Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Γιατί κάποιοι οδηγούν το δίκυκλο με τα πόδια να κρέμονται;

Ελλάδα 14:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί κάποιοι οδηγούν το δίκυκλο με τα πόδια να κρέμονται;

NEWSMOTO

Γιατί κάποιοι οδηγούν το δίκυκλο με τα πόδια να κρέμονται;

NEWSMOTO

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά να οδηγούμε μοτοσικλέτα ή scooter χωρίς να έχουμε τα πόδια στα μαρσπιέ;

Advertisement
Advertisement

Οδηγοί αυτοκίνητων και αναβάτες μοτοσικλετών, πεζοί και επιβάτες Μέσων Μεταφοράς έχουμε γινει μάρτυρες ενός θεάματος που πάντα μας προκαλούσε ερωτηματικά. Μιλάμε για την περίπτωση που (κυρίως) μεγαλύτεροι σε ηλικία αναβάτες οδηγούν το δίκυκλό τους έχοντας τα πόδια κρεμασμένα εκατέρωθεν της μοτοσικλέτας και όχι στη φυσική τους θέση που είναι τα μαρσπιέ.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτός είναι πραγματικά άγνωστος και μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν ωστόσο μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια όταν έχουν τα πόδια πιο κοντά στην άσφαλτο ώστε όταν συμβεί κάτι (γλιστρήσει η μοτοσικλέτα ή χρειαστεί να φρενάρουν απότομα) να σώσουν την κατάσταση βάζοντας γρήγορα τα πόδια κάτω.

Advertisement
Advertisement

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι ίσως να αισθάνονται πιο βολικά στη σέλα της μοτοσικλέτας καθισμένοι με αυτόν τον τρόπο και δεν ταλαιπωρούνται διπλώνοντας τα πόδια σε γωνία που τους προκαλεί δυσφορία. Ίσως πάλι είναι θέμα ισορροπίας… ποιος ξέρει;

Ένα είναι σίγουρο πάντως στην περίπτωση που οδηγούμε με τα πόδια κρεμασμένα κάτω: κινδυνεύουμε! Έχοντας τα πόδια απλωμένα εκατέρωθεν της μοτοσικλέτας διατρέχουμε τον μεγάλο κίνδυνο να τραυματιστούμε σοβαρά. Μια μικρή επαφή με ένα αυτοκίνητο στο πλάι μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα πόδια, πόσο μάλλον όταν η σύγκρουση είναι πιο δυνατή.

Advertisement

Παράλληλα, ιδιαίτερα στις μοτοσικλέτες, τα πόδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην οδήγησης καθώς χειρίζονται τον λεβιέ των ταχυτήτων και τον λεβιές του πίσω φρένου. Αν λοιπόν τα έχουμε κρεμασμένα δεν θα μπορούμε να πατήσουμε φρένο και στην περίπτωση των scooter δεν θα έχουμε την κατάλληλη ισορροπία για να ανταποκριθούμε. Επιπλέον, αν συναντήσουμε κάποια ανωμαλία του οδοστρώματος ή κάποιο μεγαλύτερο εμπόδιο τα πόδια θα χτυπήσουν με δύναμη στην άσφαλτο με αποτέλεσμα στην καλύτερη να πονέσουμε πολύ!

Advertisement

Καλό είναι λοιπόν να κρατάμε τη σωστή στάση όταν οδηγούμε τη μοτοσικλέτα ή το scooter μας για να αποφύγουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη έκπληξη. Και πάντα φοράμε τον κατάλληλο εξοπλισμό γιατί πολύ απλά αν προσέχουμε, θα έχουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στρατηγική συνεργασία Yamaha και CFMoto στην Κίνα
Δοκιμή: Zontes E350
BMW F900GS Adventure: Σοφιστικέ χιλιομετροφάγος (+video)