλίστρημα το οποίο του κόστισε και την pole.

Οι οδηγοί της Ferrari έχουν «αλλάξει θέσεις» στους τελευταίους δύο αγώνες. Είναι ο Κάρλος που παίρνει την πρωτοβουλία, πλέον, και όχι ο Σαρλ. Είναι ο Κάρλος εκείνος του οποίου οι κινήσεις μέσα στο κοκπιτ είναι ήρεμες και μετρημένες. Και, φυσικά, είναι ο Κάρλος εκείνος που παίρνει τις poles.

Μπορεί αυτό να οφείλεται στις αναβαθμίσεις της SF-23, στην χάραξη των δύο τελευταίων σιρκουί ή και σε συνδυασμό των δύο. Στην Ιαπωνία ίσως να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα.

Εξάλλου παρόμοια είναι και η εξέλιξη της εσωτερικής μάχης στην Mercedes. Στην Ολλανδία, μικρές αλλαγές στο set-up της W14 έδωσαν στον Ράσελ και πάλι την χαρακτηριστική του αυτοπεποίθηση. Έκτοτε ο Βρετανός οδηγεί και πάλι στο απόλυτο όριο της πρόσφυσης αλλά και τις πίστας. Και δεν έχει χάσει σε κατατακτήριες από τον Χάμιλτον.

Στην Σιγκαπούρη είχε το μονοθέσιο για πάρει την pole. Οδήγησε εντυπωσιακά και ίσως πιο κοντά στον τοίχο από οποιονδήποτε άλλο. Εντούτοις ο Σάινθ και η Ferrari είχαν το κάτι παραπάνω. Τουλάχιστον για το Σάββατο.

Ανθ’ ημών Λώσον

Τι να πει κανείς, όμως, και για την καταστροφική εμφάνιση των Red Bull εχθές; Ο Φερστάπεν δήλωσε ότι γνώριζαν ήδη από τον προσομοιωτή ότι στην Σιγκαπούρη τους περίμενε το δυσκολότερο τριήμερο της χρονιάς. Ωστόσο ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες τους, οι άνθρωποι της ομάδας δεν έβλεπαν έναν διπλό αποκλεισμό από το Q3!

Υπάρχει μία σειρά από λόγους που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο κυριότερος, όμως, ήταν ότι λόγω των ανωμαλιών του οδοστρώματος η Red Bull ήταν αναγκασμένη να μεγαλώσει την απόσταση του πατώματος της RB19 από το έδαφος. Υπήρχε ο υπαρκτός φόβος υπερβολικής φθοράς της σανίδας, η οποία οδηγεί σε αποκλεισμό από το Grand Prix. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και στην Alfa Romeo.

Η αναγκαστική αυτή προσαρμογή έθεσε την RB19 εντελώς εκτός ισορροπίας. Ξαφνικά η μαλακή της πίσω ανάρτηση ήταν μειονέκτημα και αποσταθεροποιούσε το μονοθέσιο στις εισόδους των στροφών. Η Red Bull δοκίμασε διάφορες αλλαγές και στο FP3 το μονοθέσιο του Φερστάπεν, τουλάχιστον, έδειχνε πιο υποφερτό στον χειρισμό του.

Εντούτοις με την θερμοκρασία οδοστρώματος να πέφτει -με αποτέλεσμα η πρόσφυση να αυξηθεί- και την Red Bull να ρισκάρει περαιτέρω με τις επιλογές στο set-up για τις κατατακτήριες, το Σάββατο των Φερστάπεν και Πέρεζ εξελίχθηκε σε σκέτη καταστροφή. Και ήταν όχι άλλος από τον rookie, Λίαμ Λώσον και την AlphaTauri που θα έθεταν τον Φερστάπεν εκτός Q3.

Μπορεί ο ρυθμός αγώνας της Red Bull να είναι πολύ καλύτερος. Ωστόσο θα πρέπει να συμβούν πράγματα και θαύματα ώστε οι ταύροι να συνεχίσουν το εντυπωσιακό σερί νικών τους.

Ferrari εναντίον Mercedes

Εξάλλου για πρώτη φορά φέτος ο αγώνας αυτός δεν θα αφορά στις Red Bull. Έπειτα από 13 αγώνες σφυροκοπήματος του ανταγωνισμού, οι RB19 θα έχουν δεύτερους ρόλους στην Marina Bay. Αυτή θα είναι μία μάχη από τα παλιά, μεταξύ Ferrari και Mercedes.

Η Mercedes δείχνει να έχει τον απαραίτητο ρυθμό αγώνα ώστε να προβληματίσει την Ferrari σήμερα. Ωστόσο για πρώτη φορά φέτος η SF-23 δείχνει το ίδιο καλή τόσο στον έναν γρήγορο γύρο όσο και στα μεγάλα stints. Επιπλέον πλεονέκτημα για την Scuderia είναι η τρίτη θέση εκκίνησης του Λεκλέρ.

Είναι μία μάχη μεταξύ δύο ομάδων που έχουν να δουν τόσο ανταγωνιστικά τριήμερα εδώ και πολύ καιρό. Και θα τα δώσουν όλα για μία νίκη η οποία, ίσως, να είναι και η μοναδική φετινή τους. Προσδεθείτε για τον πιο διαφορετικό αγώνα της σεζόν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Σιγκαπούρης: Προβάδισμα Ferrari (+video)
Έκλστοουν: Ο Μάσα κυνηγάει μόνο το χρήμα
F1 GP Σιγκαπούρης: Εκπληκτική pole του Σάινθ!