Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Τα πάντα ανοιχτά (+video)

Ελλάδα 3:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Τα πάντα ανοιχτά (+video)

FORMULA 1

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Τα πάντα ανοιχτά (+video)

FORMULA 1

Το σπασμένο ημιαξόνιο του Max Verstappen έδωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον αγώνα της Σαουδικής Αραβίας. Πλέον, οι υποψήφιοι νικητές έχουν αυξηθεί. Ο αγώνας θα μεταδοθεί LIVE στις 19.00 από τον ANT1 και ANT1+

Advertisement
Advertisement

Θα ήταν ασφαλές να γράψουμε ότι πριν την δεύτερη περίοδο των χθεσινών κατατακτήριων λίγοι θα στοιχημάτιζαν εναντίον του Max. Όχι μόνο για την pole αλλά και για τη νίκη.

Βλέπετε, ο Ολλανδός ήταν κυρίαρχος στην Jeddah από την αρχή του τριημέρου. Η RB19 πετούσε στην πίστα της Ερυθράς Θάλασσας και ο Verstappen έδειχνε να ελέγχει άνετα τον teammate του Sergio Perez. Σε κάθε γύρο των δύο οδηγών της Red Bull, εκείνη του Max ήταν περίπου μισό δευτερόλεπτο ταχύτερη από εκείνην του Checo.

Advertisement
Advertisement

Όμως, στον μηχανοκίνητο αθλητισμό τίποτε δεν είναι δεδομένο. Έτσι, χάρη στο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Ολλανδός, ο αγώνας στην Jeddah απέκτησε διαφορετικό χρώμα. Ο Perez μπορεί να πήρε την pole με σχετική άνεση από τους Alonso και Leclerc. Ωστόσο, στον αγώνα ο Ισπανός θα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος.

Αρκεί ένας τομέας;

Για την Aston Martin, ο πρώτος τομέας του σιρκουί ήταν ο καλύτερος χθες. Λόγω του ότι εκεί βρίσκονται οι περισσότερες αργές στροφές της πίστας, η κορυφαία στο φρενάρισμα AMR23 αποκτούσε πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων μονοθέσιων.

Advertisement

Βέβαια, στους υπόλοιπους δύο τομείς -και κυρίως στον τρίτο- η RB19 ήταν σε δική της κατηγορία. Η Red Bull είναι μακράν και φέτος το πιο αποδοτικό αεροδυναμικά μονοθέσιο του grid. Επιπλέον, η διαχείριση των ελαστικών είτε σε γρήγορο γύρο είτε σε μεγάλο stint είναι και πάλι κορυφαία.

Το ερώτημα είναι εάν το μικρό πλεονέκτημα της AMR23 στον πρώτο τομέα και μια καλή εκκίνηση αρκούν στον Alonso για να προβληματίσει τον Perez. Ο μεγάλος αυτός racer έχει στα χέρια του ένα μονοθέσιο το οποίο δεν έχει να ζηλέψει πολλά από την RB19 στην διαχείριση των ελαστικών.

Advertisement

Όμως, η Red Bull είναι συνολικά καλύτερη από την Aston Martin. Και η λογική υπαγορεύει ότι ένας μόνο γρήγορος τομέας δεν αρκεί ώστε να κρατήσεις πίσω σου έναν σπεσιαλίστα των σιρκουί πόλης όπως ο Checo Perez. Θα χρειαστεί σίγουρα και η συνδρομή της τύχης.

Το φαβορί και τα αουτσάιντερ

Έτσι, δεν θα μπορούσαμε να χρίσουμε κάποιον άλλον φαβορί παρά τον Checo. Φυσικά, το ίδιο ίσχυε και πέρσι. Όμως, είδαμε ότι ένα safety-car μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες του αγώνα εύκολα. Επιπλέον, με τον Verstappen να ξεκινάει από την 15η θέση, ο Perez μπορεί να βασιστεί μόνο στον δικό του ρυθμό. Τουλάχιστον στην αρχή του αγώνα.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να ξεγράψουμε τελείως και τον Verstappen από την διεκδίκηση της νίκης. Η υπεροχή που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ο Ολλανδός είναι τέτοια που τον καθιστά σίγουρο διεκδικητής μιας θέση στο podium. Θα μπορέσει να κερδίσει από τόσο πίσω όπως έκανε πέρσι στο Spa; Λίγο δύσκολο πιστεύουμε. Εάν ο Alonso χρειάζεται μικρή δόση τύχης στην μάχη του με τον Perez, ο Max χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη.

Όλα θα εξαρτηθούν, φυσικά, από την θέση στην οποίαν θα βρίσκεται ο Verstappen πριν τον ανεφοδιασμό του. Και έπειτα να ελπίζει σε ένα αυτοκίνητο ασφαλείας για να κλείσουν οι διαφορές. Δεν πιστεύουμε ότι η Red Bull θα παρέμβει με team orders για χάρη κάποιου οδηγού της.

Αίνιγμα Ferrari

Σε ότι αφορά την Scuderia, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί την Aston Martin από θέση ισχύος ή όχι. Σίγουρα, ο Leclerc έδειξε ότι η SF-23 έχει την ταχύτητα. Όμως στα μεγάλα stints της Παρασκευής το βρετανικό μονοθέσιο ήταν κατά τι καλύτερο.

Και με τον Leclerc να ξεκινάει από την 12η θέση, η Ferrari βασίζεται περισσότερο στον Sainz στην αρχή του αγώνα. Αυτό δεν είναι και ότι το καλύτερο μιας και ο Ισπανός δείχνει ακόμη να μην έχει βρει έναν αποδοτικό τρόπο οδήγησης της νέας Ferrari.

Η άνοδος του Leclerc θα έχει ενδιαφέρον βέβαια. Όπως και η αναπόφευκτη μονομαχία του με τον Verstappen στο πρώτο stint του αγώνα. Όμως, η Scuderia φαίνεται ότι δεν έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει τη νίκη στη Jeddah.

Μόνο ο Russell ικανοποιημένος

Το ίδιο ισχύει και για την Mercedes, αν και αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο. Εκείνη που δεν ήταν τόσο αναμενόμενη ήταν η αρκετά μεγάλη διαφορά που είχε ο Russell από τον Hamilton στις κατατακτήριες. Μπορεί ο νεαρός Βρετανός να ήταν ταχύτερος από τον Lewis σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Όμως, η μεταξύ τους διαφορά μετά βίας άγγιζε το ένα δέκατο.

Στο Q3 όμως, ο George έδειξε ότι μπορούσε να εξάγει ακόμη μεγαλύτερη απόδοση από την W14. Η εικόνα της Mercedes είναι βελτιωμένη σε σχέση με εκείνην του Μπαχρέιν. Όμως, μόνο για τον Russell. Ο Hamilton δήλωνε μετά τα δοκιμαστικά ότι δεν αισθάνεται συνδεδεμένος με το φετινό του μονοθέσιο. Ότι χειρότερο δηλαδή για κάθε οδηγό F1. Η γλώσσα του σώματός του μετά το Q3 τα έλεγε όλα.

Η Mercedes θα προσπαθήσει φυσικά για μία θέση στο podium. Δεν θα είναι, όμως, εύκολο. Με τους Perez-Alonso να μάχονται μπροστά και τους Verstappen-Leclerc να ανεβαίνουν από τις πίσω θέσεις του grid, οι δύο W14 θα πρέπει να δείξουν κάτι τελείως διαφορετικό για να έχουν ελπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Vasseur: Πουθενά αλλού δεν είχα περισσότερη εξουσία
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Red Bull εναντίον Alonso (+video)
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Ο Perez στην pole!