Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Ο Verstappen και πάλι στην κορυφή

Ελλάδα 9:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ολλανδίας: Ο Verstappen και πάλι στην κορυφή

FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Ο Verstappen και πάλι στην κορυφή

FORMULA 1

Ο Max Verstappen κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το GP της πατρίδας του. Ο αγώνας δεν ήταν εύκολος, όμως, ξυπνώντας αναμνήσεις… Άμπου Ντάμπι.

Advertisement
Advertisement

Η Mercedes κατάφερε με την τολμηρή στρατηγική της να προβληματίσει -κυρίως με τον Hamilton- τον πρωταθλητή. Όμως, την στιγμή της κρίσης, όταν προκλήθηκε SC λόγω του Bottas, η Red Bull για άλλη μια φορά έπιασε στον ύπνο την γερμανική ομάδα. Χάρη στο pit-stop του, ο Max κατάφερε να περάσει με ευκολία τον Hamilton στην επανεκκίνηση για να πάρει μία μεγάλη νίκη.

Η πλειοψηφία τον οδηγών επέλεξε την μαλακή γόμα για την εκκίνηση του αγώνα. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι Mercedes, οι Haas, ο Norris και ο Albon. Για την Mercedes η επιλογή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι Hamilton και Russell επέλεξαν διαφορετική στρατηγική ώστε να προβληματίσουν τις Red Bull και Ferrari. Η λογική έλεγε ότι οι Mercedes θα επιχειρούσαν μία και μοναδική στάση.

Εκκίνηση

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων οι πέντε πρώτοι οδηγοί κράτησαν τις θέσεις τους. Όμως, πιο πίσω, ο Norris πήρε την έκτη θέση μετά την Tarzan από τον Russell, ο οποίος είχε χάσει φόρα λόγω κλεισίματος του Perez.

Advertisement
Advertisement

Πριν την ενεργοποίηση του DRS ο Verstappen είχε καταφέρει να μεγαλώσει την διαφορά από τον Leclerc πάνω από το δευτερόλεπτο. Από την άλλη, ο Hamilton είχε πολύ καλό ρυθμό με τα medium και πίεζε τον Sainz. Οι δυο τους είχαν και μία μικρή επαφή στην πρώτη στροφή κατά την εκκίνηση αλλά χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Εν τω μεταξύ και ο Russell είχε πάρει πίσω την έκτη θέση από τον Norris.

Πρώτες στάσεις

Advertisement

Ήδη από τον 11ο γύρο άρχισαν οι πρώτες αλλαγές ελαστικών, με τα soft να παρουσιάζουν μεγάλη φθορά στους περισσότερους. Στον 15ο γύρο, οι Sainz και Perez μπήκαν μαζί για να περάσουν στα medium. Το pit-stop της Ferrari ήταν καταστροφικό και ο Ισπανός έχασε την θέση του από τον Checo στα pits. Τι πήγε στραβά αυτήν την φορά; Απλώς οι μηχανικοί της Ferrari είχαν βγει για pit-stop χωρίς το πίσω αριστερό ελαστικό. Συνηθισμένα πράγματα δηλαδή.

Advertisement

Με τους Perez και Sainz εκτός κάδρου, οι Mercedes μπορούσαν να εκμεταλλευτούν καλύτερα πλέον την μεσαία γόμα της Pirelli. Στον 18ο γύρο μπήκε και ο Leclerc για αλλαγή. Ένα γύρο αργότερα μπήκε και ο Verstappen για να καλύψει την στάση του Leclerc. O Max βγήκε τρίτος, μπροστά από τον οδηγό της Ferrari.

Οι Mercedes μπροστά

Στον 23ο γύρο οι οδηγοί της Mercedes εξακολουθούσαν να είναι οι μόνοι που δεν είχαν σταματήσει για ελαστικά. Οι Hamilton-Russell βρίσκονταν στο 1-2 με τον Verstappen, όμως, να κλείνει την διαφορά. Μέχρι τον 27ο γύρο ο Verstappen είχε μπει στο DRS του Russell. Έναν γύρο αργότερα θα έκανε και το προσπέρασμα από την εξωτερική της Tarzan.

Advertisement

Ο πρωταθλητής θα έφτανε και τον Hamilton, αλλά η Mercedes φώναξε στον 30ο γύρο τον Βρετανό στα pits για αλλαγή σε hard. Δύο γύρους αργότερα θα έκανε και ο Russell την δική του αλλαγή.

Με τα πρώτα pit-stops να έχουν ολοκληρωθεί ο Verstappen ήταν άνετα πρώτος, 8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Leclerc. Ίδια απόσταση είχε και ο Μονεγάσκος με τον τρίτο Perez. Οι Mercedes είχαν περάσει τον Sainz με τον Hamilton να βρίσκεται 18,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Max. Ο Russell ήταν ακόμη 6 δευτερόλεπτα πιο πίσω. Ο Lewis απειλούσε, πλέον, τον Leclerc για την δεύτερη θέση.

Πλεονέκτημα με την σκληρή γόμα

Ο ρυθμός των Mercedes με τα hard ήταν εξαιρετικός. Ο Hamilton σημείωσε τον ταχύτερο γύρο και στον 36ο γύρο θα επιχειρούσε το προσπέρασμα στον Perez από την εξωτερική της 1. Όμως, ο Μεξικανός αμύνθηκε πολύ δυνατά εξωθώντας τον στην εξωτερική. Ένα γύρο αργότερα ο Hamilton θα τελείωνε το προσπέρασμα παρά την μικρή καθυστέρηση από τον Vettel, ο οποίος εκείνη την στιγμή έβγαινε από τα pits.

Λίγο αργότερα και ο Russell θα περνούσε τον Perez για την 4η θέση. Στον 40ο γύρο ο Verstappen απείχε 10 δευτερόλεπτα από τον Leclerc ο οποίος -όπως και ο Max- έπρεπε να σταματήσει ξανά. Η Red Bull έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε χρησιμοποιημένα soft, φρέσκα medium ή φρέσκα hard.

Έναν γύρο αργότερα η Red Bull θα φώναζε τον Perez νωρίτερα για αλλαγή σε hard ώστε να παρατηρήσουν την συμπεριφορά τους στην RB18. Η Red Bull ήθελε οπωσδήποτε να βγάλει τον Verstappen μπροστά από τον Russell ώστε ο Ολλανδός να έχει μόνο τον Hamilton μπροστά του μετά την στάση του.

Τελευταίες στάσεις και ο Tsunoda

Στον 46ο γύρο ο Leclerc μπήκε για την δεύτερη αλλαγή ελαστικών. Ο Μονεγάσκος πέρασε στα hard και βγήκε 4ος πίσω από τις Mercedes. Λίγο πριν είχε προηγηθεί ένα περίεργο περιστατικό με τον Tsunoda. Ο Ιάπωνας είχε σταματήσει προσωρινά στον πρώτο τομέα ενημερώνοντας ότι ένα πίσω ελαστικό δεν είχε περαστεί σωστά. Η ομάδα τον προέτρεψε να συνεχίσει και ο Tsunoda επέστρεψε στα pits.

Βγαίνοντας, όμως, θα σταματούσε για τα καλά αυτήν την φορά μετά την στροφή 3. Προκλήθηκε εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Verstappen, Hamilton και Russell για αλλαγές σε hard, medium και medium αντίστοιχα. Μόνος άτυχος ήταν ο Leclerc, ο οποίος είχε κάνει την δική του αλλαγή ακριβώς έναν γύρο πριν.

Με 22 γύρους να απομένουν ο Verstappen ήταν πρώτος με τα hard έχοντας 12 δευτερόλεπτα πίσω του τον Hamilton με την μέση γόμα. Όλα έδειχναν ότι θα είχαμε μία μεγάλη μάχη μέχρι το τέλος.

Αυτοκίνητο ασφαλείας

Στον 56ο γύρο ο Bottas πάρκαρε την Alfa Romeo του στο τέλος της ευθείας των pits, έπειτα από πρόβλημα με την PU. Έναν γύρο μετά επιβλήθηκε καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας. Ο Verstappen μπήκε για τρίτη αλλαγή περνώντας σε χρησιμοποιημένα soft. Αυτό έφερε τις Mercedes στο 1-2 με τον Verstappen να καλείται να περάσει και τις δύο W13 για να κερδίσει τον αγώνα.

Έναν γύρο αργότερα, όμως, η Mercedes θα φώναζε και εκείνη τον Russell για να τον περάσει στα soft, έπειτα από προτροπή του ίδιου του οδηγού. Ο Sainz σταμάτησε επίσης για soft όμως οι μηχανικοί της Ferrari τον έβγαλαν πάνω στον Alonso κινδυνεύοντας με τιμωρία για unsafe release.

Όλα αυτά θύμιζαν επικίνδυνα το περσινό φινάλε στο Άμπου Ντάμπι. Ο Hamilton πρώτος με σκληρότερη γόμα από τον δεύτερο Verstappen. Οι Russell, Leclerc και Perez πίσω του με τον Checo να είναι ο μόνος που είχε επίσης medium από τους τρεις.

Η επανεκκίνηση δόθηκε με 12 γύρους να απομένουν. Ο Verstappen πέρασε αμέσως τον Hamilton ενώ ο Leclerc ασκούσε ασφυκτική πίεση στον Russell. Ο Hamilton δυσκολευόταν να αμυνθεί με τη μεσαία γόμα και γρήγορα σχηματίστηκε ένα τρενάκι πίσω του τη στιγμή που ο Verstappen απομακρυνόταν στην πρωτοπορία.

Τελευταίοι γύροι

Στον 64ο γύρο ο Russell θα περνούσε κι εκείνος τον Hamilton με τον Βρετανό να εξασκεί τα… γαλλικά του στο team radio! Ο Leclerc πέρασε κι εκείνος τον Βρετανό λίγο αργότερα ανεβαίνοντας τρίτος. Εν τω μεταξύ ο Perez παρά το ότι είχε τα medium ελαστικά ασκούσε πίεση στον Sainz που είχε τα soft.

Στον Ισπανό θα επιβαλλόταν και ποινή 5 δευτερολέπτων λόγω του περιστατικού στα pits με τον Alonso. Τρεις γύρους πριν το τέλος ο Μεξικανός θα δοκίμαζε να περάσει τον Sainz, όμως ο Ισπανός του έκλεισε την εξωτερική στην έξοδο της 1. Το αποτέλεσμα ήταν ο Perez να χάσει έδαφος και να βρεθεί υπό την πίεση του Alonso ο οποίος είχε ανέβει έβδομος!

Τελικά, όμως, ο Checo θα κρατούσε την 6η θέση, η οποία μετά την τιμωρία του Sainz γίνεται 5η. Όμως, η ημέρα ανήκε στον teammate του. O Max Verstappen έκανε μία ακόμη τέλεια εμφάνιση για να κερδίσει και πάλι εντός έδρας. Απλώς, αυτήν τη φορά χρειάστηκε και την βοήθεια της εξαιρετικής στρατηγικής από την ομάδα του.


Η τελική κατάταξη του GP Ολλανδίας

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 310
2 Charles Leclerc FERRARI 201
3 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 201
4 George Russell MERCEDES 188
5 Carlos Sainz FERRARI 175
6 Lewis Hamilton MERCEDES 158
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 82
8 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 66
9 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 59
10 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARΙ 46

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 511
2 FERRARI 376
3 MERCEDES 346
4 ALPINE RENAULT 125
5 MCLAREN MERCEDES 101
6 ALFA ROMEO FERRARI 51
7 HAAS FERRARI 34
8 ALPHATAURI RBPT 29
9 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 25
10 WILLIAMS MERCEDES 4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Di Grassi: Προσποιητή η οικολογική συνείδηση του Vettel
F1 GP Ολλανδίας: Όλα ανοιχτά-Το φιάσκο της Alpine
F1 GP Ολλανδίας: Μία μεγάλη επίδοση (+video)